Alles over slimme meters
  • Nooit meer je meterstanden doorgeven
  • Elke maand een verbruiksoverzicht
  • Makkelijk energie besparen

Met een slimme meter wordt je energieverbruik automatisch en veilig naar de netbeheerder gestuurd. Zo hoef je nooit meer handmatig meterstanden door te geven. Op deze pagina bespreken we alles rondom slimme meters. Van privacy en uitleesmomenten, tot de voor- en nadelen. Ontdek hoe je optimaal gebruik kan maken van jouw slimme meter!

Direct naar:

Wat is een slimme meter en hoe werkt het?

Een slimme meter is een digitale meter die op afstand je meterstanden kan uitlezen. Deze standen worden automatisch doorgestuurd naar de netbeheerder. Via de netbeheerder ontvangt jouw energieleverancier minimaal maandelijks (en als het tijd is voor jouw jaarnota) jouw meterstanden. Als je beter inzicht wil in jouw energieverbruik kun je de slimme meter op meer momenten laten uitlezen. Zo hoef je zelf de meterstanden niet door te geven en ben je toch altijd op de hoogte van jouw verbruik. Deze gegevens kan je gemakkelijk inzien via Mijn Greenchoice.

Je kunt in Mijn Greenchoice zien of je een slimme meter hebt. Slimme meters zijn herkenbaar een barcode die op de meters staat.

Ondanks dat een slimme meter automatisch jouw meterstanden doorgeeft, kan je zelf de standen op de meter bekijken. Hoe je deze meterstanden afleest, lees je op onze pagina.

Is een slimme meter verplicht?

Een slimme meter is niet verplicht zolang jouw oude meter het nog gewoon doet. Het weigeren van een slimme meter mag in dat geval. Doet jouw oude meter het niet meer en moet deze dus echt vervangen worden? Dan kun je de slimme meter niet weigeren. Je kunt wel bij jouw netbeheerder een verzoek doen om het automatisch uitlezen van meterstanden uit te zetten. 

Dan worden er nooit standen doorgeven aan de netbeheerder. Als het tijd is voor jouw jaarnota, moet je dan ook zelf de meterstanden doorgeven.

Voor- en nadelen van een slimme meter

De voordelen van de slimme meter hebben we hieronder op een rijtje gezet: 

Slimme meter voordelen

  • Automatisch uitlezen van meterstanden
  • Inzicht in je verbruik zodat je makkelijker energie bespaart
  • Je krijgt inzicht van je teruglevering als je zonnepanelen hebt

Slimme meter nadelen

Soms vinden mensen het een nadeel dat de slimme meter de meterstanden automatisch uitleest. Dat klinkt niet als een nadeel, maar toch weerhoudt het mensen er soms van om een slimme meter te installeren. De netbeheerder en energieleverancier krijgen op deze manier namelijk inzicht in het verbruik van een huishouden. Het is mogelijk om bij de netbeheerder aan te geven dat je het automatisch uitlezen wilt uitzetten. Dan worden er nooit meterstanden doorgegeven aan je netbeheerder of energieleverancier. Vergeet dan alleen niet om zelf de meterstanden door te geven als je energieleverancier daarom vraagt, bijvoorbeeld als het tijd is voor de jaarnota.

Slimme meter en privacy

Netbeheerders en energieleveranciers zijn door de overheid verplicht om zorgvuldig om te gaan met jouw meterstanden. Wij houden ons aan vastgestelde privacyregels. Ook zijn we verplicht om je gegevens goed te beveiligen. En de standen  worden nooit doorgegeven aan derden. 

Wil je meer weten wat je van ons kunt verwachten met betrekking tot privacy en de slimme meter, dan kan je de Gedragscode Slimme Meter nalezen. Verder leggen we in ons privacybeleid uit hoe zorgvuldig wij met jouw persoonsgegevens omgaan.

Het plaatsen van de slimme meter

Een slimme meter wordt aangeboden door de netbeheerder of je vraagt deze zelf aan. Voor de installatie van de slimme meter komt een monteur langs die als eerste de meterstanden en serienummers van de oude meters noteert. Tip: het is altijd handig om dat zelf vooraf ook te doen.

Daarna wordt de stroom uitgeschakeld, dit duurt ongeveer een uurtje. Houd hier ook rekening mee in je dagplanning. Plan bijvoorbeeld geen wasjes tijdens het bezoek van de monteur. Vervolgens worden de gasleidingen gecontroleerd en als deze in orde zijn, plaatst de monteur de slimme meter en wordt de toevoer van stroom en gas weer aangesloten. Als laatste meldt de monteur de slimme meter aan bij de netbeheerder. 

De netbeheerder geeft de meterwisseling door aan je leverancier met de standen van de oude meter toen deze werd verwijderd. Maar bewaar je meterwisselbon of de foto’s die je maakte altijd goed voor je eigen administratie. Mochten er onduidelijkheden zijn, dan heb je dit achter de hand. 

Ook oude slimme meters worden vervangen. Dat komt doordat het netwerk waarmee deze meters communiceren gaat verdwijnen.

Hoeveel kost een slimme meter?

Krijg je een aanbod voor een slimme meter van de netbeheerder? Dan is dit kosteloos. Weiger je de slimme meter, dan zijn aan een aanvraag die je eventueel op een later moment zelf doet wel kosten verbonden. Prijzen kunnen verschillen per netbeheerder. Heb je zonnepanelen op je dak geplaatst maar heb je nog geen slimme meter? Dan krijg je in veel gevallen de slimme meter kosteloos geplaatst.

Uitleesmomenten slimme meter

Als je een slimme meter hebt lezen we meterstanden uit op de volgende momenten:

  • Voor de beginstanden als je klant bij ons wordt
  • Voor het maken van jouw jaar- of eindnota
  • Voor het maken van je maandelijks verbruiks- en kostenoverzicht
  • Bij een wijziging in jouw energietarieven

Benieuwd naar hoe het uitlezen van een slimme meter in zijn werking gaat? Of hoe je de uitleesfrequentie kan verhogen?

Hoog- en laagtarief en slimme meters

Met een slimme meter kun je gebruikmaken van een hoog- en laagtarief, ook wel normaaltarief en daltarief genoemd. Je kan ervoor kiezen om het verbruik op beide telwerken af te laten rekenen tegen enkeltarief. Met een enkel tarief betaal je altijd hetzelfde tarief voor stroom, het maakt dan niet uit op welk moment van de dag je stroom gebruikt. Als je dat wilt, geef je dat door via onze contactopties.  

Bij een dubbeltarief betaal je overdag het normaaltarief en in de avonden, weekenden en op feestdagen het daltarief. 

Door de verduurzaming en de vele zonnepanelen die ons land tegenwoordig kent, is er juist overdag een groot aanbod aan goedkope stroom. Daarom heeft Greenchoice ervoor gekozen stroom overdag goedkoper te maken dan ’s nachts. Hiermee wil Greenchoice mensen motiveren om vooral overdag elektriciteit af te nemen.

Slimme meter en zonnepanelen

Hoe werkt een slimme meter met zonnepanelen? Als je zonnepanelen hebt, lever je stroom terug aan het net. Deze teruglevering wordt door de slimme meter bijgehouden en doorgegeven. 

Via Mijn Greenchoice zie je hoeveel stroom je teruglevert aan het net. Op de omvormer van je zonnepanelen zie je de totale opwekking van je panelen. Omdat je in huis al een deel van je opgewekte stroom verbruikt, is de teruglevering altijd minder dan de totale opwekking.

Zonnepanelen op dak, geplaatst door Greenchoice. Een persoon leunt uit het dakraam.

Veelgestelde vragen

Ik wil niet dat mijn meterstanden worden uitgelezen, wat nu?

Een slimme meter wordt standaard uitgelezen op deze uitleesmomenten. Je kunt de meter wel 'uit' laten zetten. De netbeheerder kan dan geen meterstanden uitlezen. Dat betekent dat je zelf meterstanden door moet geven bij een overstap, verhuizing of tariefswijziging. Het blokkeren van het uitlezen kun je aanvragen bij je netbeheerder.

Kan ik een slimme meter weigeren?

Je kunt het plaatsen van een slimme meter weigeren, behalve als je oude meter het niet meer doet. Dan kun je de meter niet weigeren.
Wel kun je het uitlezen ervan door de netbeheerder laten blokkeren.

Kan ik zelf een slimme meter aanvragen?

De meeste huishouden hebben gratis een slimme meter aangeboden gekregen door de netbeheerder. Heb je die nog niet, dan kun je dit aanvragen bij je netbeheerder. Als je zelf een slimme meter aanvraagt kunnen daar wel kosten aan verbonden zijn. Dat geldt ook als je eerder een slimme meter hebt geweigerd, maar er nu toch een wil. Informatie over de kosten kun je opvragen bij jouw netbeheerder.

Wanneer krijg ik een slimme meter?

Bijna alle huishoudens hebben inmiddels gratis een slimme meter aangeboden gekregen via de netbeheerder. In sommige huishoudens was het technisch gezien niet mogelijk om de meter te plaatsen, of had de netbeheerder last van tekort aan materialen. Neem een kijkje op de website van Netbeheer Nederland voor meer informatie over de slimme meter.