Alles over een groendak (sedumdak)

Tijdelijk 15% korting voor Greenchoice klanten

Subsidie aanvragen nog steeds mogelijk

Stel jouw groendak samen

Waarom een groendak?

 Vrouw en Man

Het houdt je huis koeler in de zomer

Met een groendak blijft je woning koeler in de zomer. Daarnaast draagt het bij aan de isolatie van je dak.

Subsidies en producten om te verduurzamen

Draagt bij aan de biodiversiteit

Het groen op het dak zorgt voor voedsel, een prettige leefomgeving en een veilige haven voor verschillende planten en dieren.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak vol planten, mossen, vetplanten (sedum), kruiden of gras. Een groendak is geschikt voor platte daken, maar met aanpassingen kun je een groendak in de meeste gevallen ook op een dak met een helling plaatsen. Een groendak is goed voor de biodiversiteit, het vangt regenwater op en kan verkoelend werken in de zomer. Ook mooi meegenomen: een groendak verlengt de levensduur van je dak tot wel twintig jaar.

Voordelen van een groendak

Een groendak is goed voor planten, dieren én voor je portemonnee. Het bevordert de biodiversiteit, zorgt voor minder fijnstof en CO2 in de lucht en vangt regenwater op. 

Bovendien helpt een groendak je energieverbruik te verlagen. Een groendak zorgt in de zomer voor meer verkoeling. Dat scheelt in comfort en op je energierekening. 

Nog niet overtuigd? Bekijk de video en ontdek alle voordelen van een groendak voor mens en dier.

Combineer je groendak met zonnepanelen voor meer rendement

Een groendak in combinatie met zonnepanelen kan zorgen voor meer energieopwekking. In sommige gevallen tot wel 16 procent. Een groendak zorgt voor verkoeling, en dit is goed voor je zonnepanelen. Zonnepanelen werken namelijk beter bij lagere temperaturen. Wil je meer weten over het combineren van een groendak met zonnepanelen?

Plaatsing en onderhoud van een groendak

Een groendak is licht in gewicht en zonder enige vakkennis te plaatsen. Ook is er vrijwel geen onderhoud nodig. Het enige dat je hoeft te doen is twee keer per jaar je dak bestrooien met mestkorrels. Simpel!

Wil je het iets serieuzer aanpakken? Denk dan aan een heel ander soort groendak en laat een irrigatiesysteem plaatsen, bijvoorbeeld met de afvoer van je douchewater. Hiervoor moet je wel flink verbouwen.

Groendak: subsidiemogelijkheden

Je kunt subsidie aanvragen voor een groendak. Of je hiervoor in aanmerking komt en hoeveel je precies krijgt, hangt af van de gemeente waarin je woont. Benieuwd of jij subsidie kunt krijgen én hoeveel dat is in jouw gemeente?

Samenwerking met 't Groene Loket

Voor het advies, service en regelen van groendaken werken wij samen met 't Groene Loket. Zij weten alles over een groendak.

Veelgestelde vragen groendak

Hoe draagt een groendak bij aan biodiversiteit?

Hoe meer groen, hoe beter voor de biodiversiteit. Met verschillende soorten groen of sedum op je dak bied je insecten en bijen een betere leefomgeving en voedselbron. Een groendak of sedumdak heeft echter niet hetzelfde effect als beplanting in een tuin.

Hoe verbetert een groendak het rendement van zonnepanelen?

Zonnepanelen werken het best bij een temperatuur tussen de 25 en 35 graden. Op zonnige dagen kan de temperatuur op een dak oplopen tot 75 graden of meer. Een groendak heeft een verkoelend effect, wat gunstig is voor de prestaties van zonnepanelen.

Hoe zorgt een groendak voor verkoeling?

Een plat dak is vaak bedekt met grijs of zwart dakleer, dat warmte absorbeert. Een groendak reflecteert juist warmte, waardoor je woning minder snel opwarmt.

Kan ik als huurder ook een groendak plaatsen?

Ja, als huurder kun je in de meeste gevallen ook een groendak plaatsen. Wel heb je hiervoor toestemming nodig van je verhuurder of woningcorporatie. Neem eerst contact op met je verhuurder om de mogelijkheden te bespreken.

Kun je subsidie aanvragen voor een groendak?

Ja, in veel gemeenten is subsidie beschikbaar voor een groendak. De hoogte van de subsidie verschilt per gemeente. Wil je weten welk bedrag jij kunt krijgen? Doe nu de gratis subsidiecheck.