Zijn zonnepanelen rendabel?

Overweeg je zonnepanelen op je dak te leggen? Dat is een heel goed idee! Met zonnepanelen wek jij jouw eigen groene stroom op. En dat is niet alleen goed voor jouw energierekening, het helpt ook de energietransitie. Want als meer mensen groene stroom opwekken, is er minder fossiele energie nodig.

Inhoudsopgave

Je eigen groene stroom direct vanaf je dak

Als je zonnepanelen hebt kun je het beste je stroomverbruik afstemmen op de opwekking van de panelen. Zet bijvoorbeeld op een zonnige dag overdag de apparaten in huis aan, in plaats van 's avonds. Zo gebruik je je eigen groene stroom direct. Je hoeft dan geen stroom af te nemen van het stroomnet en dat scheelt op je energierekening!

Zelfs een goed idee met terugleverkosten

Wek je stroom op met je zonnepanelen en gebruik je het niet direct zelf? Dan lever je het overschot aan stroom via het elektriciteitsnet aan Greenchoice. Na 12 maanden maken we een som. We kijken naar hoeveel stroom je hebt afgenomen en hoeveel je hebt teruggeleverd. Over die teruggeleverde stroom betaal je een bedrag per kilowattuur (kWh) stroom. Dat noemen we terugleverkosten.

Wat is salderen precies?

Wek je stroom op met zonnepanelen? Dan verrekenen wij je teruggeleverde stroom met je afgenomen stroom op je jaar- of eindnota. Dit heet salderen. Je elektriciteitsmeter houdt bij hoeveel stroom je teruglevert en afneemt. Je ontvangt voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt. 

Lever je jaarlijks meer terug dan je afneemt?

Wanneer je met jouw zonnepanelen jaarlijks meer stroom opwekt dan dat je zelf nodig hebt, lever je netto stroom terug aan het stroomnet. Voor die netto teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding van je energieleverancier. Dat noemen we de netto terugleververgoeding. 

De netto terugleververgoeding per kWh is hoger dan het tarief per kWh aan de terugleverkosten. Dus je verdient nog steeds aan de netto teruggeleverde stroom.

Kosten aanschaf zonnepanelen

De prijzen van zonnepanelen zijn op dit moment historisch laag. Door een groot aanbod aan installateurs en hoge productiecapaciteit, zijn zonnepanelen nu goedkoper dan ooit. Ook hoef je geen btw meer te betalen over zonnepanelen. Bij Greenchoice kosten 10 panelen ongeveer € 4.220. Vul hier je gegevens in voor vrijblijvend aanbod op maat.

De kosten om zonnepanelen te kopen en te laten plaatsen, geef je maar één keer uit. Zodra ze liggen, ga je zelf stroom opwekken met gratis zonlicht. Iedere kilowattuur dat je gebruikt wanneer de zon schijnt, wordt opgewekt met jouw eigen zonnepanelen en is dus gratis. Je hoeft die stroom niet meer af te nemen van een energieleverancier.

Hoeveel zonnepanelen koop ik?

Je kunt hier verschillende keuzes in maken. Je kunt kijken naar je budget, naar het maximale aantal dat op je dak past, of naar je verbruik. Dat laatste raden wij aan. Kijk naar hoeveel stroom je verbruikt en dus met zonnepanelen wil gaan opwekken. Zo zorg je ervoor dat jouw huis zoveel mogelijk draait op door jouzelf opgewekte stroom. 

Voor goede rekenvoorbeelden: Milieu Centraal legt de mogelijkheden, kosten en opbrengsten heel overzichtelijk uit. 

De terugverdientijd van zonnepanelen blijft gunstig

Wanneer we de eenmalige kosten, terugleververgoeding, terugleverkosten en salderingsregeling naast elkaar leggen, zien we dat zonnepanelen zich nog steeds in ongeveer 8 jaar terugverdienen. Kortom, zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering.

Meer informatie

Terugleverkosten bij Greenchoice

Hoe gaat Greenchoice om met terugleverkosten, en wat betekent dit voor mij?

Het stroomnet raakt overbelast, hoe zit dat?

Je hoort er veel over, de overbelasting van het stroomnet in Nederland. Maar hoe zit dat precies?