Zonnepanelen en VVE

Ben je huiseigenaar en wil je zonnepanelen, maar deel je een dak met ander? Grote kans dat je dan te maken krijgt met de Vereniging van Eigenaren. Je zal namelijk toestemming nodig hebben van de VvE om toch zonnepanelen op je gedeelde dak te plaatsen. Er zijn drie scenario’s waarin je zonnepanelen op je dak mag plaatsen, ondanks dat je een dak deelt met anderen. Greenchoice legt hieronder de mogelijkheden uit.

Inhoudsopgave

Wek met zonnepanelen eigen stroom op

Wil je zonnepanelen plaatsen om zelf stroom op te wekken zodat je je eigen verbruik kan compenseren? In dat geval dien je van de VvE toestemming te krijgen om zonnepanelen voor eigen gebruik op het gedeelde dak te plaatsen. Hoe makkelijk dit er doorheen te krijgen is zal per VvE verschillen. Soms is het makkelijker als je andere eigenaren betrekt in jouw plannen om zonnepanelen te plaatsen. Hierdoor heb je al een deel van de benodigde stemmen binnen. Wel zal je dan de opgewekte stroom moeten delen.

Schaf met de VVE samen zonnepanelen aan

Een tweede optie is om met de gehele VvE samen zonnepanelen aan te schaffen. In deze situatie deel je met de hele VvE in de kosten, maar ook in de opwek. Bedenk wel met welk doel je samen zonnepanelen plaatst. Wil je alleen de stroom van de gemeenschappelijke ruimtes dekken? Of wil je genoeg stroom opwekken om ook te voorzien in (een deel van) het totale energieverbruik van de leden van de VvE? Hoe meer stroom je wilt opwekken, hoe meer zonnepanelen je nodig hebt, en dus hoe duurder de aankoop gaat zijn.

Word lid van een energiecoöperatie

Energiecoöperaties zijn groepen mensen die bij jou in de buurt groene stroom opwekken. In ruil voor een investering, ontvang je korting op jouw stroomrekening én een bedrag per kWh die de zonnepanelen van de coöperatie heeft opgewekt. Lid zijn van een coöperatie is heel handig voor mensen die geen zonnepanelen op hun dak kunnen plaatsen, omdat je zo alsnog deels in je eigen stroom kan voorzien.

Is het gemeenschappelijke dak groot genoeg om veel meer stroom op te wekken dan de bewoners nodig hebben? Dan is het misschien interessant om zelf een coöperatie op te richten, waar mensen in je omgeving zich ook voor kunnen inschrijven.

Waar moet ik verder op letten?

Hoe je het plaatsen van zonnepanelen ook aan gaat pakken, zorg ervoor dat alle contracten en juridische aspecten duidelijk zijn.

  1. Leg goed vast wie de eigenaren zijn van de zonnepanelen. Is dat één eigenaar, een groep eigenaren of de gehele VvE?
  2. Bepaal ook wie verantwoordelijk is voor schoonmaak, onderhoud en eventuele meerkosten bij bijvoorbeeld aanleg, verzekering en andere zaken.
  3. Bekijk ook goed hoe dit eventueel invloed heeft op het onroerend goed. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als een van de eigenaren verhuist?

Wek je eigen stroom op met zonnepanelen

Vraag aanbod op maat aan

190.000 Greenchoice klanten doen dat inmiddels al.