Terugleverkosten uitgelegd

Het is je vast niet ontgaan: energieleveranciers gaan terugleverkosten doorberekenen aan klanten met zonnepanelen. Ook Greenchoice. Dat voelt voor sommige mensen misschien oneerlijk, maar terugleverkosten zijn er juist om de kostenverdeling van onze stroom beter te verdelen. Voorheen betaalden namelijk alle klanten voor de kosten die bij teruglevering komen kijken, ook de mensen zonder zonnepanelen. Daarom kiezen we voor een andere aanpak.

Inhoudsopgave

Het zit namelijk zo

Wanneer de zon flink schijnt, leveren veel huishoudens met zonnepanelen stroom. Dat is fantastisch, want zo komt er meer groene stroom op het elektriciteitsnet. Alleen komt er op zonnige momenten steeds vaker teveel stroom op het net, waardoor het overbelast raakt. En helaas zijn er nog niet genoeg batterijen om het overschot aan stroom op te slaan.

Salderen

Met zonnepanelen wek je jouw eigen stroom op. Het liefst gebruik je die direct voor je elektrische apparaten, want dan hoef je niets voor je stroom te betalen. Als je de stroom niet direct gebruikt, gaat die naar het elektriciteitsnet. Dat noemen we teruglevering. Hoeveel je afneemt en teruglevert wordt bijgehouden door je elektriciteitsmeter. Salderen is het verrekenen van je teruggeleverde stroom met je afgenomen stroom op je jaar- of eindnota. Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt.

Eerlijkere verdeling

Maar het komt, vooral in de zomer, steeds vaker voor dat het elektriciteitsnet zo vol zit, dat energieleveranciers de stroom van hun zonnepaneelklanten tegen een negatieve prijs moeten verkopen. Die kosten werden doorberekend aan alle klanten, ook aan klanten zonder zonnepanelen. Om de kosten eerlijker te verdelen, gaat Greenchoice daarom terugleverkosten doorberekenen aan klanten met zonnepanelen voor de stroom die je niet zelf gebruikt. 

Zonnepanelen zijn nog steeds aantrekkelijk

Met zonnepanelen op je dak heb je een groot voordeel. Wanneer de zon schijnt, hoef je geen stroom af te nemen van het net. Je betaalt op die momenten dus geen geld voor de stroom van je wasmachine, vaatwasser of televisie.
Terugleverkosten zorgen er alleen voor dat je iets minder winst maakt. Hoe meer stroom je zelf gebruikt, hoe lager je terugleverkosten. Bovendien is het voordeel door salderen is een stuk hoger dan wat je aan terugleverkosten betaalt.

Denk je nu:

  1. 1
    "Terugleverkosten zijn een boete voor mensen met zonnepanelen"
    Terugleverkosten zijn geen boete. Ze zorgen alleen voor een eerlijkere verdeling van de kosten die bij het terugleveren van stroom komen kijken. Als je meer stroom zelf verbruikt, zijn ook de terugleverkosten lager. 
  2. 2
    "Zonnepanelen zijn niet meer voordelig"
    Zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering. Ook met terugleverkosten heb je ze binnen 8 jaar terugverdiend. Wanneer je stroom gebruikt die je zelf opwekt, betaal je niets voor de stroom. 
  3. 3
    "Ik heb een vast contract en nou komen er opeens terugleverkosten"
    Voor klanten met een vast contract dat ingegaan is voor 20 juni 2024, verandert er niets tot de einddatum van dat contract. Terugleverkosten gelden pas voor nieuwe vaste contracten vanaf 20 juni 2024 en voor bestaande variabele contracten vanaf 1 augustus 2024. 

Meer lezen over

Terugleverkosten bij Greenchoice

Wil je alle informatie over de terugleverkosten bij Greenchoice?

Zijn zonnepanelen nog steeds een goed idee?

Ik overweeg zonnepanelen, maar zijn ze nog wel rendabel?

Maximaal profiteren van je eigen zonnestroom

Hoe gebruik je zoveel mogelijk van je eigen opwekking zelf?