Steeds meer mensen hebben zonnepanelen. Ook veel klanten van Greenchoice kiezen voor stroomopwekking uit zonne-energie. Dat is goed nieuws! Tegelijkertijd zorgt deze positieve ontwikkeling ook voor uitdagingen. Door de toename van het aantal zonnepanelen raakt het elektriciteitsnet overbelast en stijgen de kosten, ook voor mensen zónder zonnepanelen. We leggen uit hoe dat zit. En we vertellen hoe we daar verandering in gaan brengen door de kosten evenwichtiger te verdelen. Spoiler alert: de aanschaf van zonnepanelen blijft nog steeds aantrekkelijk.
De explosieve groei van het aantal zonnepanelen zet het elektriciteitsnet onder druk. Hoe zit dat precies? Bezitters van zonnepanelen wekken zelf stroom op om te gebruiken in hun eigen huis. Als ze die stroom niet direct gebruiken, wordt het teveel aan stroom teruggestuurd naar het elektriciteitsnet. Dat noemen we terugleveren. Hoe meer zonnepanelen, hoe meer stroom wordt teruggeleverd. Maar het elektriciteitsnet is geen batterij. Het stroomnet in Nederland kan maar een bepaalde hoeveelheid stroom aan en een overschot aan stroom kan niet worden bewaard. Vraag en aanbod moeten op elk moment van de dag in balans zijn. Op momenten van veel zon en wind leidt teruglevering van stroom tot capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet: het net raakt overbelast.
Wanneer de flinke toename van het aantal zonnepanelen niet gelijk opgaat met gelijktijdig verbruik van elektriciteit op zonnige momenten zorgt dit voor steeds meer profilerings- en onbalanskosten. Deze kosten werden eerst doorberekend in de stroomprijzen voor alle klanten, met én zonder zonnepanelen. Doordat klanten met zonnepanelen hun teruggeleverde stroom kunnen verrekenen met hun verbruik (salderen), betaalden grotendeels klanten zónder zonnepanelen de kosten.
We staan momenteel voor de volgende stap in de energietransitie: naar meer balans op het net en de kosten evenwichtiger verdelen. Meer balans op het net is nodig zodat je ook in de toekomst zorgeloos je auto kunt opladen, je was kunt draaien of je favoriete series kunt kijken. Dat we de kosten die gepaard gaan met de toename van groene stroom evenwichtiger willen verdelen, spreekt voor zich.
We willen iedereen in staat stellen de keuze te maken voor groene stroom en daarom moeten we de kosten voor iedereen behapbaar houden. Als we met zijn allen meer elektriciteit gaan gebruiken als er ook zon en wind is, dan zorgen we er bovendien voor dat gas- en kolencentrales in heel Europa minder hoeven te draaien.
We willen toe naar een situatie waarin iedereen stroom verbruikt op momenten dat het in overvloed aanwezig is. En dat is overdag. Greenchoice stimuleert dat door stroom doordeweeks overdag goedkoper te maken dan ’s nachts. Dit geldt voor zowel klanten met een variabel energiecontract als klanten die een nieuw contract bij ons afsluiten.
Zet dus vooral je wasmachine aan als het waait, en laad je elektrische auto op als de zon schijnt. Zo maken we met z'n allen zoveel mogelijk gebruik van groene stroom. Zo zorgen we samen voor een mindere belasting van het stroomnet. Heb je zonnepanelen? Overdag kun je je opgewekte stroom direct gebruiken en zo lever je minder stroom terug.
De kosten van teruglevering werden eerst doorberekend in de stroomprijs voor alle klanten, inclusief degenen zonder zonnepanelen. We gaan die kosten anders verdelen met een nieuwe aanpak. We rekenen kosten per kilowattuur (kWh) stroom die je teruglevert, dus voor opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt. Dat noemen we terugleverkosten. Hierdoor worden de kosten voor teruglevering niet langer opgenomen in de vaste leveringskosten en het leveringstarief voor stroom. Zo dragen de mensen die profiteren van zonnepanelen bij aan de kosten van teruglevering. Dit stelt ons in staat om lagere vaste leveringskosten en leveringstarieven voor stroom aan te bieden voor alle klanten.
Greenchoice blijft het investeren in zonnepanelen volop stimuleren. Wij streven naar een Nederland dat volledig draait op groene stroom, om zo de energietransitie te bevorderen. De investering in zonnepanelen is, ook met terugleverkosten, nog steeds aantrekkelijk. Bekijk hieronder waarom zonnepanelen nog steeds rendabel zijn.