Op zonnige dagen wekken zonnepanelen vaak meer stroom op dan een huishouden nodig heeft. Stroom die je niet gebruikt, lever je terug. Het stroomnet kan dit niet altijd aan; er ontstaat een overbelasting van het stroomnet.
Dit gebeurt voornamelijk op zonnige middagen waarop de zon het krachtigst is en veel mensen niet thuis zijn, waardoor er veel stroom wordt opgewekt en weinig wordt afgenomen. Bij overbelasting komt de stroom weer terug de meterkast in, richting de omvormer. Omdat de omvormer op dat moment een te hoog voltage meet, schakelt deze zichzelf als beveiliging automatisch in stand-by modus en kan er (tijdelijk) geen energie worden opgewekt en teruggeleverd aan het net.
Uit navraag bij de leveranciers van de omvormers blijkt dat de overbelasting van het net en de overschakeling naar stand-by modus van de omvormers niet schadelijk zijn voor andere apparaten in het huis, de meterkast of de omvormer zelf.
Toen het stroomnet werd aangelegd, hadden we alleen de mogelijkheid nodig om er stroom van af te nemen. Tegenwoordig leveren huishoudens ook elektriciteit terug aan het net, met als gevolg dat het stroomnet overbelast kan raken. Om dit probleem aan te pakken, zijn aanpassingen in het net nodig. Landelijke netbeheerders werken hier aan, maar dit is een kostbaar en tijdrovend proces.
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het handig om je installatie goed te laten passen bij je stroomgebruik.
Laat bijvoorbeeld je zonnepanelen op het oosten of het westen plaatsen. In de ochtend of de avond is de kans groter dat je thuis bent, dus gebruik je meer van je eigen opgewekte stroom direct in huis. Wel is de totale opbrengst van je panelen dan gemiddeld 10% lager.
Woon je in een gebied waar de druk op het stroomnet al hoog is? Dan is een systeem met micro-omvormers waarschijnlijk een betere keuze dan een systeem met een enkele stringomvormer. Als je micro-omvormers hebt, dan vallen meestal maar een paar panelen uit zodra het net overbelast is. Met één omvormer worden al je panelen uitgeschakeld.
Let ook op dat je aansluiting past bij je zonnepanelensysteem. Met een 3-fasenaansluiting kan de teruglevering op het net beter opgevangen worden. Heb je al een stringomvormer die regelmatig uitvalt? Dan kan een installateur je omvormer op een andere fase aansluiten.
Schijnt de zon? Gebruik de stroom die je zelf opwekt dan direct! Op deze manier voorkom je dat de zonnepanelen uitvallen en wordt de druk op het stroomnet verminderd. Als je niet thuis bent, kan je bijvoorbeeld een timer zetten op apparaten als je wasmachine of vaatwasser. Of, als je elektrisch rijdt, kan je je auto opladen op het midden van de dag.
Ook kan het interessant zijn om te kijken naar thuisbatterijen. Ze zijn nog steeds duur, maar de systemen worden steeds betaalbaarder.
Lukt het niet om de stroom die je zelf opwekt direct te gebruiken en ervaar je onderbrekingen in de opbrengst van jouw panelen? Neem dan contact op met Greenchoice. Wij geven je inzichten in de onderbrekingen en helpen bij het aanleveren van data waarop duidelijk wordt dat een te hoge spanning de oorzaak is van de onderbreking. Met deze informatie kun je contact opnemen met de netbeheerder. Ook kunnen we met je nadenken over mogelijke problemen in je eigen installatie. Wij hebben altijd advies en kunnen je in contact brengen met een installateur.
Ervaren meerdere mensen in jouw wijk hetzelfde probleem? Neem dan gezamenlijk contact op met de netbeheerder zodat zij onderzoek kunnen doen.