Volgens ons is een koele lentedag, waarbij de zon hoog staat en de temperatuur nog laag is, het beste voor zonnestroomprojecten.
De temperatuur beïnvloedt hoe goed je zonnepanelen werken. Op verrassende wijze presteren ze beter op dagen met stapelwolken dan op hete, zonnige dagen. Wolken weerkaatsen namelijk licht, waardoor de zonnepanelen meer energie kunnen opnemen. Dit kan het rendement met wel 22 procent verhogen, aldus een onderzoek van de Wageningen University and Research.
Het is dus belangrijk, zeker tijdens hete dagen, om je zonnepanelen koel te houden. Hou hier als het kan bij de installatie van de zonnepanelen al rekening mee. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er aan de achterkant van de panelen wat ruimte over is. Deze natuurlijke ventilatie zorgt ervoor dat de panelen een deel van de warmte direct kwijt kunnen.
Daarnaast is het mogelijk om je te verdiepen in thermische coating; onze adviseurs kunnen hier meer informatie over geven. Ondanks dat de panelen minder energie opwekken bij warmte, kunnen ze over het algemeen goed tegen hoge temperaturen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je zonnepanelen schade oplopen tijdens de heetste dagen. Ook heeft eerder onderzoek (2011) aangetoond dat groene daken een verkoelend effect hebben op zonnepanelen, waardoor de stroomopwekking met 8,33% wordt vergroot.
De zonnestralen en het licht komen van de zon. De wolken hebben niets te maken met hoe hard de zon schijnt, maar wel invloed op de hoeveelheid en sterkte van het licht dat op het zonnepaneel instraalt. Een dag met een strakblauwe lucht en een dag met wolken; voor allebei is er iets te zeggen.
* De beste bewolking voor een zonnepaneel is (lichte) sluierbewolking. Met dikke bewolking heb je een slecht rendement omdat dit te veel zonlicht tegenhoudt.