Haal meer uit je zonnepanelen

Hoe gebruik je zo veel mogelijk van je eigen stroom zelf?

Er verandert veel voor mensen met zonnepanelen. Steeds meer leveranciers rekenen terugleverkosten voor teruglevering en je hoort steeds meer over overbelasting van het stroomnet

Direct naar

Het is daarom logisch dat je op zoek bent naar manieren om zo veel mogelijk van je eigen opgewekte stroom direct te gebruiken. Je eigen stroom gebruiken heeft namelijk een paar voordelen:

  • Alle stroom die je opwekt en direct verbruikt, hoef je niet extra af te nemen van je energieleverancier. Dat scheelt in de kosten.
  • Je betaalt bij leveranciers geen terugleverkosten voor stroom die niet terug naar het net gaat.
  • Je hoeft minder te letten op de toekomst van de salderingsregeling.
  • Je belast het stroomnet minder.

Volgens Milieu Centraal gebruiken mensen met zonnepanelen maar ongeveer 30% van hun opgewekte stroom direct in huis. 70% van je opgewekte stroom gaat dus naar het stroomnet. Als je je verder bedenkt dat ongeveer 1 op de 3 woonhuizen zonnepanelen op het dak hebben liggen, kan je je voorstellen dat er op heel zonnige momenten van de dag veel groene stroom op het net terecht komt die niet gebruikt kan worden. Dat vinden we jammer. Daarom geven we hier een paar tips om zo veel mogelijk van je eigen stroom te gebruiken.

Schijnt de zon? Zet je apparaten aan

De eerste is best logisch: zet je wasmachine, vaatwasser of droger aan wanneer de zon schijnt. Je bent namelijk je eigen stroom aan het opwekken, dus je hoeft helemaal geen stroom van je leverancier te kopen. Let er wel op dat je niet al je machines tegelijkertijd aanzet. Dan is de kans namelijk groot dat je meer stroom gebruikt dan je panelen op dat moment aan het opwekken zijn. Heb je geen zonnepanelen? Ook dan is het slim om na te denken wanneer je je apparaten aan zet. Vroeger kon het slim zijn om ’s nachts je apparaten te laten draaien, omdat stroom dan wat goedkoper was. Nu is dat bij Greenchoice andersom: stroom is juist overdag doordeweeks goedkoper. Zo gebruiken we met z'n allen de meeste groene stroom wanneer dit voorhanden is.

Niet thuis? Zet je apparaten dan op een timer

Je kan bij veel apparaten de start- of eindtijd van hun programma’s instellen. Kan dat niet, maar wil je dat wel? Met een tijdschakelaar of een slimme stekker kan je zelf instellen wanneer je apparaten aangaan. Er zijn ook slimme thermostaten, waarmee je je verwarming ook op een timer kan zetten.

Je kan niet al je apparaten op een timer zetten. Een koelkast of vriezer gebruikt altijd stroom om je voedsel koel te houden en het is niet heel nuttig om op het midden van de dag al je lampen aan te zetten. Als je een beetje van je opgewekte stroom naar het net laat gaan, kunnen je buren zonder panelen de groene stroom gebruiken in plaats van eventuele grijze stroom op het net. 

Controleer je teruglevering via de app van je leverancier

Benieuwd op welke momenten van de dag je de meeste stroom teruglevert? Dat kan je meestal zien in de app van je energieleverancier. Bij Greenchoice kan je je stroomgebruik en je teruglevering tot per kwartier terugkijken om te zien wanneer jij nog stroom teruglevert aan het stroomnet. Hiervoor moet je natuurlijk wel eerst toestemming geven. 

Op de app van je omvormer kan je precies zien wanneer je zonnepanelen stroom opwekken. Wil je precies weten wanneer jij je stroom direct gebruikt? Vergelijk dan de cijfers van je omvormer met die van je energieleverancier. De stroom die jij opwekt en direct verbruikt, zie je namelijk niet terug op jouw jaarnota.

Plaats je zonnepanelen op het oosten of het westen

De meeste mensen gebruiken de meeste stroom in de ochtend of in de avond, en juist minder in de middag. Wil je dus nog zonnepanelen plaatsen? Denk er dan over na om ze op het oosten of het westen te laten leggen, zodat je stroom opwekt wanneer je thuis bent. Je zonnepanelen wekken dan wel minder op dan ze zouden doen als ze op het zuiden liggen, maar je gebruikt wel meer van je opgewekte stroom zelf.

Je stroomgebruik plannen

Je hoeft niet iedere dag naar het weerbericht te kijken om te zien wanneer je eindelijk je wasmachine aan kan zetten. Met een goed Home Energy Management System (HEMS) kan je huis dit allemaal zelf automatiseren. Zo’n HEMS houdt in de gaten wat je huis én wat het stroomnet op dat moment het best kan gebruiken. Een nadeel van dit soort systemen is dat ze nog best duur zijn. Daarbij hebben niet alle huishoudens op dit moment veel aan een volledig geautomatiseerd stroomsysteem. Op het moment zijn aan het onderzoeken of we soortgelijke systemen kunnen gaan inzetten om het energieverbruik thuis beter te plannen.

Wat je ook kan doen, is kijken naar het Energieweerbericht van het Nationaal Energie Dashboard en op basis daarvan een plan uitstippelen. Met het Energieweerbericht kan je zien op welke dagen van de week de meeste zonnestroom verwacht wordt. Wil je meer specifieke informatie? Kijk dan naar het groenste moment op de homepagina. Programmeer je graag? Dan kan je zelfs de informatie van het Nationaal Energie Dashboard actief gebruiken om je slimme apparaten aan te sturen, bijvoorbeeld via een HEMS.

Je auto op het juiste moment opladen

Normaal gesproken laadt een thuislader meteen de accu van je elektrische auto op maximaal mogelijk vermogen op. Dat is handig als je je auto snel weer nodig hebt, maar is meestal niet het goedkoopst. Een slimme laadpaal kan controleren wanneer je zonnepanelen stroom opwekken en pas dan je elektrische auto opladen. Dit doet je thuislader met een zogenaamde loadbalancing module. Als je je elektrische auto overdag kan laten staan is dit een heel handige manier om zo veel mogelijk van je eigen stroom te gebruiken. In een ideale situatie betekent je  auto opladen met je eigen opwek dat je in plaats van 30% maar liefst 60% van je opwek direct kan gebruiken!

Je kan dit zelf instellen en regelen met alle thuisladers die Greenchoice aanbiedt.

Warm water nodig? Verwarm het dan wanneer de zon schijnt

Je kan ook je elektrische boiler met voorraadvat op een timer zetten. Zo houdt de boiler je water wel op temperatuur, maar verwarmt het alleen extra water wanneer de zon schijnt. Heb je een all-electric warmtepomp? Ook die kan je alleen aan laten gaan voor warm water wanneer je zonnepanelen stroom opwekken. 

Slim energie gebruiken met warmtepompen én zonnepanelen

Met een warmtepomp in huis gebruik je minder of zelfs geen gas meer. Dit is handig voor het verwarmen van je huis of water. Maar je gaat wel meer stroom gebruiken. Daarom kan het een goed idee zijn om een warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Zo kun je de extra stroom die je nodig hebt zelf opwekken.

In de zomer is het ook mogelijk je huis te koelen. Dit kan overdag met een airco, zodat je direct gebruikmaakt van de stroom van je zonnepanelen. Sommige warmtepompen kunnen je huis ook een beetje koelen.

Wil je meer weten over de voordelen van warmtepompen? Lees dan verder hieronder.

Is een thuisbatterij handig?

Met een thuisbatterij kan je een deel van de stroom die je niet direct gebruikt tijdelijk opslaan om later te gebruiken. Volgens Milieu Centraal kan je tot 60% van je eigen opwek zelf gebruiken als je een thuisbatterij hebt. Dat is handig, want dan hoef je niet precies op het juiste moment al je apparaten aan te zetten. Maar het is niet de perfecte óf de enige oplossing voor het gebruiken van je eigen opwek. 

Een thuisbatterij is nu nog best duur en de opslagcapaciteit is redelijk klein. Heb je een elektrische auto en laadpaal thuis, dan is het voor nu slim om je elektrische auto als accu te gebruiken. Maar de ontwikkelingen gaan snel, dus Greenchoice houdt deze ontwikkeling wel in de gaten!

Expres stroomslurpers gebruiken?

Je kan expres een onzuinig apparaat kopen om zoveel mogelijk van je eigen stroom te gebruiken, maar dat is niet de slimste oplossing. Zo moet je in de toekomst bijvoorbeeld dat apparaat vervangen als je een extra apparaat wil laten draaien op je eigen zonnestroom. Ook hebben je zonnepanelen dan een minder goed effect op het stroomgebruik van de mensen om je heen. Als er minder groene stroom op het net terecht komt, betekent het dat meer mensen in jouw buurt tóch grijze stroom uit hun stopcontact krijgen op momenten dat jouw zonnepanelen juist veel stroom opwekken. 

Je hoeft het niet alleen te doen

Word lid van een coöperatie

Samen met je lokale energiecoöperatie kan je op zoek naar manieren om je groene stroom beter te gebruiken.

Gebruik je stroom overdag

Bij Greenchoice is stroom overdag goedkoper dan 's nachts, omdat dan de meeste groene stroom beschikbaar is.

Weet je niet waar je moet beginnen?

Neem dan contact op met een energiehulp in je buurt óf doe de gratis en vrijblijvende bespaarhulp.