Zonnepanelen hebben een vuilafstotende laag. Mochten je zonnepanelen toch vuil oplopen, kun je het beste een zachte borstel of spons gebruiken om ze schoon te maken.
Over zonnepanelen schoonmaken zijn de meningen verdeeld: de een zegt ‘nee’, de ander ‘ja’. Zoals altijd ligt de wijsheid in het midden. In principe hebben onze zonnepanelen weinig onderhoud nodig. Dit komt doordat de panelen van Greenchoice duurzaam zijn, een lange levensduur hebben en hierdoor vrijwel onderhoudsvrij zijn. Toch is het verstandig om zo nu en dan de zonnepanelen te inspecteren. Je kan zelf het dak op, maar het inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf neemt wel veel lasten uit handen. Lees onze do’s en dont’s voor het reinigen van je zonnepanelen.
Zonnepanelen hebben een vuilafstotende laag, waardoor ze vrijwel onderhoudsvrij zijn. Daarnaast wast regen veel vuil van de panelen af. Toch kan er zo nu en dan vuil ophopen. We raden daarom aan om ze af en toe te inspecteren en minimaal eens in de twee jaar schoon te maken. Merk je dat je rendement flink achteruit loopt? Dan is er misschien meer aan de hand en is het verstandig een specialist te raadplegen.
Hoe vaak je je zonnepanelen schoonmaken moet, hangt af van de vervuiling. Woon je op een plek waar veel verkeer voorbij komt, dan is een maandelijkse inspectie aan te raden. Je zult verbaasd zijn hoeveel fijnstof er op de panelen neerslaat.
Het is alleen zinvol om de zonnepanelen schoon te maken als ze vuil zijn. Dat lijkt een open deur, maar wie controleert regelmatig of de panelen vuil zijn? Vuile zonnepanelen produceren minder stroom en dat merk je in de portemonnee. Een periodieke controle of de zonnepanelen gereinigd moeten worden, kan dus geen kwaad.
Meer stroom en dus euro’s! Hoewel de regen in ons land regelmatig een handje helpt om de zonnepanelen schoon te maken, kan het zijn dat hardnekkig vuil als bijvoorbeeld vogelpoep of bladeren op de panelen achterblijven.
Het fijne Saharazand daalt regelmatig met de regen op de zonnepanelen neer en vermindert de inval van zonlicht en dus ook de productie. We wassen het van onze auto’s af, dus waarom ook niet van onze zonnepanelen?
De panelen produceren het meest als we weer regelmatig het zonnetje zien verschijnen. Het is dus handig om aan het einde van de winter of in het begin van de lente even een inspectie uit te voeren. Zo profiteer je maximaal van je panelen.
Dat hangt af van de locatie van jouw panelen. Staan ze op een plat dak, dan kun je zelf aan de slag. Met een schuin dak is het soms verstandiger om het schoonmaken van de zonnepanelen aan een vakman over te laten.
Wil je zelf het dak op gaan om je zonnepanelen te reinigen? Dat is mogelijk. Houd altijd rekening met je eigen veiligheid en neem gepaste maatregelen.
Wij raden echter wel aan om de onderhoudsbeurt door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. De prijzen van reinigingsbedrijven voor zonnepanelen verschillen, dus weeg de kosten op tegen de moeite. Je kunt ook eventueel een glazenwasser om advies of hulp vragen.
Erg voorzichtig, want je wilt niet dat er krassen op het glas komen. Gebruik zachte materialen, zoals een spons of zachte doek voor het schoonmaken van de zonnepanelen. Krassen op het glas beïnvloeden direct de productie van het zonnepaneel. De krassen verstrooien het zonlicht, waardoor er minder licht op de zonnecellen terechtkomt.
Verwijder het vuil voorzichtig met overvloedig water, zonder schoonmaakmiddelen en gebruik geen hogedrukreiniger. Het water moet kalkvrij zijn, zodat er geen kalkvlekken ontstaan bij het drogen in de zon. Reinig niet als er veel zon is, aangezien de panelen dan zeer heet kunnen worden. Wees voorzichtig met de elektrische verbindingen en neem altijd de veiligheid in acht.
De kosten van het reinigen van zonnepanelen lopen uiteen. Het is mede afhankelijk van de toegankelijkheid van de panelen en vanzelfsprekend het aantal panelen.
Ten eerste: nooit wasmiddel gebruiken om je zonnepanelen te reinigen! Ook raden we kraanwater af, omdat de kalk uit het water achter kan blijven op het oppervlak. Het wassen van zonnepanelen doe je alleen met osmosewater (mineralen- , bacteriën- , virus- en kalkvrij) of regenwater. En met een zachte spons of doek maak je voorzichtig het gehele zonnesysteem schoon.
De vuilwerende glasplaat mag niet beschadigd worden, daarom is het verstandig om altijd een schone/nieuwe doek of spons te gebruiken. Vieze doeken, hogedrukreinigers, borstels, bezems en andere harde materialen raden we ten zeerste af. Deze middelen kunnen krassen veroorzaken.
De afgelopen jaren waren het aantal dagen waarop het sneeuwde steeds bijna op twee handen te tellen. Toch komt het nog wel voor dat het kwik een aantal dagen onder het vriespunt duikt en dat de sneeuwvlokken uit de lucht dwarrelen. Gelukkig kunnen zonnepanelen prima tegen vorst en sneeuw. Zonnepanelen worden namelijk ontworpen zodat ze bestand zijn tegen alle verschillende weersomstandigheden die Nederland kent: ze kunnen tegen windstoten tot 130 km/h, hagelstenen tot 35 mm grootte (ongeveer even groot als een golfbal) en 900 kg aan sneeuwdek.
Een pak sneeuw op je zonnepanelen blokkeert wel het zonlicht. Hierdoor vangen de zonnepanelen niet het benodigde licht op om energie mee op te wekken en zal er weinig tot geen rendement zijn. Wil je dit voorkomen, dan moet je de sneeuw van je panelen moeten verwijderen. Omdat je hiervoor het dak op moet, raden wij uit veiligheidsoverwegingen aan om dit en ander onderhoud van je zonnepanelen over te laten aan een specialist.
Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren? Onze adviseur geeft je graag vrijblijvend advies.
Vraag aanbod op maat aanAl ruim 190.000 Greenchoice klanten gingen je voor
Zonnepanelen hebben een vuilafstotende laag. Mochten je zonnepanelen toch vuil oplopen, kun je het beste een zachte borstel of spons gebruiken om ze schoon te maken.
Je kunt je zonnepanelen het beste 4 of 5 keer per jaar schoonmaken. Hierbij kan het wel uitmaken of het veel heeft geregend. Dan spoelt het vuil veelal vanzelf weg. Is het lang of veel droog weer geweest, kun je ze wat vaker reinigen.
Weinig: de panelen hebben een vuilafstotende laag en de regen helpt ook mee. Afhankelijk van de hoek van je zonnepanelen hoopt er soms toch wat vuil op. Daarom is het verstandig om ze af en toe te inspecteren en minimaal eens in de paar jaar schoon te maken. Lees hier meer over onderhoud zonnepanelen.