In Nederland liggen ongeveer 4.000 voormalige vuilstortplaatsen, die in sommige gevallen prima ingezet kunnen worden om Nederland te vergroenen. Energiecoöperatie LangstraatZon maakt daar slim gebruik van. Dit initiatief van inwoners uit Waalwijk investeert samen in het opwekken van energie door de plaatselijke voormalige vuilstort als basis te gebruiken voor hun zonnepark. Inwoners die geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, kunnen profiteren door deel te nemen in het zonnepark. Én maken tegelijkertijd de oude ‘stort’ nuttig! Doe je ook mee?
Twee fases
De coöperatie, opgezet door Waalwijkers zelf, realiseert het zonnepark bij de Gansoyensesteeg in Waalwijk in twee fases. In juni 2020 begint de aanleg: in de eerste fase gaan er meer dan 7.000 panelen de vuilstort op, als de coöperatie op dat moment voldoende deelnemers aan het project gevonden heeft. LangstraatZon is goed op weg: met onder andere informatieavonden, flyers en website maken ze inwoners, verenigingen en kleine bedrijven enthousiast om in het zonnepark te investeren.
Je eigen stroom doet ertoe
Er zijn minimaal 650 deelnemers nodig voor de aanleg van fase I van het zonnepark. De groeiende interesse in groene stroom en het milieu geeft LangstraatZon het vertrouwen dat dit gaat lukken. Daarna is het, als het aan de coöperatie ligt, nog niet klaar. Het ecopark biedt ruimte voor een zonnepark van maar liefst vier hectare. Even groot als acht voetbalvelden bij elkaar. In totaal wil het burgerinitiatief bijna 15.000 zonnepanelen op de vuilstort leggen.
Na de eerste fase levert het zonnepark voldoende stroom op voor minimaal 650 huishoudens. Na fase II profiteren maar liefst 1.500 huishoudens, verenigingen en bedrijven van de opgewekte stroom.
Zo werkt het
Inwoners, verenigingen en bedrijven binnen de gemeente Waalwijk, die zelf geen zonnepanelen op hun dak willen of kunnen plaatsen, kunnen exclusief investeren in het project. Tegelijkertijd is het aantrekkelijk voor huurders, helemaal vanwege de mogelijkheid mee te doen zonder inleg. Voor iedereen geldt dat de energierekening omlaag gaat: je krijgt geld terug voor de stroom die je met je inschrijving hebt opgewekt. Greenchoice neemt de geproduceerde zonnestroom af en zorgt ervoor dat deelnemers de stroom van het zonnepark zelf krijgen. Tot slot leveren zij met hun deelname een bijdrage aan een groener Nederland.
Dat laatste sprak vooral burgemeester Nol Kleijngeld aan. Als een van de eersten meldde hij zich aan bij de coöperatie LangstraatZon. Én hij koos voor de 100% groene stroom van Greenchoice. Inmiddels wordt hij ook wel ambassadeur genoemd van het project en zijn enthousiasme heeft al veel inwoners gemotiveerd ook deel te nemen.
Meer weten?
Woon je in Waspik, Sprang-Capelle of Waalwijk en wil je weten hoe het staat met Langstraatzon? Kijk dan vooral op hun site. Hier kan je meer lezen en vragen stellen aan de coöperatie.