Het begon in 2011 na een oproep van de gemeente Zwolle om initiatieven te starten voor de energiebesparing van de stad. Een aantal jaar later ontstond de energiecoöperatie Blauwvinger Energie. Onder deze typische Zwolse naam probeert Blauwvinger Energie de Zwolse energievoorziening samen met de inwoners van Zwolle te verduurzamen. Greenchoice helpt daaraan mee. Wij interviewden projectleider Milou van Rijn van Blauwvinger Energie.

"Mijn rol is om het bestuur van Blauwvinger Energie regelmatig te adviseren over de uitvoering van projecten en vervolgens ook de afstemming tussen de verschillende projecten onderling te coördineren", vertelt Milou. Blauwvinger Energie is een coöperatie van Zwolse inwoners en bedrijven met als missie de energievoorziening van de stad Zwolle zo snel als mogelijk te verduurzamen.

Dit doen ze door lokale energiebronnen te realiseren via (vooralsnog) zonneparken. De in Zwolle opgewekte energie willen ze zoveel mogelijk in hun eigen stad gebruiken. "Dat lukt alleen als de inwoners van Zwolle meedoen." Blauwvinger Energie vindt het belangrijk om de eigen opgewekte energie, maar ook de investeringen en financiële opbrengsten in Zwolle te houden. Om dat voor elkaar te krijgen is Blauwvinger Energie voortdurend op zoek naar nieuwe samenwerkingen met inwoners, bedrijven en andere organisaties. "Als je weet waar je stroom vandaan komt, kun je samen bouwen aan een relatie met je stopcontact", vertelt Milou.

Blauwvinger Energie in Zwolle

Milou is nauw betrokken bij de verschillende projecten van Blauwvinger Energie. "Er zijn vanuit de coöperatie verschillende projecten opgestart in en rondom Zwolle." Zonnepark Bomhofsplas is één van die projecten. Dit is het grootste drijvende zonnepark van Europa. Het zonnepark bestaat uit 72.000 zonnepanelen op een gebied van 18 hectare: het park levert genoeg stroom op voor meer dan 7.200 huishoudens.

Een ander project waar Blauwvinger Energie bij betrokken is, is het zonnepark Sekdoornse plas. Het zonnepark bestaat uit 39.544 zonnepanelen, samen ongeveer 10 hectare. Het zonnepark levert genoeg stroom voor 3.500 huishoudens. Op korte termijn wordt Zonnepark Weekhorst opgeleverd. Dit zijn nog eens 15 hectare aan zonnepanelen met stroom voor ca 4.000 huishoudens.

Doel voor de toekomst

Het doel van Blauwvinger Energie is om zo veel mogelijk Zwolse inwoners, bedrijven en organisaties te ondersteunen bij het optimaliseren en verduurzamen van hun energiegebruik. Dat willen ze bereiken door zo veel mogelijk leden en energieklanten aan zich te binden. "Er is weleens gezegd dat het doel is om 10.000 huishoudens energie af te laten nemen via Blauwvinger Energie, maar dat is nog ver weg", vertelt Milou. Het is voor Blauwvinger Energie belangrijk om in de stad Zwolle en regionaal actief en zichtbaar te blijven. Het delen van kennis en ervaring met andere energiecoöperaties is een speerpunt van Blauwvinger Energie. "Verandering begint met het delen van kennis, zo leer je, en help je elkaar", vertelt Milou.

Greenchoice maakt het mogelijk

Bij Greenchoice dromen we ervan dat iedereen in Nederland zelf energie opwekt. In onze ogen vormen lokale energieprojecten de basis voor een échte overgang naar groene stroom. Daarom zetten we vol overtuiging in op tientallen lokale initiatieven en energiecoöperaties door het hele land. Zo doen we dat ook in Zwolle met Blauwvinger Energie. Door de samenwerking met Greenchoice kan Blauwvinger Energie haar leden voorzien van duurzame stroom en samen nieuwe projecten starten die bijdragen aan de duurzame missie van de stad Zwolle.