Energieheld Steyn: Nemo Sciencemuseum

Als ondernemer bruis je van de energie.

Je steekt die energie in je zaak en krijgt er ook weer energie van terug. In ‘Zakelijke Energiehelden’ lees je over de kracht van ondernemers. Lees het interview met Steyn van Hamersveld over Nemo.

Durf groter te dromen

Wie kent het pand van Nemo Sciencemuseum niet? Een iconisch ontwerp dat meteen opvalt als je per trein de stad Amsterdam in reist. Steyn van Hamersveld, Manager Facilitaire Diensten bij Nemo, vertelt hoe hij het pand elk jaar verder verduurzaamt. De komende tijd zet hij grote stappen: Nemo gaat grotendeels van het gas af én realiseert het mooiste groene dakplein van Nederland op het museum.

Hoe zijn jullie bezig met duurzaamheid en energie?

“Duurzame stroom en duurzaamheid staan centraal in onze meerjarenstrategie. We richten ons op het terugdringen van ons gas-, elektra- en waterverbruik en willen uiteindelijk volledig van het aardgas af . Vanaf volgend jaar komt 85% van onze warmte uit warmtepompen. Alleen op de koudste dagen gebruiken we nog één cv-ketel. In het restaurant vervangen we gasgestookte apparatuur ook door elektrische alternatieven.”

Inhoudsopgave

Hoe gaan jullie om met de uitdagingen van een uniek pand?

“Ons gebouw, ontworpen door Renzo Piano, is iconisch maar verre van standaard. Een recente uitdaging was een lekkend dak, waardoor de isolatie doorweekt raakte. De oplossing was kostbaar: dakplaten van 1800 kilo moesten worden verwijderd. Toen ben ik groter gaan dromen: als we dat dak toch aanpakken, waarom maken we er niet meteen het mooiste groene dakplein van Nederland van? Biodivers, natuurinclusief én toegankelijk voor iedereen.

Dankzij dit idee kwamen er geïnteresseerde partijen aan boord en konden we gebruikmaken van subsidieregelingen. Het dakplein opent tijdens het 750-jarig bestaan van Amsterdam en wordt een soort cadeau aan de stad. Iedereen kan het gebruiken: van yogalessen tot optredens. Dit project combineert duurzaamheid met sociale waarde.”

En jullie tweede pand in Amsterdam, het depot? Wordt dat ook verduurzaamd?

“Zeker, maar we moeten nog bepalen hoe. Zonnepanelen en laadpalen zijn opties, of zelfs een nieuw pand. Greenchoice helpt ons inzicht te krijgen in wat haalbaar is. Ik vind de energiemarkt soms ondoorzichtig, dus het is fijn om samen te werken met een partij die weet waar ze het over heeft.”

Waarom hebben jullie gekozen voor Greenchoice?

“Nemo is een wetenschaps- en techniekmuseum. De wetenschap laat al jaren zien dat we beter voor de planeet moeten zorgen. Het is voor ons een no-brainer om bij alles wat we inkopen naar een volwaardige partner te zoeken. Daarom kiezen we voor Greenchoice. Ze leveren 100% Nederlandse groene stroom en hebben programma’s zoals Natuur voor Morgen. Bovendien kan ik altijd bij ze terecht.”

Heb je tips voor andere bedrijven?

“Droom groter. Maar niet iedereen hoeft koploper te zijn in duurzaamheid. Het draait om balans: zo goed mogelijk doen wat je kunt, binnen de mogelijkheden. Als alle organisaties steeds kleine stappen zetten, komen we samen veel verder.”

Geeft verduurzamen jou positieve energie?

“Zeker. Het maatschappelijke belang is groot, maar ik vind het ook leuk en uitdagend. Het is als een puzzel die creativiteit en technisch inzicht vraagt. Het geeft me voldoening als ik een pand beter achterlaat dan ik het aantrof. Als ik straks kan zeggen dat Nemo van het gas af is en een groen dakplein heeft, dan maakt dat me trots. Dat geeft energie!”