Met een warmtepomp voorzie je je woning van duurzamere warmte, maar je vraagt je misschien af: hoe werkt een warmtepomp eigenlijk? Een warmtepomp gebruikt de omgevingswarmte voor het verwarmen van de woning. Het principe is gebaseerd op condenseren en verdampen. Bij condensatie komt warmte vrij en voor verdampen is warmte nodig.
In een gesloten circuit bevindt zich een koelmiddel dat bij lage temperaturen al verdampt. De warmte die hiervoor nodig is, komt uit de omgeving: lucht, water of bodem. In het circuit bevindt zich ook een kleine compressor. Deze perst de damp van het koelmiddel samen, met als resultaat dat de damp condenseert en vloeibaar wordt. Daarbij komt dus warmte vrij. De warme koelmiddelvloeistof wordt onder druk langs een warmtewisselaar geleid en verwarmt het water van de cv-ketel.
De afgekoelde koelmiddelvloeistof wordt weer aan de omgevingswarmte blootgesteld, waardoor het weer verdampt, et cetera. Zo is de cirkel rond. Jouw koelkast doet precies hetzelfde, maar dan in een andere volgorde, zodat het binnen de koelkast lekker koud blijft.
Goede vraag, hoe werkt een warmtepomp als het koud is? De warmtepomp en de werking van de pomp blijven hetzelfde. Het geheim zit hem in het gebruikte koelmiddel. Dit verdampt al bij temperaturen ver beneden het vriespunt. Dus ook bij een temperatuur van -10° C tot -15° C kan de warmtepomp nog steeds warmte uit de omgeving halen. Het rendement is natuurlijk wel wat minder.
Als het extreem koud is, wordt automatisch de cv-ketel of een elektrisch verwarmingselement bijgeschakeld. Zo zit je er nog steeds warmpjes bij.
Je kunt de warmtepompen onderscheiden naar de omgeving waaraan de warmte wordt onttrokken. Luchtwarmtepompen worden het meest gebruikt en zijn vrij eenvoudig aan te sluiten. Daarnaast heb je nog waterwarmtepompen en bodemwarmtepompen. Voor een waterwarmtepomp moet een put geboord worden tot aan het grondwater. De werking van alle typen warmtepompen is hetzelfde als hiervoor uitgelegd.
Een bodemwarmtepomp haalt de aardwarmte uit de bodem. Dat kan in jouw voor- of achtertuin. Een netwerk van (kunststof) buizen wordt onder de grond aangelegd. Dat kan zowel verticaal als horizontaal. In de winter als het vriest blijft de temperatuur in de bodem en het bodemwater zo rond de +10° C. Daardoor is het rendement van een bodemwarmtepomp in de winter hoger dan bij een luchtwarmtepomp. De investering voor een waterwarmte- of bodemwaterpomp is groter dan voor een luchtwaterwarmtepomp. Greenchoice levert alleen luchtwaterwarmtepompen.
Binnenshuis merk je weinig van de warmtepomp, behalve dat het comfortabel warm is als het buiten koud is. De ventilatorkast van de installatie plaats je buiten, zo dicht mogelijk bij de binnenunit van de warmtepomp. De kast met de elektronica wordt als het kan in de cv-kast gemonteerd. Samen met de installateur bekijk je wat de beste plek voor jouw installatie is.
Een warmtepomp stelt eisen aan de verwarmingsinstallatie. Het is namelijk een lagetemperatuurverwarming (LTV). Je huis moet dus goed tot zeer goed geïsoleerd zijn en je moet een LTV verwarmingsinstallatie hebben, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming. Heb je radiatoren? Dan moeten het de kleine LTV radiatoren zijn. Kies je voor een hybride warmtepomp? Cv-installaties jonger dan 10 jaar zijn over het algemeen geschikt voor het aansluiten van een hybride warmtepomp.
De warmtepomp heeft een ingebouwde ventilator die zorgt voor de toevoer van voldoende lucht waaruit warmte wordt gehaald. De lucht wordt vervolgens verder verwarmd door een compressor. Wil je hier meer informatie over? Zowel de ventilator als de compressor maken geluid.
De gemiddelde warmtepomp produceert ongeveer 35 tot 40 decibel (dB) geluid. Ter vergelijking: een vaatwasser produceert ongeveer 60 dB. Voor het geluid dat de buitenunits produceren, geldt dat het geluid op de erfgrens maximaal 40 dB mag zijn. Hoewel dit niet per se veel geluid is, kan het toch zijn dat het door de buren als storend wordt ervaren. Overleg daarom altijd goed met alle buren, vraag om advies bij een gespecialiseerde installateur en kijk wat er in jouw specifieke situatie mogelijk is. Er zijn ook genoeg punten waar je op kunt letten om overlast te voorkomen.
De geluidsproductie van je warmtepomp hangt af van de grootte en het vermogen van de pomp, en van je warmtevraag. Hoe meer warmte je nodig hebt, hoe meer geluid de pomp zal maken. Kies dus een warmtepompsysteem dat goed past voor jouw situatie. En plaats de buitenunit op een plek waar het zo min mogelijk overlast veroorzaakt, voor zowel je buren als voor jou. Een professionele installateur zal hier altijd op letten.
Een pomp met nachtinstelling draait ’s nachts niet op volle toeren, waardoor de overlast in de late uurtjes beperkt blijft. Een pomp met iets meer vermogen dan je nodig hebt kan ook uitkomst bieden, deze hoeft niet constant op volle kracht te werken en maakt dus minder geluid. Ook kan er gewerkt worden met trillingsdemping of zelfs een geluidsreducerende kasten voor de buitenunit.