Hoe houd je je huis koel in de zomer? 6 tips

Als de temperaturen stijgen, wil je je huis graag koel houden. Er zijn veel manieren om de hitte buiten te houden en voor een aangenaam binnenklimaat te zorgen. Met deze slimme tips houd jij je huis (en je hoofd) koel!
Tip 1. Houd de zon buiten
Dit is een inkoppertje, maar de zon is de grootste bron van hitte in je huis. Door slim om te gaan met zonwering voorkom je dat je woning opwarmt. Wat kun je doen om de zon buiten de deur te houden?
Gebruik zonneschermen en rolluiken
Rolluiken en zonneschermen houden warmte beter tegen dan gordijnen. Heb je rolluiken of zonneschermen? Gebruik ze in je voordeel tijdens warme en zonnige dagen en sluit ze overdag.
Sluit gordijnen en jaloezieën
Door je gordijnen en jaloezieën te sluiten houd je veel warmte buiten de deur. Extra tip: kies voor lichte kleuren, die weerkaatsen warmte beter dan bijvoorbeeld zwarte jaloezieën.
Plaats reflecterende raamfolie
Reflecterende raamfolie weerkaatst zonnestralen en voorkomt dat je glas opwarmt. Hierdoor blijft je woning langer koel.

Tip 2. Ventileer je huis slim
Frisse lucht maakt een groot verschil. Let wel op: wanneer het warm is buiten, kun je beter je ramen dicht houden. Ventileer daarom bij voorkeur ‘s avonds en overdag.
Zet 's nachts ramen en deuren open
In de nacht is het koeler. Zet daarom ‘s avonds en in de nacht de ramen en deuren open om je huis af te koelen. Na een aantal minuten voel je al veel verschil! Zorg hierbij voor een goede tochtstroom door bijvoorbeeld je ramen tegenover elkaar open te zetten.
Gebruik je ventilator optimaal
Heb je een ventilator? Gebruik deze dan in de avond om warme lucht af te voeren. Het klinkt misschien gek, maar door je ventilator naar buiten te richten, voer je de warme lucht naar buiten, waardoor het snel voelbaar koeler wordt in je huis.

Tip 3. Isoleer je woning
Goede isolatie is niet alleen goed in de winter. In de zomer zorgt isolatie ook voor een minder warme woning. Aan welke maatregelen kun je denken?
Dakisolatie: dakisolatie voorkomt een warme zolder of bovenverdieping in de zomer.
Geisoleerde ramen (HR++ of triple glas): heb je nog enkelglas? Dan heeft het veel effect om je glas te vervangen door HR++ of triple glas.
Spouwmuurisolatie: als de spouw van je woning nog niet geïsoleerd is, heeft dit effect op het koel houden van je woning in de zomer.
Met de juiste isolatie houd je in de winter de warmte binnen, maar in de zomer juist de hitte buiten. Samen met onze partner helpen we je om je woning slim te isoleren.

Tip 4. Planten en groen tegen hitte
Het plaatsen van planten en bomen in je tuin of op je balkon kan tijdens warme zomerdagen de temperatuur in je omgeving voelbaar verkoelen. Dit komt doordat er meer schaduw is met voldoende groen. Daarnaast vindt er verdamping plaats, wat een verkoelend effect heeft. Wip dus je tegels eruit en ga voor groen! Wat kun je doen?
Vergroen je tuin of balkon
Door het planten van veel planten en bomen kun je je omgeving voelbaar verkoelen. Een goed voorbeeld hiervan is de leilinde. Deze boom werkt als een natuurlijk zonnescherm. In de zomer houden ze de zon tegen en blijft het lekker koel in huis. In de winter verliest de leilinde zijn bladeren, waardoor de broodnodige winterzon je huis gewoon kan verwarmen. Goede combinatie!
Veel gemeentes stimuleren vergroening van je tuin met verschillende subsidies.
Groendak plaatsen
Heb je platte daken? Dan kun je hier vaak groene daken van maken. Dit is goed voor de biodiversiteit en het werkt isolerend in de zomer.
Extra interessant: een groendak in combinatie met zonnepanelen verhoogt het rendement.
Gevelplanten
Gevelplanten kunnen je huis ook verkoelen. Gevelbeplanting geeft schaduw en zorgt met verdamping voor verkoeling van de muur. Heb je een gevel op het zuiden? Dan kan gevelbeplanting zeker een voelbaar verschil maken. Goede voorbeelden van gevelplanten zijn klimop (hedera), hop, wilde kamperfoelie en wilde bosrank.
Extra voordeel: gevelplanten zijn goed voor de biodiversiteit.

Tip 5. Let op warmtebronnen
Misschien denk je hier niet direct aan, maar veel elektrische apparaten stralen veel warmte af. Zet tijdens warme dagen daarom niet teveel je tv, laptop of andere warmtebronnen aan.
Tijdens het koken gebeurt dit ook. Houd je kookstel en oven dus lekker uit. Trakteer jezelf in plaats daarvan op een gezellige barbecue of een frisse salade.

Tip 6. Plaats een airco
Helpen bovenstaande tips onvoldoende en denk je er toch aan om een airco te plaatsen? Kies dan voor een energiezuinige variant met energielabel A+++. Dit type airco verbruikt aanzienlijk minder stroom dan oudere of minder efficiënte modellen. Je kunt een airco het beste combineren met zonnepanelen. Dit is een vrij gunstige combinatie. Zo gebruik je in de zomer duurzame energie om je huis te koelen en beperk je de impact op het klimaat. Veel airco's kun je ook inzetten om je woning te verwarmen, waardoor je het hele jaar een prettig binnenklimaat hebt. Het is slim om een airco alleen te gebruiken in goed geïsoleerde ruimtes, zodat je woning efficient gekoeld en verwarmd wordt.