Stroom opwekken met behulp van de zon is een van de populairste manieren om duurzame stroom op te wekken. Dat is ook logisch, want zonne-energie heeft tenslotte veel voordelen. Welke dat zijn en hoe zonne-energie opslaan precies werkt? Je ontdekt het hier.
Het is misschien een open deur, maar zonne-energie is duurzame stroom die wordt opgewekt met behulp van de zon. Dat is een onuitputtelijke energiebron die zodoende een oneindige hoeveelheid elektriciteit levert. Ja – óók in Nederland, waar we allemaal de zon graag wat vaker zien schijnen.
Het opwekken van zonne-energie gebeurt aan de hand van de welbekende zonnepanelen boven op de daken van woningen en andere panden of in velden of zelfs op water. Deze panelen wekken stroom op. Dit doen ze door de fotonen die in zonnestralen zitten op te vangen in hun zonnecellen en daarmee elektrische spanning te creëren. Die wordt vervolgens met behulp van een omvormer omgezet naar wisselstroom die óf wordt doorgestuurd naar apparaten die de stroom op dat moment nodig hebben óf richting het elektriciteitsnetwerk.
Is je interesse gewekt? Lees op onze blog in meer details over hoe zonnepanelen werken.
Zonne-energie heeft veel voordelen. Ten eerste is het een volledig duurzame vorm van energie die wordt opgewekt uit een hernieuwbare bron. Dit betekent dat het opwekken en gebruiken van zonnestroom geen milieuschade veroorzaakt, zoals wel het geval is bij fossiele brandstoffen. Dit is beter voor mens en milieu.
Ten tweede zorgt zonnestroom opwekken ook voor een lagere energierekening. De apparaten in je woning gebruiken namelijk eerst de stroom die je panelen opwekt. Hier hoef je dan geen kosten voor te betalen. Produceer je meer stroom dan jouw huishouden op dat moment nodig heeft? Dan lever je deze energie terug aan het energienet en kan je deze gedurende je notajaar verrekenen met je afname. Dit is ook wel bekend als de salderingsregeling.
Ben je daarnaast eigenaar van jouw woning? Dan is een bijkomend voordeel dat de waarde van je huis stijgt, als je zonnepanelen op het dak plaatst.
Ja, dat kan ook. Daarbij gaat de stroom niet naar huishoudelijke apparatuur of naar het elektriciteitsnetwerk. Het houdt min of meer in dat je je overschot aan opgewekte zonnestroom bewaart en deze op een ander moment gebruikt.
Je hebt hiervoor in ieder geval een accu nodig, waarmee je de stroom opslaat en op een ander moment inzet. Deze moet dan gekoppeld zijn aan het systeem van de zonnepanelen. Is de accu vol, maar komt er nog steeds energie binnen? Dan wordt deze stroom alsnog teruggeleverd aan het elektriciteitsnetwerk.
Zonne-energie opslaan heeft verschillende voordelen. Een besparing in kosten, bijvoorbeeld. Op dit moment is je eigen zonnestroom opslaan nog niet heel interessant, omdat je je teruggeleverde stroom kan salderen op je energienota. Als je zonnepanelen stroom opwekken, maar je huishouden die stroom niet meteen kan gebruiken, lever je stroom terug aan het energienet. Je energieleverancier houdt via je slimme meter bij hoeveel stroom je teruglevert en wanneer. Later verrekent de leverancier je teruglevering met de leveringskosten van de stroom die je hebt afgenomen van het stroomnet.
Hoeveel je energieleverancier verrekent met de leveringskosten van je afname, ligt aan de tarieven en de overheidsheffingen die gelden wanneer je zonnepanelen de stroom teruglevert.
Tenminste – dat is nu het geval. Dat gaat in de toekomst veranderen. Deze salderingsregeling wordt vanaf 2023 namelijk afgebouwd. Het is de bedoeling dat je in 2031 weer overheidsheffingen betaalt voor alle stroom die je afneemt. Dat maakt het wellicht interessanter om in een accu te investeren, zeker wanneer deze ook nog eens in prijs verlagen. Heb je stroom over? Dan sla je deze op en gebruik je het later zelf.
Al ruim 600.000 klanten gingen je voor