Vast of variabel energiecontract? Die keuze hangt af van jouw persoonlijke situatie. Maar ook van wat je zelf belangrijk vindt. Op deze pagina kijken we naar de voor- en nadelen van beide contractvormen.
Met een vast energiecontract kies je voor zekerheid. Je zet jouw tarief vast voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld voor een jaar. Je bent zo beter beschermd tegen prijsstijgingen in de energiemarkt. Maak je je zorgen over de ontwikkelingen op de energiemarkt? Dan kan een vast contract prettig zijn.
Een vast energiecontract heeft voor- en nadelen. Dit zijn de belangrijkste.
Liever flexibel zijn? Dan past een variabel energiecontract het beste bij jou. Met een variabel contract kan het tarief verschillen, afhankelijk van prijsveranderingen in de energiemarkt. Heel fijn als de prijzen dalen, want dan profiteer je meteen. Maar let op: als de energieprijzen stijgen, ga je ook meer betalen.
Een variabel energiecontract heeft voor- en nadelen. We lichten hieronder de belangrijkste uit.
Elk jaar krijg je een nota voor de kosten van energie die je gebruikt hebt. Op jouw nota staan, ook als je een vast contract hebt, variabele leveringskosten. Dat komt omdat je geen vaste hoeveelheid stroom en gas afspreekt die je kan afnemen van ons. Als je minder stroom of gas hebt gebruikt, dan betaal je minder.
Op de nota staan ook andere kosten, zoals netbeheerkosten en overheidsheffingen. Die veranderen meestal per kalenderjaar. Zit je bij Greenchoice en wil je zien hoe het werkt op jouw nota? Kijk dan voor een precieze uitsplitsing in Mijn Greenchoice.
Of een vast of variabel energiecontract bij je past, heeft te maken met jouw situatie en met wat je zelf prettig vindt. Twijfel je wat voor jou de beste keuze is? Praat erover met mensen in je omgeving of neem contact met ons op. We helpen je graag.