Hoeveel levert een zonnepaneel op?

Zelf stroom opwekken met zonnepanelen? Dan is het interessant om te weten wat de opbrengst gaat zijn. Onze expert maakt een persoonlijk aanbod. Zo weet je waar je aan toe bent!

Vraag aanbod op maat aan

We willen allemaal duurzaam leven en met zonnepanelen wek je jouw eigen groene stroom op. Maar hoeveel levert een zonnepaneel nu eigenlijk op? Hiervoor wordt naar het vermogen van het zonnepaneel gekeken. 

Lees meer over

Ideale omstandigheden hebben we in Nederland niet. Daarom wordt vaak een correctiefactor gebruikt om een meer praktische waarde te berekenen. Deze factor is sterk afhankelijk van de ligging van het dak en de hellingshoek van de panelen. Benieuwd naar de opbrengst van jouw zonnepanelen? Lees dan snel verder.

Tip: wil je direct een aanbod voor jouw persoonlijke situatie ontvangen? Vraag dan een aanbod op maat aan. Heb je een keuze gemaakt? Dan rest alleen nog de installatie van de zonnepanelen op jouw dak door onze specialisten!

Wat levert één zonnepaneel op per dag? 

Om te weten hoeveel een zonnepaneel oplevert per dag kijken we eerst naar de correctiefactoren in onderstaande tabel: 

Indicatie correctiefactoren opbrengst zonnepaneel

Richting/ hellingshoek
15°
45°
90°
Zuid
0,80
0,88
0,91
0,64
Zuidwest
0,80
0,86
0,86
0,59
West
0,80
0,79
0,71
0,45
Noordwest
0,80
0,72
0,54
0,27
Noord
0,80
0,69
0,44
0,18
Noordoost
0,80
0,72
0,54
0,28
Oost
0,80
0,79
0,72
0,46
Zuidoost
0,80
0,86
0,86
0,60
Dit zijn waardes ter indicatie. Vaak wordt de vuistregel gehanteerd dat er met een factor 0,85 gerekend moet worden. Je ziet in de tabel dat de richting en de hellingshoek van het dak of de zonnepanelen veel invloed hebben. Eerlijke informatie voorkomt teleurstellingen.

Terug naar de vraag: hoeveel levert een zonnepaneel op per dag? 

Plaatsen we ons zonnepaneel van 360 Wp op het zuidwesten op een dak met een helling van 45°, dan is het gemiddelde vermogen 360 x 0,86 = 310 Kwh per jaar. De opbrengst per dag is dan 310 kWh gedeeld door 365 dagen: 0,85 kWh. 
 
Ligt het zonnepaneel op het oosten, dan is het vermogen 360 x 0,72 = 259 kWh. De dagopbrengst van het zonnepaneel is dan gemiddeld: 259 kWh / 365 = 0,71 kWh. 

Hoeveel levert een zonnepaneel op per jaar? 

Fabrikanten vermelden altijd de wattpiek (Wp) van het zonnepaneel. Deze geeft aan hoeveel kWh een zonnepaneel per jaar kan leveren onder ideale omstandigheden. Deze waarde vermenigvuldig je met de factor uit bovenstaande tabel. Kies de situatie die het best bij de plaatsing van jouw zonnepanelen past. 
 
Een voorbeeld: een zonnepaneel geplaatst op het zuiden met een hellingshoek van 45° en 360 Wp levert per jaar 360 x 0,91 = 327,6 kWh aan energie. Vermenigvuldig dit met het bedrag dat je per kWh aan je energieleverancier betaalt en zie wat het je oplevert. 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 5000 kWh? 

Verbruik je jaarlijks ongeveer 5000 kWh? Dan kun je nu zelf uitrekenen hoeveel panelen je nodig hebt. We houden ons voorbeeld aan: een dak met een hellingshoek van 45° en we plaatsen dit keer panelen op het oosten, dus 5000 / (360 x 0,72) = 19,3. We hebben dus in ons voorbeeld twintig panelen nodig. Worden dezelfde panelen op het zuiden geplaatst, dan heb je maar zestien panelen nodig (5000 / (360 x 0,91) = 15,3). Het loont de moeite om de juiste positie voor je panelen te zoeken. 

Wat leveren 4/8/12 zonnepanelen op? 

We rekenen het uit voor zonnepanelen met een vermogen van 360 Wp, een plaatsing op het zuidwesten onder een hellingshoek van 15°. Vier zonnepanelen leveren dan 4 x (360 x 0,86) = 1.238 kWh, acht panelen leveren 2,477 kWh en twaalf panelen leveren 3,715 kWh. Vermenigvuldig deze opbrengsten met het bedrag dat je per kWh aan je energieleverancier betaalt en zie wat het je oplevert.
 
Hoeveel levert een zonnepaneel op? Neem als startpunt het Wp per paneel om m2. Je kunt het nu zelf voor alle typen zonnepanelen uitrekenen. 

Waar moet je nog meer op letten?

Overweeg je zonnepanelen te laten plaatsen? Dan is het berekenen van het vermogen van je zonnepanelen een goed startpunt. Maar er zijn nog andere dingen die je opbrengst beïnvloeden. Wij vertellen je graag nog meer hierover!

1. Het aantal zonnepanelen

In de eerste plaats is natuurlijk het aantal zonnepanelen van groot belang; hoe meer zonnepanelen je op jouw dak hebt, des te meer stroom deze in totaal opwekken. Meer ruimte op je dak voor zonnepanelen betekent dus een grotere opbrengst per maand.

2. De stand van jouw dak

Zonnepanelen op het zuiden gericht leveren het meeste rendement. Is het voor jou niet mogelijk de zonnepanelen richting het zuiden te plaatsen? De onderstaande afbeelding helpt om te bepalen in welke stand je het maximale rendement uit jouw zonnepanelen haalt.

3. Vermogen zonnepanelen 

Ook het vermogen van de zonnepanelen is belangrijk voor het bepalen van de uiteindelijke opbrengst. Hoe hoger het vermogen, hoe meer stroom er opgewekt wordt. Ieder paneel heeft een wattpiek vermogen, dit is de maximale opwek van het paneel. Hierboven lees je meer over het berekenen van het daadwerkelijke vermogen.

Schema van het effect van ligging van zonnepanelen. Een zonnepaneel wekt het meest op als hij met een lichte helling richting het zuiden ligt.

4. Schaduw op jouw dak

Het is ook belangrijk om het aantal eventuele schaduwbronnen in kaart te brengen. Woon je bijvoorbeeld in een bosrijke omgeving? Dan kunnen je zonnepanelen door de schaduw van de bomen minder opwekken. Tijdens de installatie van de zonnepanelen houden we hier natuurlijk rekening mee.

5. Hoeveel zonnepanelen: blauw of zwart

Bij het bepalen van de hoeveelheid zonnepanelen is het belangrijk om te kijken wat voor type zonnepaneel je wilt laten plaatsen. Het verschil tussen deze twee zit in het opwekken van de hoeveelheid energie. Bij Greenchoice zijn zwarte zonnepanelen verkrijgbaar, omdat deze meer opwekken. De zonnepanelen wekken tot 420 Wp op.

Als je net als een gemiddeld huishouden 3.300 kWh stroom verbruikt, zijn hiervoor 7 of 8 zwarte zonnepanelen nodig. Er zijn voor de te bepalen hoeveelheid aan zonnepanelen nog enkele andere factoren van belang.

6. Zonnepanelen op een plat dak

Heb je een woning met een plat dak? Dan is het rendement over het algemeen hoger dan bij woningen met een schuin dak. Ook ben je hier flexibeler met het plaatsen van zonnepanelen, aangezien je de panelen altijd op een schuin frame kunt plaatsen. Op een schuin dak heb je dan weer vaak minder dakoppervlak nodig, aangezien de zonnepanelen hier al in een bepaalde hoek staan. 

Het beste weertype voor zonnepanelen

Volgens ons is een koele lentedag, waarbij de zon hoog staat en de temperatuur nog laag is, het beste voor zonnestroomprojecten.

De temperatuur heeft ook een belangrijke invloed op de prestaties van jouw zonnepanelen. Als het koeler is, kunnen je zonnepanelen beter het zonlicht omzetten naar elektriciteit. Maar koude dagen hebben ook zijn nadelen. Meer weten? Lees dan verder via de knop hieronder.

Opbrengst en afname

Via de elektriciteitsmeter staan zonnepanelen in verbinding met het energienetwerk. Zo lever je de stroom die je niet direct in je woning gebruikt terug. Omdat je in de zomer meer opwekt dan in de winter, worden je afname en je opbrengst verrekend over de periode van 12 maanden. Dit is de salderingsregeling.

Het kan dus zo zijn dat je in de zomer meer teruglevert dan je afneemt, maar in de winter weer meer stroom nodig hebt. Neem je minder stroom af dan dat je zonnepanelen teruglevert? Dan lever je netto groene stroom terug aan het energienetwerk en verdien je zelfs geld dankzij de terugleververgoeding op je energiecontract.

Mijn zonnepanelen wekken nu geen stroom op

Heb je zonnepanelen op je dak liggen, maar vertoont het monitoringsportaal van je omvormer onderbrekingen in de opbrengst? Op zonnige dagen kan dit voorkomen. Door overbelasting van het stroomnet schakelt de omvormer in een stand-by modus en kan er tijdelijk geen stroom worden opgewekt én teruggeleverd aan het net. Wil je meer weten? Lees dan hier verder:

Opbrengstgarantie zonnepanelen

Met de opbrengstgarantie garanderen wij de  stroomopbrengst van je nieuwe zonnepanelen over een periode van 5 jaar. Deze garantie geldt naast de andere garanties, zoals de fabrieksgarantie en 25 jaar vermogensgarantie op de zonnepanelen. 

Lees meer over zonnepanelen

Als zonnepaneleneigenaar zijn er verschillende financiële voordelen. Lees hieronder meer over de salderingsregeling en over het onderhoud van zonnepanelen.

Wek je eigen stroom op met zonnepanelen

Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren? Onze adviseur geeft je graag vrijblijvend advies.

Vraag aanbod op maat aan

Al ruim 190.000 Greenchoice klanten gingen je voor

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik zonnepanelen monitoren?

Je kunt je zonnepanelen monitoren in het monitoringsplatform van jouw omvormer. Het platform is beschikbaar via een app of website. Zo kun je dagelijks zien wat jouw zonnepanelen jou opleveren! Daarnaast kun je je teruglevering bekijken in Mijn Greenchoice of onze app.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoeveel bespaar je met zonnepanelen?

De gemiddelde besparing met zonnepanelen ligt momenteel tussen de 700 en 1300 euro. Natuurlijk hangt de exacte besparing af van meerdere factoren, zoals de kwaliteit en het vermogen van jouw zonnepanelen en omvormer. Voor een installatie met 10 panelen ligt de besparing op ongeveer 1100 euro per jaar.
Je kunt je jaarlijkse besparing met zonnepanelen berekenen door de opgewekte stroom te vermenigvuldigen met je stroomprijs. Bijvoorbeeld: bij € 0,30 per kWh en 3.500 kWh per jaar bespaar je € 1.050. Houd er wel rekening mee dat je over de teruggeleverde stroom terugleverkosten betaalt.
Je uiteindelijke besparing hangt ook af van toekomstige stroomprijzen en het overheidsbeleid rond de salderingsregeling.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag?

Voor de daadwerkelijke opbrengst per zonnepanelen hanteren we als vuistregel dat deze 85% van het Wattpiek vermogen opleveren. Een zonnepaneel van 420 Wp levert in praktijk gemiddeld ongeveer 357 kWh op.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoeveel levert een zonnepaneel op?

Het gemiddelde vermogen van zonnepanelen ligt tussen de 350 tot 500 Wp. Een gemiddeld zonnepaneel wekt dus zo'n 298 tot 425 kWh uur op.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoeveel stroom levert een zonnepaneel?

In Nederland is het rendement van een zonnepaneel ongeveer 85% van het Wattpiek vermogen. Standaard zonnepanelen hebben tegenwoordig een vermogen van tussen de 350 tot 500 Wp. Een gemiddeld zonnepaneel wekt dus zo'n 298 tot 425 kWh uur op (350 x85% = 297,5 kWh).


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoeveel Wp vermogen heeft een zonnepaneel?

Nieuwe zonnepanelen van dit moment hebben een gemiddeld vermogen van 420 Wp per paneel.


Heeft dit antwoord geholpen?
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh?

Om te berekenen hoeveel panelen er benodigd zijn moeten we het piekvermogen (Wattpiek) van een paneel omrekenen naar opwek in kWh. We gaan er van uit dat er per paneel gemiddeld 85% van het piekvermogen opgewekt wordt. Uitgaande van zonnepanelen met een piekvermogen van 420 is dit 420 Wp x 0,85 = 357 kWh per paneel. Om 3500kWh op te wekken zijn er dus 10 panelen nodig (3500 kWh/357 kWh = 9,8 dus 10 panelen).


Heeft dit antwoord geholpen?
Wanneer zijn zonnepanelen rendabel?

De terugverdientijd van je zonnepanelen hangt af van de aanschafprijs en hoeveel je bespaart op stroom. Hoe meer stroom je zelf gebruikt, hoe sneller je de kosten terugverdient. Ook speelt de toekomstige stroomprijs een rol: bij een hoge stroomprijs verdien je je investering sneller terug dan bij een lage prijs.


Heeft dit antwoord geholpen?