Bij windmolenpark Hellegatsplein hebben energieleverancier Greenchoice en Greener Power Solutions een flexplein voor mobiele batterijcontainers geopend. Het plein biedt plaats aan tien mobiele batterijen, die gekoppeld zijn aan het landelijke elektriciteitsnet en rechtstreeks worden opgeladen vanuit de vier aanwezige windmolens. Spectral heeft de software ontwikkeld die zorgt voor realtime aansturing van de batterijen waardoor diensten geleverd kunnen worden voor balanshandhaving op het landelijke elektriciteitsnet. Daarmee is het windpark een duurzame elektriciteitscentrale geworden. Het uiteindelijke doel: energiecentrales met fossiele brandstoffen overbodig maken.
Windpark Hellegatsplein bestaat uit vier Alstom Power 110 windturbines, met een totaalvermogen van 12MW. De tien batterijen van Greener Power Solutions kunnen elk 336 KWh opslaan. Door de integratie met het zogenoemde Smart Energy Control System van Spectral kan de energieopslag worden geoptimaliseerd en kan de levering van ondersteunende diensten aan Tennet plaatsvinden, om te helpen de balans te houden tussen vraag en aanbod op het Nederlandse elektriciteitsnet.
In 2019 plaatste Greenchoice al een vaste batterij van 10 megawattuur bij windmolenpark Hartel 2 om bij te dragen aan een stabiel en duurzaam energiesysteem in Nederland. Dat windpark heeft een capaciteit van 68 GWh en wekt voldoende stroom op voor 27.500 Huishoudens in Nederland. Het windpark Hellegatsplein zal een jaarlijkse productiecapaciteit van 41,5 GWh bereiken, voldoende om 16.500 huishoudens in Nederland van duurzame stroom te voorzien.
Op weg naar een fossielvrije toekomst
Jurgen Duivenvoorden, Pricing & Short Term Portfolio Manager van Greenchoice: “Er komt in Nederland steeds meer aanbod van en vraag naar groene stroom uit zon en wind. Om dat op ieder moment van de dag in evenwicht te houden, groeit de behoefte aan flexibiliteit op het elektriciteitsnet. Wij willen in die behoefte voorzien met duurzame oplossingen, zodat het gebruik van fossiele brandstoffen – waarmee het elektriciteitsnet nu vooral nog mee in balans wordt gehouden – kan worden afgebouwd. Deze duurzame elektriciteitscentrale op Hellegatsplein is dus een cruciale stap op weg naar een fossielvrije toekomst.”
Met de technologie van Spectral wordt de levering mogelijk gemaakt van meerdere, gestapelde energiediensten. Philip Gladek, CEO van Spectral: “Je moet dan denken aan het beheer van het piekvermogen, onbalans en handel op de energiemarkt. Ook zorgt de software voor het beheer van de laadtoestand van de batterij, terwijl we tegelijkertijd waarborgen dat aan de eisen van de capaciteitsmarkt wordt voldaan én de importlimieten voor netaansluitingen live worden beheerd.”
Klaas Akkerman, oprichter en COO van Greener, vult aan: “Wij zijn trots dat wij met onze mobiele batterijoplossingen een flexibele oplossing kunnen bieden voor deze markt. Het tijdelijk opslaan van duurzaam opgewekte energie is een belangrijk onderdeel in de energietransitie. Samen met de projectpartners zijn wij aan het onderzoeken op welke plekken onze systemen nog meer een uitkomst zijn door het bufferen van groene stroom op het nationaal energienet.”