De SCE-tracker en een sterk veranderde markt

16 september 2024

SCE-correctiebedrag overgenomen van 2023

Inmiddels zijn de meeste coöperaties overgestapt op tariefbepaling volgens de SCE-tracker. Om de hoogte van de voorschotten te bepalen, zijn we aanvankelijk uitgegaan van het voorlopige correctiebedrag van 2024: 118,15 euro per MWh (excl. GvO en BTW). Zoals je in de nieuwsbrief van juli kon lezen, hebben we echter tussentijds de voorschotten aangepast. Dat hebben we gedaan omdat de definitieve correctiebedragen 2023 (die recenter zijn gepubliceerd) een duidelijke dalende trend in de prijsontwikkeling laat zien. Deze dalende trend zet onverminderd door op de markt. In onderstaande afbeelding is dit duidelijk te zien. 

Waarom is het correctiebedrag zo laag?

Op het elektriciteitsnet hebben we steeds vaker te maken met momenten waarop vraag en aanbod van stroom niet op elkaar aansluiten. We zien dat er veelvuldig sprake is van negatieve prijzen op de momenten dat duurzame energiebronnen de mix op het energienet bepalen. Op de momenten dat we veel zonne-energie hebben blijft de grote vraag naar stroom veelal achterwege. Deze mismatch zorgt ervoor dat de prijs wordt gedrukt. De toename van veel duurzame energiebronnen heeft er ook voor gezorgd dat het moeilijker is geworden om te voorspellen hoeveel opwek er dagelijks wordt gerealiseerd, met stijgende kosten om het energienet in balans te houden tot gevolg. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (zie het rapport Definitieve correctiebedragen 2023|Planbureau voor de Leefomgeving (pbl.nl) ligt de profiel- en onbalansfactor op 0,57 wat 43% aan kosten betekent. Voor het voorlopige correctiebedrag 2024 is gerekend met een profiel- en onbalansfactor van 0,82, wat slechts 18% aan kosten betekent. 

Waarom hanteerde Greenchoice eerder een hoger correctiebedrag?

De SCE-tracker hanteert dezelfde rekenmethodiek als de SCE-subsidie. Bij de publicatie van nieuwe correctiebedragen verwerken we deze dan ook in het tarief. Voor het voorlopig correctiebedrag 2024 hebben we de bedragen in het rapport aangehouden (november 2023). We hebben gerekend met een vergoeding van 118,15 euro per MWh (excl. GvO en BTW). Die was zo hoog omdat het RVO voor het bepalen van dit bedrag uitging van de marktsituatie in het 2e semester van 2022 en het 1e semester van 2023.

In deze periode, en vooral in 2022, lagen de stroomprijzen een stuk hoger (zie de grafiek). Hierdoor viel ook het voorlopige correctiebedrag zo hoog uit. Het definitieve correctiebedrag van 2023 is significant lager. De huidige markt laat lagere prijzen zien en de onbalansfactor is aanzienlijk gestegen. Het definitieve correctiebedrag 2023, dat is gebaseerd op de meest recente jaarcijfers, doet meer recht aan de situatie op de energiemarkt. Het was dan ook noodzakelijk de voorschotten aan te passen. 

Wachten met uitkeren tot de jaarnota

Ondanks onze tussentijdse aanpassing van de voorschotten is de verwachting dat de voorschotten die we in 2024 uitkeren waarschijnlijk hoger zijn dan de uiteindelijke vergoeding die op de jaarnota zal staan. Dit betekent dat er een aanzienlijke kans is dat een deel van de voorschotten terugbetaald moet worden. Ons advies is dan ook om het bedrag van de voorschotten pas uit te keren aan de deelnemers nadat de jaarnota is opgemaakt. Na publicatie van de definitieve correctiebedragen van 2024 zullen we de definitieve jaarnota opstellen. We verwachten dit rond mei/juni 2025 te kunnen doen. 

Prijzen lager, profiel- en onbalanskosten hoger

Ook verwachten we dat in de toekomst de prijzen lager zullen zijn en de profiel- en onbalanskosten hoger. We zijn dan ook druk bezig om onze dienstverlening aan te passen, zodat we adequaat kunnen inspelen op deze ontwikkeling. Het doel is dat coöperaties meer mogelijkheden krijgen om zelf te bepalen wanneer ze stroom opwekken. Hiermee kunnen ze direct sturen op bijvoorbeeld de negatieve uren. 

Vinger aan de pols

We blijven jullie de komende tijd informeren over de ontwikkelingen op de energiemarkt. In het najaar presenteren we in onze nieuwsbrief én in een webinar onze plannen voor de komende jaren. Daarin staat de veranderende markt centraal en presenteren we hoe we samen op een slimme manier projecten kunnen voortzetten en nieuwe projecten kunnen opstarten. 

Nog vragen?

Heb je vragen over de bepaling van de voorschotten of over andere zaken in dit artikel? Stuur dan een e-mail naar cooperatie@greenchoice.nl

Lees ook deze artikelen

Belang van biodiversiteit

18-11-2024

Dynamische tarieven MKB klanten

18-11-2024

Greenchoice en Isolatie.com

02-10-2024