Doordat Greenchoice vanaf 1 januari meebeweegt met de actuele marktprijzen, worden variabele contracten flexibeler. Greenchoice doet dit om sneller in te spelen op de marktprijs voor stroom en gas. Klanten met een variabel contract worden hierover per e-mail vanaf 23 november tot eind november op de hoogte gebracht.
We kopen stroom en gas voor onze klanten van te voren in. Maar wij weten niet hoelang de prijzen voor stroom en gas op het huidige niveau blijven. Vanaf 1 januari plannen wij onze inkoop voor gas en elektra minder ver vooruit . We veranderen zodoende onze inkoopstrategie. Het risico dat wij als leverancier lopen bij inkoop tegen hoge prijzen en het effect van die hoge prijzen op onze klanten houden wij op deze manier zo laag mogelijk.
Prijsniveau
De energieprijzen zijn het afgelopen jaar hard gestegen. Vooral consumenten en mkb’ers met een variabel contract en een nieuw tarief vanaf 20 oktober hebben te maken gehad met een hogere energierekening. De afgelopen maanden is er daling te zien. In vergelijking tot de piek in augustus van dit jaar is de inkoopprijs voor energie gedaald. Desalniettemin is het prijsniveau nog steeds hoger dan het prijsniveau van voor juli dit jaar en zijn er geen garanties dat de ingezette daling doorzet. Als er aanleiding is om de tarieven aan te passen, bijvoorbeeld bij grote bewegingen van de marktprijs voor gas en stroom, wordt iedere klant hier 30 dagen van te voren over geïnformeerd.
Informeren van klanten over de wijziging per 1 januari
Consumenten en mkb’ers met een variabel contract worden gefaseerd vanaf 23 november tot eind november met een e-mail geïnformeerd over deze wijziging per 1 januari a.s. en wat dit betekent voor hun tarief.
Effect op tarieven
Voor zowel consumenten als mkb’ers, die vanaf oktober een tariefwijziging hebben gehad, is per 1 januari 2023 het tarief gedaald.
Klanten met een variabel contract die een tarief hebben van voor 1 juli dit jaar, hebben de afgelopen maanden nog een lager tarief gehad. Het totaaltarief, dat is het leveringstarief inclusief de voorlopige overheidsheffingen van 2023 en het weer verhoogde btw-tarief van 21%, stijgt voor deze klanten. Door onze nieuwe inkoopstrategie hebben we stroom en gas ingekocht nadat de daling in de marktprijzen was ingezet. Hierdoor hebben we de tariefstijging voor deze klanten kunnen beperken. De marktprijzen zijn echter niet op het prijsniveau van voor juli 2022 en daarom stijgt het tarief voor deze klanten wel.
Prijsplafond
Naar verwachting gaat het prijsplafond van de overheid per 1 januari 2023 in. Als het prijsplafond volgens de huidige plannen wordt ingevoerd, dan betaalt een klant de nieuwe tarieven alleen voor de energie die iemand verbruikt boven de grens van het prijsplafond. Op dit moment is de grens bepaald op 2.900 kWh stroom en 1.200 m3 gas. Onder de grens geldt het tarief dat door de overheid is vastgesteld.