Energiewet aangenomen: Wat nu?
Lang verwacht, nu dan toch gekomen. Op 10 december is de Energiewet aangenomen in de Eerste Kamer. Deze nieuwe wet, die de huidige Gaswet en Elektriciteitswet 1998 vervangt, heeft aanzienlijke gevolgen voor energiegemeenschappen. Het biedt coöperaties nieuwe kansen en verantwoordelijkheden binnen het Nederlandse energiesysteem, waardoor zij een grotere rol kunnen spelen in de verduurzaming van de energievoorziening. Dit versterkt de positie van coöperaties en bevordert lokale energie-initiatieven.
Zonder vergunningen
In ons webinar vertelden we al over de komst van de Energiewet en de gevolgen voor energiecoöperaties. De wet stimuleert deelname aan energiegemeenschappen, zoals coöperaties. Zij krijgen onder bepaalde voorwaarden zonder vergunning van de ACM de mogelijkheid om rechtstreeks elektriciteit te leveren aan hun leden. Er komt een nieuw stelsel voor data-uitwisseling, waardoor het voor coöperaties eenvoudiger wordt om energiedata in te zien en te delen met dienstverleners. Dit draagt bij aan transparantie en efficiëntie in het energiebeheer.
Verantwoordelijkheid
Hier komt wel een programmaverantwoordelijkheid bij kijken. Denk hierbij aan een facturatiesysteem, de maandelijkse afdracht van netbeheerkosten en energiebelasting, het berichtenverkeer met netbeheerders en het beantwoorden van vragen van leden. Daarnaast is een contract met een balansverantwoordelijke noodzakelijk.
Investering
Het opzetten en het onderhouden van een passend uitwisselingssysteem vraagt echter een investering in middelen en capaciteit. Het ziet ernaar uit dat vooralsnog een energiegemeenschap voldoende groot moet zijn deze om deze investering financieel aantrekkelijk te maken voor de coöperatie en haar leden. De ingangsdatum van de wet is naar verwachting medio volgend jaar.