Groot eigen windmolenpark voor Greenchoice

10 december 2014

Vorige week heeft ons nieuwe windpark Greenchoice-Hartelkanaal de eerste kilowatturen aan het elektriciteitsnet geleverd. In januari 2015 wordt de laatste van acht nieuwe windmolens van het Greenchoice-Hartelkanaalwindmolenpark opgeleverd. De windmolens produceren dan genoeg groene stroom om zo’n 18.000 huishoudens van 100% groene stroom te voorzien. Tot nu toe haalden wij al onze groene stroom bij duurzame opwekkers en coöperaties met eigen windmolens of biovergisters. Ook wekken al veel van onze klanten zelf zonnestroom op. Van deze nieuwe windmolens is Greenchoice zélf eigenaar.

Wij hebben een groot aantal klanten dat zelf stroom opwekt. De stroom die daarnaast nodig is haalden we al uitsluitend uit zon, wind, water en biomassa. Met dit grote eigen windpark produceren we straks nóg meer groene stroom. En dat brengt ons sneller dichter bij ons doel: 100% duurzame stroom uit Nederland.

Groene stroom voor 18.000 huishoudens

Het windpark Hartel2 ligt tussen de N15 en het Hartelkanaal in Rotterdam Europoort. Begin 2015 gaan alle molens draaien. De windturbines wekken dan in totaal naar verwachting jaarlijks 58 tot 68 GWh stroom op. Hiermee voorzien wij straks ongeveer 18.000 huishoudens van groene stroom.

Omgeving goed bekeken

De omgeving rond het windmolenpark is uitgebreid geanalyseerd. Daarbij keken we naar de bestaande functie van het gebied, de invulling en de afmetingen en naar de effecten van de nieuwe windturbines. Ook namen we toekomstige ontwikkelingen zoals verkeersintensiteit en de tweede Maasvlakte mee in de plannen. En er is onderzoek gedaan naar eventuele effecten voor omwonenden, zoals geluidsemissie en slagschaduw, én voor de flora en fauna. Op de plek van het nieuwe windpark stonden vroeger ook windmolens. Die waren verouderd en zijn afgebroken. Het goede van dit windpark is dat het tegen een industrieterrein aan staat. Er is ook geen enkele andere economische activiteit mogelijk op die locatie.

Inspraak omwonenden

Vanaf 2011 zijn omwonenden uit de gemeente Brielle uitgenodigd voor informatiebijeenkomsten en om al hun vragen te stellen. Ook kregen zij toelichting op de vergunningprocedures. Door de input van omwonenden is het ontwerp nog iets aangepast. Ook plaatsten we minder molens dan oorspronkelijke gepland: 8 in plaats van 10. Alle andere belanghebbenden zijn ook uitgebreid betrokken: de gemeente Brielle, gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat en de provincie Zuid-Holland.

Samen met partners

De totstandkoming van ons eigen windmolenpark is mede mogelijk dankzij onze partner Luc Schürmann van Investment Engineering en dankzij financiering van Triodos Bank en Triodos Groenfonds.

Lees ook deze artikelen

Vijf tips voor een goede ventilatie

12-12-2024

Hier moet je op letten als je je huis gaat isoleren

28-11-2024

Belang van biodiversiteit

18-11-2024