Een groendak, goed voor jou en de natuur

16 september 2024

Een groendak, goed voor jou en de natuur

Heb je weleens overwogen om een groendak aan te leggen? Naast het feit dat het je huis koeler houdt en je dak beschermt, speelt een groendak ook een cruciale rol in het versterken van de biodiversiteit. In dit blog laten we zien hoe groendaken, vooral sedumdaken, bijdragen aan de biodiversiteit. En hoe jij, via Het Groene Loket, op een eenvoudige manier je dak van een knap en functioneel groendak voorziet.

Als Greenchoice-klant krijgt je 20% korting op een groendak aanlegset. Klik op de onderstaande link en gebruik bij je bestelling de volgende code: HGL-GC- 550. De actie loopt tot 19 november. 

Wat is een sedumdak?

Sedumdaken zijn groendaksystemen bedekt met bloeiende vetplantjes die bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Sedum is onderhoudsarm, vereist weinig bodem, en is licht van gewicht, waardoor het ideaal is voor zowel lichte als zware dakconstructies. Het is niet alleen mooi en praktisch, maar biedt ook een thuis voor allerlei vormen van leven die normaal geen plek zouden hebben in de stad.

Meer groen in de stedelijke omgeving

Door een groendak aan te leggen, voeg je extra planten toe aan de stedelijke omgeving. Een sedumdak bevat bijvoorbeeld verschillende soorten sedum, wat zorgt voor een verscheidenheid aan planten die anders niet op daken zouden groeien.  Deze vegetatie vormt een belangrijke nieuwe leefomgeving voor insecten en vogels. Aanvullend kun je bijvoorbeeld kruiden en bloemenmengsels toevoegen.

Voedselbank voor insecten en vogels

Wist je dat sedum een belangrijke drachtplant is? Dit betekent dat het nectar en stuifmeel biedt voor bijen, vlinders, en andere bestuivers. Daarnaast trekt het ook hommels, kevers en zelfs spinnen aan. Je dak verandert zo in een soort buffet voor allerlei nuttige diertjes die ons ecosysteem draaiende houden.

Een kraamkamer voor insecten

Zoals Jaap Molenaar van de Bijenstichting zegt: “Een overvloed aan voedselbronnen bevordert een vreedzaam samenleven tussen honingbijen en wilde bijen.” Met een groendak zorg je voor een leefomgeving waar deze insecten zich kunnen voeden en voortplanten. En daar stopt het niet – vogels profiteren ook van de extra insecten en bouwen soms zelfs nestjes op je groenedak .

Waarom is biodiversiteit zo belangrijk?

Het versterken van biodiversiteit is essentieel voor een gezonde, toekomstbestendige wereld. Door stedelijke omgevingen te vergroenen, creëer je niet alleen een mooiere leefomgeving voor mensen, maar ook voor de vele soorten flora en fauna die belangrijk zijn voor een gezond ecosysteem. Biodiversiteit zorgt voor een evenwicht in de natuur, en groendaken spelen daarin een belangrijke rol. Benieuwd naar meer voordelen van een groendak? Lees hier alles over de voordelen

Groendak aanleggen: Ook voor jou!

Met al deze voordelen is het geen verrassing dat steeds meer mensen kiezen voor een groendak. Wil jij ook bijdragen aan de toekomst én profiteren van een koeler, beschermder huis? Dat kan als Greenchoice klant, met 20% korting met de code: HGL-GC- 550. De actie loopt tot 19 november. 

Lees ook deze artikelen

Anders kijken naar natuur door wffr films

24-09-2024

jongeren warm maken voor lokale energie

17-09-2024

Veranderde energiemarkt en correctie SCE

16-09-2024