Greenchoice zet serieus in op energieopslag

23 juni 2022

Door de explosieve groei van wind- en zonnestroom is er steeds meer vraag naar flexibiliteit op het Nederlandse elektriciteitsnet. Recent zijn wij een strategische samenwerking aangegaan met projectontwikkelaar Green Energy Storage (GES) om meer grootschalige energieopslag te realiseren.

Afstemmen vraag en aanbod

Door de toename van duurzame stroom in het stroomnetwerk wordt het steeds belangrijker vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Op zonnige dagen wordt er veel duurzame stoom op het net gezet, die niet altijd direct afgenomen kan worden. Naast het in balans brengen van vraag en aanbod, probeert Greenchoice doormiddel van opslag te zorgen dat deze duurzame stroom beter wordt benut.

Energiebalans

Wij werken al jaren samen met bedrijven om duurzaam opgewekte wind- en zonnestroom op te slaan. Dit gebeurt vaak met grote containerbatterijen. Maar het regelen van vergunningen, bouwtekeningen en technische en veiligheidseisen vraagt deskundigheid en zorgvuldigheid .

Grote batterijen kunnen een fossielvrije oplossing bieden. Ze slaan een teveel aan stroom op en leveren juist weer als een tekort dreigt. Voor Greenchoice is duurzame flexibiliteit van strategisch belang, vandaar de samenwerking met GES. Dit bedrijf focust op het bouwen van grootschalige energieopslag bij bestaande wind- en zonneparken.

Van onderzoek tot bouw

Als projectontwikkelaar begeleidt GES haalbaarheidsstudies naar energieopslag en onderzoekt de technische eisen en de ruimtelijke en landschappelijke inpassing. Het bedrijf regelt de vergunningen, financiering en sluit de contracten af met leveranciers en partners. Ook begeleidt GES de daadwerkelijke bouw van de installatie.

‘Er komen veel dingen kijken bij het aanleggen van energieopslag. Wij zijn een specialist in het begeleiden van de hele keten,’ zo stelt GES-directeur Guus Bengsch. Eerder was Bengsch voor Greenchoice projectleider bij de aanleg van energieopslag op zonnepark De Dijken in Noord-Holland en windparken Hartel 2 en Hellegatsplein in Zuid-Holland.

De komende jaren wil GES ruim 200 megawatt aan energieopslag realiseren. Door stroompieken en -dalen op te vangen, ontlast de opslag ook het elektriciteitsnet in Nederland.

Lees ook deze artikelen

Samen Greenchoice is gestopt

03-01-2025

Nieuwe strategie voor lokaal

23-12-2024

Cooperaties meer aan de knoppen

23-12-2024