Nieuw bosproject in Nepal helpt landslides voorkomen

26 augustus 2024

Het regenseizoen is in Nepal in volle gang, tot groot enthousiasme van Matthijs van Rijn. Dit is de periode waarin nieuwe bomen worden geplant. Hij is de oprichter van Green Intelligence, een organisatie die zich inzet voor herbebossing in Nepal. Greenchoice steunt het initiatief vanaf het begin, inmiddels twee jaar geleden. “Zonder die steun was dit er niet geweest”, vertelt Matthijs.

Greenchoice en Green Intelligence begonnen de samenwerking met het project genaamd: Community Forest. “In Nepal hebben inwoners een stuk bosgrond van de overheid tot hun beschikking,” vertelt Matthijs vanuit Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. “Ze zijn niet de eigenaar, maar mogen er wel van oogsten. Maar vaak staat de grond vol met invasieve soorten. Die soorten zijn slecht voor de natuurlijke groei van het bos. Wij helpen de bewoners die te verwijderen en vervangen ze met ‘nuttige’ bomen, zoals de Moringaboom. Die wordt ook wel de mircacle tree genoemd. Hij groeit heel snel en je kan zowel de bast, het fruit en de bladeren oogsten.”
 
“Wij planten met lokale mensen boomsoorten die meer opleveren, productieve bossen noemen we dat. Dat zijn bomen die geoogst kunnen worden voor voedsel of verkoop. “In de regio Bagmati planten we in samenwerking met een klooster medicinale soorten. Ook planten we altijd verschillende soorten door elkaar, want die grotere biodiversiteit maakt de natuur weerbaarder tegen ziektes.”

Volgende uitdaging én samenwerking

Het idee voor Green Intelligence begon in 2020, toen Matthijs net in Nepal was. Een jaar later realiseerde hij het bedrijf en startte een nauwe samenwerking met de lokale bevolking. Inmiddels bestaat het team uit tien mensen, waaronder Bimala die in Chitwan werkt als boswachter, en boomexpert Shishir Baral.



De uitbreiding van het team was nodig omdat er gewerkt wordt aan een nieuw project. “Dit nieuwe project richt zich op het tegengaan van aardverschuivingen. Je ziet het effect van de lawines hier goed wanneer je door het land reist. Gelukkig komen er niet bij iedere modderverschuiving mensen om het leven, maar ze zijn gevaarlijk en richten veel schade aan,” vertelt Matthijs. “Maar door het planten van bomen kunnen die lawines worden tegengegaan. Wortels van de bomen helpen namelijk de grond vast te houden.”

Impact maken

Het werk van Matthijs en zijn team heeft een positief effect. Staan er bomen, dan neemt de kans op lawines af. Geven de bomen vruchten, dan kunnen mensen daarvan leven. Én meer verschillende soorten bomen in een gebied, zijn goed voor de biodiversiteit. Alle bomen worden met de hand geplant door betrokkenen uit de regio. 

Een speciale app voor monitoring

Het is belangrijk om de ontwikkeling van de jonge bomen in de gaten te houden, maar het team van Green Intelligence zou dit onmogelijk allemaal zelf kunnen doen. Daarom wordt er samengewerkt met mensen uit omliggende regio’s, zoals boeren. Green Intelligence heeft een app ontwikkeld voor het uploaden van foto’s en het onderhouden van contact. Zo kan op afstand worden geadviseerd om een koffieboom te verplaatsen, zodat deze niet meer in de volle zon staat.

Over de steun van Greenchoice is Matthijs heel duidelijk: "Zonder die steun was dit er niet geweest. Zo simpel is het. Deze langdurige samenwerking geeft ons de mogelijkheid een band op te bouwen met bewoners."

Lees ook deze artikelen

Vijf tips voor een goede ventilatie

12-12-2024

Hier moet je op letten als je je huis gaat isoleren

28-11-2024

Belang van biodiversiteit

18-11-2024