Het belang van biodiversiteit

18 november 2024

Je denkt er misschien niet iedere dag over na, maar biodiversiteit speelt ook in jouw dagelijks leven een grote rol. Onze Natuur van Morgen projecten dragen o.a. bij aan het behouden en vergroten van biodiversiteit. Wereldwijd, maar ook lekker dicht bij huis. Manager Duurzaamheid en Natuur Elsemieke Kin neemt ons mee naar Voedselbos Maasland en vertelt waarom biodiversiteit zo belangrijk is. 

De natuur is enorm veerkrachtig en zelf regulerend, maar dan moeten we haar wel de kans geven om te herstellen en te bloeien. Bij Natuur voor Morgen draait alles om de waarde van de natuur en haar weer dichtbij brengen. We gaan voor robuuste natuur die op allerlei manieren bijdraagt aan de toekomst. Dat gaat verder dan CO2 reductie- en opslag. Een 'typisch' Natuur voor Morgen-project is een project dat ook bijdraagt aan de versterking van biodiversiteit, inspeelt op klimaatadaptatie en lokale gemeenschappen ondersteunt. Zoals terug te zien is in Voedselbos Maasland, waar we vandaag doorheen lopen. 

Vertel, wat is biodiversiteit precies?

“Heel simpel gezegd: de enorme variatie in het leven, van plant tot schimmel. Het is de diversiteit aan verschillende soorten planten, dieren en micro-organismen, maar ook de diversiteit binnen die verschillende soorten, zoals genetische variatie. Het totaal aan samenwerkende soorten binnen een ecosysteem is onderdeel van biodiversiteit, net als al die ecosystemen zelf. Die diversiteit is enorm belangrijk. Hoe meer variatie in soorten je hebt, hoe sterker en robuuster onze ecosystemen zijn. In de landbouw is gevarieerd akkerland bijvoorbeeld minder kwetsbaar voor plaagdieren.

Hoe zit dat precies?

“Als mensen zijn wij van die ecosystemen afhankelijk. Gezonde ecosystemen kunnen bijvoorbeeld water filteren of lucht zuiveren en we zijn ervan afhankleijk voor ons voedsel, en onze kleding en bouwmaterialen. Biodiversiteit is dus niet alleen iets leuks om naar te kijken, maar het is de basis van goed functionerende ecosystemen.” 
En een robuust ecosysteem kan zich beter aanpassen aan bijvoorbeeld de klimaatverandering. Zo remmen de wortels van mangrovebossen golven en stromingen waardoor deze een natuurlijke kustbescherming vormen. En dichter bij huis zijn onze dijken een mooi voorbeeld. Al decennia lang maaien we het gras daarop lekker kort, want dat ziet er  strak en netjes uit. Maar een dijk waarop kruiden groeien is sterker dan wanneer er alleen gras op groeit, want die wortels houden de grond beter vast. Als je de natuur wat meer ruimte geeft, heb je dus een veel robuustere dijk. ”

Wat moet er gebeuren om biodiversiteit te behouden en te beschermen?

“We moeten de natuur echt de ruimte durven geven en de condities creëren om de natuur haar robuustheid te laten vormen met al die verschillende soorten er in. We hebben de natuur de afgelopen tientallen jaren veel schade berokkend, maar natuur is  heel gretig. Als je de juiste omstandigheden schept, zie je dat natuur meteen reageert en opbloeit. Ze is heel veerkrachtig en zelfregulerend, en dat is hoopvol. Zelf bijdragen aan biodiversiteit kan al door simpelweg je tuin tegels uit je tuin te halen, of als je die niet hebt: planten op je balkon te zetten. Hoe meer groen en variatie, hoe beter. We moeten ook ruimte durven geven aan de natuur. Veel mensen hebben het over onkruid, maar de natuur houdt van rommel. Juist die rommel zorgt voor de variatie die zo hard nodig is.”

Hoe belangrijk zijn lokale initiatieven?

“Ik geloof dat we natuur weer dichtbij moeten brengen. Alleen zo kunnen mensen zich ermee verbinden en zien en beleven hoe waardevol natuur is. Niemand wordt heel warm van termen als ecologische corridor of biodiversiteit, maar als we het hebben over wat er groeit en bloeit om je heen waar weer allerlei vlinders en vogels op afkomen, dát spreek wel enorm tot de verbeelding. Groen geeft meer geluk. Kijk hoeveel mensen naar buiten getrokken worden naar waar het groen in de stad is.  Steden waar natuur de ruimte krijgt zijn koeler, nemen meer CO2 op en bewoners hebben meetbaar minder mentale problemen. We moeten gaan inzien wat de natuur ons geeft, in plaats van haar uit te kleden. Een stapje terug doen en met enige bescheidenheid en verwondering naar al het landere even op onze planeet kijken.” 

En dat is precies het doel van Natuur voor Morgen toch?

“Precies! Als Greenchoice zetten we ons enerzijds in voor grote ecosystemen wereldwijd, maar aan de andere kant dus ook dichtbij huis. Nederland is wel erg aangeharkt en we leven in enorm versteende gebieden. Daardoor zijn we best ver van de natuur af komen te staan. Weten we nog wel wat natuur echt is? Een weiland is groen, maar is het ook natuur? Vaak kan er alleen maar gras groeien. Dit voedselbos waar we nu lopen is een mooi voorbeeld van hoe we natuur dichter bij mensen brengen. Voedselbossen combineren de vraag naar voedsel met meer ruimte voor natuur, en het is ook een manier om lokale gemeenschappen te betrekken bij hun omgeving. Greenchoice heeft de aanleg ervan gesteund. Een voedselbos gaat niet tegen de natuur in, maar werkt er juist mee samen. Natuur geeft ons alles gratis en voor niets, daar mogen we best iets voor terug doen vinden we.”

Meer weten over onze verschillende voedselbossen en andere natuurprojecten? Lees er alles over op Natuur voor Morgen.

Lees ook deze artikelen

Samen Greenchoice is gestopt

03-01-2025

Nieuwe strategie voor lokaal

23-12-2024

Cooperaties meer aan de knoppen

23-12-2024