Zonnepanelen op je eigen bedrijfspand zorgen voor veel duurzame stroom. Maar échte energiewinst behaal je pas door samen te werken met andere bedrijven. Greenchoice helpt om complete bedrijventerreinen te vergroenen. Projectmanager Bastiaan de Boer van Greenchoice: “Door energiegebruik en -opwek op een bedrijventerrein goed op elkaar af te stemmen, halen we het maximale uit de opwekcapaciteit.”
Dit is 1 van 11 verhalen uit het Greenchoice eBook "Hoe verduurzaamt Zakelijk Nederland?"
De Boer ziet dat er op bedrijventerreinen veel energiewinst te behalen is. Terwijl het ene bedrijf een piek heeft in het energiegebruik, hebben de buren wellicht energie over. Dat kan slimmer. “Daarom is het belangrijk de handen ineen te slaan”, vertelt Bastiaan de Boer. Greenchoice onderzoekt samen met partners Spectral en J-OB op welke manier bedrijventerreinen op een integrale manier kunnen verduurzamen. “Het uitgangspunt daarbij is om de energie die op het bedrijventerrein wordt opgewekt, ook op de locatie zelf te gebruiken. Het doel: een zelfvoorzienend bedrijventerrein.”
Flexsturing: opwek en gebruik goed op elkaar afstemmen
“Dit betekent dat de opwek en het gebruik van energie goed op elkaar moeten worden afgestemd”, gaat De Boer verder. “Dat noemen we ook wel flexsturing.” Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door de opwek en het gebruik goed te timen. Of door de duurzaam opgewekte stroom tijdelijk op te slaan en pas te gebruiken als het nodig is. Zelfs het onderling uitwisselen van energie behoort tot de mogelijkheden.
Drie voordelen van flexsturing
Flexsturing heeft een aantal grote voordelen. In de eerste plaats is flexsturing duurzaam. “Door zelf duurzame stroom op te wekken en te gebruiken, weet je zeker dat je stroom écht groen is”, aldus De Boer. “Je voorkomt daarmee dat je fossiel opgewekte stroom van het elektriciteitsnet moet gebruiken.” Ten tweede is het financieel aantrekkelijk. “Dat komt onder andere doordat je geen belasting betaalt over stroom die je via je eigen zonnepanelen opwekt. Dus het scheelt kosten.” Het derde voordeel is dat de druk op het elektriciteitsnet in het gebied wordt verlicht. “Als je de zelf opgewekte zonnestroom direct gebruikt, hoef je de stroom niet aan het net terug te leveren. Daarmee belast je het elektriciteitsnet niet.”
Samen stap voor stap verduurzamen
Greenchoice helpt samen met haar partners om bedrijven op bedrijventerrein te vergroenen. Dat gaat stap voor stap. “We starten met een grondige scan van het bedrijventerrein en de bedrijven die er deel van uitmaken”, vertelt Bastiaan de Boer. “We letten op de juridische structuur van de bedrijven, het type energiegebruik en hoeveel dakoppervlak geschikt is voor zonnepanelen. Vaak liggen daar grote kansen.” Ook wordt meetdata verzameld over het energiegebruik van de bedrijven.
Gebruik koppelen aan opwek
Wanneer de mogelijkheden tot opwek én de gebruikspatronen goed in kaart zijn gebracht, wordt gekeken naar kansen om het energiegebruik te koppelen aan de momenten van opwek. “Na deze stappen gaan we op zoek naar verdergaande slimme oplossingen, bijvoorbeeld voor energieopslag. Mogelijk zijn deze oplossingen nog niet direct rendabel, maar we houden de marktontwikkelingen én de komende veranderingen in wet- en regelgeving in de gaten. We bieden het bedrijventerrein een plan om nu én in de toekomst aan de slag te gaan.”
Gunstige voorwaarden door integrale aanpak
Onderdeel van de verduurzamingsaanpak is hoe de maatregelen kunnen worden gefinancierd. “Het voordeel daarbij is dat we oplossingen integraal kunnen aanbieden. Daardoor zijn de voorwaarden gunstiger dan wanneer je maatregelen los of op bedrijfsniveau neemt”, weet de projectmanager van Greenchoice.
Aanpak past bij gemeentelijke ambities
Greenchoice start met deze verduurzamingsaanpak op diverse locaties in Rotterdam. Daarbij krijgt Greenchoice steun van de gemeente Rotterdam. De aanpak sluit naadloos aan op de ambities van de gemeente Rotterdam. In het Rotterdamse Klimaatakkoord staat dat bedrijventerreinen in de stad flink moeten verduurzamen. “Daar zetten ons graag voor in. Met de ervaringen in Rotterdam ontwikkelen we een gestandaardiseerde aanpak, waarmee we uiteindelijk een veelvoud aan bedrijventerreinen in Nederland slim kunnen verduurzamen”, besluit Bastiaan de Boer.
Meer informatie
Meer weten over het verduurzamen van bedrijventerreinen? Neem contact op met Bastiaan de Boer via bastiaan.deboer@greenchoice.nl
Je las net 1 van 11 verhalen uit het Greenchoice eBook "Hoe verduurzaamt Zakelijk Nederland?"