Films die inspireren: hoe WFFR ons anders laat kijken naar de natuur

24 september 2024

De kracht van film is enorm. Het brengt ons naar verre oorden, laat ons onvoorstelbare werelden zien, en geeft een stem aan zij die vaak ongehoord blijven. Dat is precies wat het Wildlife Film Festival Rotterdam (WFFR) doet: het opent onze ogen voor de wonderen van de natuur, het belang van biodiversiteit en de dringende uitdagingen van klimaatverandering. Dit jaar, tijdens de jubileumeditie van het WFFR, zijn wij als Greenchoice dan ook trotse hoofdsponsor. Want net als het WFFR geloven wij in de kracht van de natuur om onze wereld leefbaar, duurzaam en vol positieve energie te houden.

De impact van natuurfilms: meer dan alleen vermaak

Sinds de oprichting in 2015 is het WFFR uitgegroeid tot een festival dat duizenden bezoekers inspireert. Films over bedreigde diersoorten, het smelten van ijskappen, of de delicate balans van ecosystemen, geven ons niet alleen een kijkje in de schoonheid van de natuur, maar drijven ons ook tot actie. Zo leren we van de prachtige documentaires hoe kwetsbaar onze planeet is en hoe belangrijk het is om haar te beschermen.

In de natuurdocumentaire "Butterfly Journey", bijvoorbeeld, volgen we de reis van vlinders over duizenden kilometers, door weer en wind, in een wereld die steeds veranderlijker wordt door klimaatverandering. Deze film laat ons niet alleen de schoonheid van de vlinder zien, maar confronteert ons ook met de bedreigingen waarmee deze en vele andere soorten worden geconfronteerd door het veranderende klimaat. Het zijn dit soort films die onze kijk op de natuur en onze relatie daarmee veranderen.

Onderzoek toont keer op keer aan dat natuurfilms een krachtige manier zijn om mensen bewust te maken van milieuproblemen. Na het kijken van iconische films zoals "Blue Planet II" rapporteerden kijkers bijvoorbeeld meer kennis over biodiversiteit en de gevaren van plasticvervuiling (onderzoek door UKRI). Maar het blijft niet bij bewustwording. Veel kijkers geven ook aan actie te willen ondernemen. Of het nu gaat om het verminderen van plasticgebruik of het steunen van natuurbeschermingsinitiatieven, natuurfilms kunnen mensen aanzetten tot het maken van andere keuzes.

Hoe Greenchoice de boodschap van het WFFR steunt

Als Greenchoice geloven wij in de kracht van de natuur. Niet alleen om ons van groene stroom te voorzien, maar ook om ons te inspireren tot een betere toekomst. Met ons Natuur voor Morgen programma steunen wij natuurprojecten in binnen- en buitenland, waarbij we samenwerken met lokale partijen die direct betrokken zijn bij het behoud en herstel van natuurgebieden.

Biodiversiteit vormt de basis voor een gezonde leefomgeving. Het behoud van bossen, bescherming van diersoorten en het herstellen van kwetsbare ecosystemen zijn essentiële stappen om onze planeet leefbaar te houden. En mede hier besteden veel films die tijdens het WFFR getoond worden aandacht aan.  

Een festival om je mee te laten voeren

Tijdens deze jubileumeditie van het WFFR staan er weer indrukwekkende films op het programma. Denk aan de openingsfilm "De Verwonderaars", een ode aan de natuurliefhebber, die de natuur in Nederland op een intieme manier vastlegt. Of "Het Vergeten Leven van Nederland", waarin filmmaker Rik van der Linden de verloren natuur van de Nederlandse Delta herontdekt en ons laat nadenken over natuurherstel in eigen land.

Daarnaast is er de inspirerende documentaire "Wilding", gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Isabella Tree, die laat zien hoe een jong stel hun eeuwenoude familielandgoed teruggeeft aan de natuur. Deze film benadrukt de kracht van herstellende ecosystemen en laat ons zien wat er mogelijk is als we het lot van het land in handen van de natuur durven te leggen.

Laad jezelf op met positieve energie

Bij Greenchoice draait alles om positieve energie – energie die we halen uit de natuur en die we gebruiken om een betere toekomst op te bouwen. De natuurfilms op het WFFR bieden precies dat: ze laden ons op met inspiratie, energie, en het besef dat we allemaal een rol kunnen spelen in het beschermen van onze planeet.
Wil jij je ook laten inspireren door deze verhalen en bijdragen aan een mooiere toekomst? Bezoek het Wildlife Film Festival Rotterdam en laad jezelf op met de kracht van de natuur.

Lees ook deze artikelen

jongeren warm maken voor lokale energie

17-09-2024

Groendak koeler huis en biodiversiteit

16-09-2024

Veranderde energiemarkt en correctie SCE

16-09-2024