Precies 5 jaar geleden zijn we samen met het Jane Goodall Instituut Nederland een groot bosproject gestart in Tanzania. Inmiddels hebben we daar al ruim 2,1 miljoen bomen geplant!
Voor wie haar nog niet kent, Dr. Jane Goodall (1934), is een beroemde Britse biologe en antropologe die zich al ruim 60 jaar inzet voor de bescherming van natuur, en chimpansees in het bijzonder. Onlangs kreeg ze daar in Den Haag nog een koninklijke onderscheiding voor als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Meer biodiversiteit
Het Jane Goodall Instituut beschermt chimpansees en de leefgebieden in Afrika die door ontbossing bedreigd worden. Met ons gezamenlijke boomplantproject helpen we de druk op het leefgebied van chimpansees te verminderen. En dat is niet het enige voordeel van het project. De aanplant van bomen vergroot het leefgebied van álle flora en fauna in het gebied, door ecosystemen weer aan elkaar te verbinden. Zo ontstaat er meer biodiversiteit. Ook houden de bomen water in de grond beter vast en is er minder kans op erosie.
Goed voor lokale bevolking
Maar ook de lokale inwoners profiteren van het project. In Tanzania wordt nog veel gekookt met behulp van hout. Dankzij de nieuwe bossen is er genoeg brandhout en kunnen de oude bossen, waar zich al veel planten en dieren hebben genesteld, intact blijven. Lokale boeren worden bovendien geholpen om hun akkergebieden grenzend aan de bossen op een betere, duurzame manier te verbouwen.
Tot slot werken we in dit project samen met Roots & Shoots, het educatieve jongerenprogramma van het Jane Goodall Instituut. Het project verbindt 135 scholen verdeeld over 4 districten. Zo worden jongere generaties uit de regio betrokken en onderwezen, zodat zij het behoud in de toekomst voort kunnen zetten.
Positieve energie
Volgens manager duurzaamheid & bosprojecten, Ruben Veefkind, zijn dat precies de redenen waarom Greenchoice kiest om het leveren van aardgas te combineren met het investeren in natuurprojecten. “Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen. Uiteindelijk gaan we met zijn allen van het aardgas af. Maar zolang we nog niet zonder kunnen, investeren wij in natuurprojecten om zo de impact op het klimaat beperkt te houden. Daarnaast verbeteren we hiermee niet alleen de biodiversiteit, maar helpen we ook de lokale gemeenschappen. Dat is ook wat we bedoelen met positieve energie.”