Voedselbossen

Landbouw én natuur tegelijkertijd

In een voedselbos ervaar je de natuur met al je zintuigen. Je kunt er proeven en plukken, meteen voor op je bord. Een voedselbos is daarnaast goed voor de natuur: het houdt CO2 en water vast, het heeft een verkoelende werking op de omgeving en verhoogt de biodiversiteit. En dan is het ook nog eens een leuke ontmoetingsplek.

Direct naar

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is landbouw én natuur tegelijkertijd: een natuurlijk bos waarin voedsel verbouwd en geteeld wordt. Het is rijk aan uiteenlopende planten en bomen en bestaat uit verschillende ‘lagen’. Van een grote boom tot klimplant en een lage struik tot een kruid, het groeit er allemaal.

Voordelen van een voedselbos

Door deze grote verscheidenheid en gelaagdheid is een voedselbos minder vatbaar voor ziektes en houden de soorten elkaar in balans. Dat maakt een voedselbos ecologisch veel sterker dan de conventionele landbouw. Ook is er geen kunstmest, extra water of zijn er geen bestrijdingsmiddelen nodig. Een voedselbos houdt meer CO2 vast dan een akker, de biodiversiteit is hoger en daardoor is de opbrengst ook hoger dan die van reguliere landbouw.

Van dichtbij ervaren

In een voedselbos ervaar je van dichtbij wat zo’n ecosysteem allemaal doet. Sommige voedselbossen zijn openbaar toegankelijk. Je kunt er vaak een handje helpen, gewassen proeven en delen in de oogst om thuis iets lekkers mee te maken. Wat dacht je van tempeh van wilde kastanje of ketchup van meidoornbessen?

Jong geleerd is oud gedaan

Als je het goed doet, dan plant je een voedselbos in één keer aan en doe je verder niets. Is het echt zo simpel? Benten gaat op onderzoek uit of dit kan. In deze aflevering staat educatie in het Voedselbos Droevendaal centraal. Studenten van de WUR doen hier onderzoek en geven wekelijks les aan een basisschool.