Het Kibale National Park is een van de laatst overgebleven tropische bossen in Oeganda. Met het bosspaarplan helpen klanten van Greenchoice dit bos in stand te houden en de biodiversiteit te versterken. Sinds 2011 zijn er met de hulp van bosspaarders 562.000 nieuwe bomen bijgekomen. Ook levert het project veel banen op voor de lokale bewoners.
Zo’n duizend klanten van Greenchoice betalen maandelijks vijf euro voor de aanplant van nieuwe bomen in het Kibale National Park in Oeganda. Met de nieuwe bomen komt geleidelijk de oorspronkelijke flora en fauna terug. Dat duurt een poos, maar geduld wordt beloond. Sinds 2011 is in totaal 738 hectare bos aangeplant en bijna 2.600 hectare hersteld. Er zijn zo’n 715.000 nieuwe bomen bij gekomen, waarvan 562.000 met hulp van de bosspaarders.
De organisatie Face the Future werkt in het Kibale-project intensief samen met de lokale bevolking. Bewoners maken de grond vrij van hoog olifantgras, planten nieuwe bomen en onderhouden deze net zolang totdat ze genoeg overlevingskans hebben. Na een aantal jaar wordt het resultaat gemeten: hoeveel hectare bos is erbij gekomen?
Ook start Face the Future andere projecten op met de lokale bevolking. Op initiatief van de bewoners zijn greppels gegraven om olifanten op afstand te houden van de dorpen en de pas aangeplante gebieden. Daarnaast zijn de bewoners bijen gaan houden en thee gaan verbouwen. Bijen leveren niet alleen honing op, ze houden net als de greppels de olifanten op afstand. De bijenkasten hangen namelijk aan touwen in bomen. Als olifanten hier tegenaanlopen, slaan ze op de vlucht.
Voor de lokale bewoners levert het Kibale-project in totaal zo’n 340 betaalde banen op. Van de aanplant van nieuwe bomen, het houden van de bijen en het verbouwen van de thee tot het werken in de plaatselijke kwekerij waar de plantjes voor de herbebossing vandaan komen.
Met de inkomsten kunnen bewoners hun leefomgeving blijvend onderhouden en verbeteren. Naast een eerlijk loon voor hun werk, krijgen ze via het project maaltijden en medische hulp. Hierdoor maakt het project echt een verschil voor honderden families in de nabijgelegen gemeenschappen.
Het Kibale National Park wordt ook wel Kibale Chimp Forest genoemd. Het staat bekend om de vele chimpanseegroepen en is om die reden een gewilde safaribestemming. Het hele park telt zo’n 1.500 chimpansees waaronder de bedreigde Eastern Chimpanzee. Ze leven in afzonderlijke groepen van 20 tot 150 leden met elk een eigen territorium.
De aanplant van bos vergroot het leefgebied van de chimpansees. En dat is nodig want buiten de grenzen van het park is het leefgebied heel beperkt. Ook binnen het park kan het riskant zijn voor de apen door bijvoorbeeld stropers of de pesticiden die landbouwers gebruiken. De beheerder van het park krijgt door de inkomsten uit het Kibale-project de middelen en capaciteit om dit tegen te gaan en de chimpansees beter te beschermen.
Vanaf 2011 zijn wij via het bosspaarplan betrokken bij dit project.