Een van de voedselbossen waar Greenchoice financieel aan bijdraagt, is voedselbos Droevendaal. Op het Biologisch Proefbedrijf Droevendaal worden faciliteiten geboden voor onderwijs op het gebied van de biologische productie. Een belangrijk doel van de pilot is te onderzoeken hoe een productief en rendabel voedselbos ingericht kan worden en die kennis beschikbaar te maken.
Droevendaal was oorspronkelijk een boomgaard. Begin 2019 plantten studenten van de Wageningen University hier 900 struiken, bomen, asperges en aardperen. Nu is het een gevarieerd voedselbos. Naast studenten zijn er ook regelmatig basisschoolkinderen in het voedselbos te vinden.
Later zijn studenten, die afgestudeerd zijn met afstudeeronderzoeken in relatie tot het voedselbos, zelf een stichting begonnen, Stichting ReGeneratie. Deze stichting richt zich met name op de jongere generatie van toekomstboeren en geeft hun de middelen om kleinschalige, regeneratieve voedselgemeenschappen te realiseren. Zo leverde dit pilotvoedselbos niet alleen directe, maar duidelijk ook indirecte impact op.
Ook Benten bezocht namens Greenchoice in 2020 het Voedselbos Droevendaal. We maakten er een reeks video’s waarin Benten ontdekt wat een Voedselbos is, wat er groeit en wat de voordelen zijn.
Als je het goed doet, dan plant je een voedselbos in één keer aan en doe je verder niets. Is het echt zo simpel? Benten gaat op onderzoek uit of dit kan. In deze aflevering staat educatie in het Voedselbos Droevendaal centraal. Studenten van de WUR doen hier onderzoek en geven wekelijks les aan een basisschool.
Benten gaat op bezoek bij voedselbos-boer Wouter en ontmoet daar chef-kok Emile. Hij kookt in zijn restaurant met producten uit het bos. Zo maakt hij ketchup van vruchtmeidoorn en gefermenteerde saté van kastanje.
Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in Voedselbos Houtrak, een gezamenlijk project van Stichting Voedselbosbouw, Staatsbosbeheer en Greenchoice. Benten loopt een dagje mee en duikt in de wereld van Fazantenbessen.