In Drenthe, dicht tegen Groningen aan, ligt de Onlanden, een uitgestrekt natuurgebied dat ooit bekend stond om zijn vochtige bossen en rijke biodiversiteit. Helaas is veel van dit unieke landschap verloren gegaan door ontbossing en drooglegging, wat niet alleen het ecosysteem heeft verarmd, maar ook heeft bijgedragen aan de uitstoot van grote hoeveelheden CO2. Nu is het belangrijk om dit waardevolle landschap te herstellen.
Het project Herstel van het Vochtige Bos is een belangrijke stap om het oorspronkelijke moerasbos- en veenlandschap in de Onlanden terug te brengen. Denk hierbij aan het opnieuw planten van bomen, die echte alleskunners zijn. Zo slaan ze CO2 op, bevorderen biodiversiteit en leveren talloze voordelen voor ons als mens. Wie geniet er niet van een wandeling in het bos? Naast dat bomen fijnstof uit de lucht filteren en zo bijdragen aan onze gezondheid, spelen ze ook een cruciale rol in het aanpassen aan de klimaatverandering. Ze bieden schaduw en koelte tijdens warme periodes, en helpen water vast te houden tijdens regenbuien.
– Bart Zwiers, boswachter de Onlanden
De Onlanden is oorspronkelijk een uitgestrekt moerasgebied. Dit 2800 hectare grote natuurgebied ligt tussen dorpen als Eelde-Paterswolde, Peize en Roden, en grenst aan de stad Groningen. In de loop van de tijd is veel van dit bos verloren gegaan door ontbossing en inpoldering, met grote gevolgen voor het landschap. Het droogleggen van veengrond heeft geleid tot het rotten van de grond, waardoor enorme hoeveelheden CO2 zijn vrijgekomen.
In 2008 startte Natuurmonumenten met de herinrichting van de Onlanden, inclusief waterberging om overstromingen te voorkomen. Het herstellen van vochtige bossen is de volgende stap in het terugbrengen van het oorspronkelijke veenlandschap. In 2023 heeft Greenchoice 10 hectare nieuw bos helpen aanplanten. Deze nieuwe bomen zorgen ervoor dat het laagveenbos blijft bestaan, wat van groot belang is voor het behoud van zowel het landschap als het ecosysteem.
– Bart Zwiers, boswachter De Onlanden
De Onlanden is een hotspot voor biodiversiteit. Je kunt er tal van bijzondere diersoorten spotten, zoals ijsvogels, grauwe kiekendieven, en de zeldzame otter. Sinds 2013 zijn er weer otters waargenomen in dit gebied, en naar schatting leven er nu 12 tot 15. Dankzij de waterbuffer is het gebied beschermd tegen toekomstige bebouwing, wat de natuur hier een veilige toekomst biedt.
Het bos is nu nog jong, maar over de jaren zal het uitgroeien tot een bloeiend ecosysteem voor toekomstige generaties.