- Beschermen en herstellen van natuur
- Bijdragen aan biodiversiteit
- Gezonde leefomgeving voor mens en natuur
Bij Greenchoice ben je zeker van 100% groene stroom en draag je als klant automatisch bij aan ons natuurprogramma, Natuur voor Morgen. Dit programma ondersteunt projecten die natuur beschermen, biodiversiteit versterken en klimaatverandering helpen aanpakken — lokaal én wereldwijd.
Verbonden met onze belangrijkste bondgenoot: de natuur
Bij Greenchoice geloven we dat de natuur niet alleen een bron van energie is, maar een bondgenoot waarmee we samen kunnen werken. Door haar te beschermen en de ruimte te geven, bouwen we aan een toekomst waarin mens, natuur en economie kunnen bloeien. Als klant draag je bij aan projecten dichtbij huis en ver daarbuiten, zodat we samen bijdragen — niet alleen voor vandaag, maar ook voor morgen.
“Een voedselbos draagt bij aan de reductie van CO2-uitstoot, maar is ook een manier om lokale gemeenschappen te betrekken bij hun eigen omgeving.”
– Kees van de Vaart, beheerder Voedselbos Maasland
Natuur voor morgen - onze natuurprojecten
Samen met onze klanten dragen we al sinds 2004 bij aan natuurprojecten. Met respect voor de natuur ondersteunen we projecten die biodiversiteit (natuurlijke rijkdom) ondersteunen en ecosystemen (natuurgebieden) helpen herstellen. Dat doen we in Nederland en ver daarbuiten. Inmiddels zijn we actief in negen landen over de hele wereld, hebben we ruim 3 miljoen bomen geplant en 330.000 hectare natuur beschermd. Ontdek hieronder meer over de projecten.
Dichtbij
We steunen verschillende initiatieven in Nederland, waaronder de aanleg van voedselbossen. Deze voedselbossen bevorderen biodiversiteit en brengen mensen weer in contact met de natuur.
Ver weg
Van bossen in Brazilië tot veengebieden in Mongolië: we beschermen waardevolle ecosystemen wereldwijd, met de wetenschap dat ieder project helpt bij het behoud van de natuur.
De vier pijlers van onze natuurprojecten
Bij het selecteren van de projecten dichtbij huis en verder weg kijken wij naar de volgende pijlers:
Biodiversiteit is al het leven op onze aarde en is de basis voor gezonde natuurgebieden; daarom richten onze projecten zich op het herstel en behoud van flora en fauna zodat de natuur ruimte krijgt om te bloeien.
We ondersteunen natuurprojecten die op termijn CO₂ helpen vastleggen, zodat de natuur een handje geholpen wordt om de impact van klimaatverandering te verkleinen.
Onze projecten werken samen met lokale gemeenschappen, zodat de natuur ook bijdraagt aan het welzijn van mensen die er dicht bij leven.
Met klimaatadaptatie veranderen wij delen van de natuurlijke ruimte door o.a. meer beplanting en herstel van het grondwaterpeil. Hierdoor worden gebieden weerbaarder tegen tegen extremere weersomstandigheden.
Budget: Onze bijdrage aan de natuur
Met een jaarlijkse bijdrage van 3 miljoen euro van 2025 tot 2029 helpen we de natuur beschermen en herstellen, zodat zij ook in de toekomst voor ons kan blijven zorgen. Het budget is opgebouwd uit drie onderdelen die we hieronder uitleggen. Wil je weten wat we precies doen met deze bijdrage? Je leest het in ons jaarverslag.
AARDGAS MET NATUUR VOOR MORGEN
Hoewel we de milieuschade van aardgas niet kunnen terugdraaien, dragen we met Natuur voor Morgen bij aan projecten die op termijn CO₂ zullen vastleggen en biodiversiteit versterken.
NAMENS JOU
Voor ieder jaar dat je als particulier klant bent bij Greenchoice doen wij een bijdrage aan de natuurprojecten.
NOG MEER NATUUR
Greenchoice vult het totale donatiebedrag aan tot 3 miljoen euro. Zo dragen we samen bij aan de natuur, die onze steun verdient.
Veelgestelde vragen
Hoe werkt Aardgas met Natuur voor Morgen?
Zolang we in Nederland nog niet aardgasvrij zijn, dragen we als Greenchoice sowieso bij aan bos en natuur om de negatieve impact van aardgas op het klimaat te beperken. Bij Greenchoice ben je zeker van 100% groene stroom en aardgas met Natuur voor Morgen. Als je aardgas afneemt van Greenchoice draag je met een vast bedrag per kuub gas dus automatisch bij aan Natuur voor Morgen.
Wat doet Greenchoice precies namens iedere particuliere klant?
Namens iedere particuliere klant die een jaar lang bij ons is, doen wij jaarlijks een extra bijdrage aan het budget van Natuur voor Morgen. Zo beschermen we bijvoorbeeld al sinds 2004 namens iedere klant die een jaar bij ons is 10m² bos in Brazilië.
Wat is het verschil met CO₂-compensatie?
Aardgas met Natuur voor Morgen is iets anders dan CO₂-compensatie. Met Natuur voor Morgen dragen we bij aan projecten die in de toekomst, zodra de natuur groeit en herstelt, CO₂ op gaan slaan. Bij CO₂-compensatie mag alleen al gerealiseerde CO₂-opslag meegenomen worden in de berekeningen. Daarbij gaat het vaak om bestaande projecten. Omdat wij het belangrijk vinden dat ook nieuwe natuurprojecten van de grond komen, richten wij ons vooral daarop. Ook kijken we naar het verbeteren van de biodiversiteit en hoe het project bijdraagt aan de lokale gemeenschap.
Voorheen zorgden we ervoor dat de verwachte CO₂-impact van onze natuurprojecten gelijk was aan de CO₂-footprint van het aardgas dat we leverden. Bij het selecteren van projecten voor Natuur voor Morgen doen we ons best om dat te blijven doen. In 2023 hebben we 630 miljoen m3 aardgas geleverd. Door dit vermenigvuldigen met een emissiefactor van 2,079 per m3 aardgas komen we aan een CO₂-footprint van 1,3 miljoen ton CO₂. De verwachte CO₂-impact van de daarvoor geselecteerde natuurprojecten wordt vastgesteld door onafhankelijke partijen. Dat wordt gedaan volgens dezelfde methodes die worden gebruikt voor CO₂-certificaten onder het Verified Carbon Standard Program (VCS), wanneer zo’n methodiek voorhanden is voor het type project. VCS is een keurmerk van non-profitorganisatie Verra. In andere gevallen wordt er een berekeningsmethodiek gemaakt samen met een betrokken wetenschapper.”
Wat zijn de negatieve gevolgen van het gebruik van aardgas?
Aardgas is een fossiele brandstof en bij het verbruik komt CO₂ vrij. Naast CO₂-uitstoot heeft aardgasverbruik ook andere negatieve effecten op het milieu, zoals de uitstoot van stikstof. Zolang we in Nederland nog niet aardgasvrij zijn, dragen we sowieso bij aan natuurprojecten met Natuur voor Morgen. Bomen nemen namelijk tijdens hun groei CO₂ op uit de atmosfeer. Ze slaan het op in de stam, takken, wortels, bladeren, en uiteindelijk ook in de grond. Met ons Natuur voor Morgen-programma worden de negatieve gevolgen van gasverbruik niet ongedaan gemaakt. Daarom blijven we ons ook inzetten om klanten te helpen minder aardgas te verbruiken.