Een 3 fase laadpaal thuis installeren

Terug naar overzicht

Wil jij ook altijd kunnen laden, zonder dat je hoeft op te letten of er genoeg plek is op het laadplein? Met onze laadpalen kan je zelfs je zonnestroom beter gebruiken. De installatie van een laadpaal gaat niet vanzelf, we leggen graag uit wat het inhoudt.

Direct naar

Kan ik een laadpaal laten installeren?

Voordat we je laadpaal kunnen installeren, is het belangrijk dat we weten wat voor werkzaamheden hiervoor nodig gaan zijn. Op de volgende punten letten we:

  • De locatie van de lader.
  • De aansluiting in de meterkast.
  • Het kabeltraject, dus hoe de kabel van je laadpaal naar je meterkast gaat lopen.
  • Eventuele obstakels, zoals een kruipruimte of muren.
  • Eventuele extra opties die je aan je laadpaal wilt toevoegen.

Altijd een laadplek op eigen grond

Wij plaatsen laadpalen alleen op eigen grond. Zo hoef je dus nooit vergunningen aan te vragen bij de gemeente voor de werkzaamheden. In de meeste gemeentes mogen er geen laadkabels over de stoep liggen, en daarom raden we altijd aan om de lader bij de parkeerplaats op eigen grond te plaatsen. Weet je zo snel geen ideale plek? Wij denken graag met je mee wat een handige locatie is!

Gegarandeerd een veilige meterkast

Als een laadpaal je auto oplaadt, gaat er veel elektrische lading van je meterkast naar je auto. Daarom is het erg belangrijk dat je meterkast veilig is. Wij sluiten de laadpaal altijd op een losse groep aan, zodat de rest van de meterkast geen last heeft van de mogelijke warmte. Is je meterkast verouderd? Dan vernieuwen wij dit graag tijdens de installatie, wel zo gemakkelijk en veilig. 

Nette installatie

Om de lader in de meterkast aan te sluiten, moeten we een kabeltraject aanleggen vanuit de meterkast naar de lader. Zit de meterkast aan de buitenmuur van je woning? Dan kunnen we simpelweg een gaatje door de muur naar buiten boren.

Zit de meterkast niet aan de buitenmuur? Dan moeten we vaak via de kruipruimte de kabels naar buiten leggen. Hiervoor is het belangrijk dat de kruipruimte droog en toegankelijk is. Wel zo veilig voor onze installateurs.

Niet genoeg stroom?

Je netbeheerder heeft bij de bouw of bij een verbouwing van je huis een aansluiting aan het net gelegd met een bepaalde capaciteit en een bepaalde hoeveelheid kabels waarop je stroom verdeeld is (fasen). De meest gebruikelijke stroomaansluiting is 3x25A, of een aansluiting met 3 fasen die ieder 25 ampère stroomsterkte aankunnen.

Maar het kan ook zijn dat je een stroomaansluiting hebt met maar 1 fase. De kleinste stroomaansluiting kan vaak de stroomvraag van je laadpaal niet aan, waardoor je je elektrische auto niet snel op kan laden. Wij kunnen tijdens de installatie je meterkast voorbereiden op een 3-fase aansluiting.

De netbeheerder moet dan nog langskomen om de meter te wisselen naar 3-fase, maar daarvoor moet je zelf wel nog een afspraak met je netbeheerder maken.