Terugleverkosten bij Greenchoice

Steeds meer bedrijven investeren in zonnepanelen. En hoewel dit een positieve ontwikkeling is, zorgt dit ook voor een grotere belasting van het elektriciteitsnetwerk. Doordat zonnepanelen vaak allemaal op hetzelfde moment stroom opwekken, kan het net overbelast raken. En dat brengt kosten met zich mee.

Nieuwe aanpak voor het terugleveren van stroom

Voorheen werden de kosten voor het stabiliseren van het net doorberekend in de stroomprijs voor alle klanten. Klanten zonder panelen betaalden hier dus ook aan mee. Daar brengen we per 1 januari 2025 verandering in. Vanaf dat moment betaal je als bezitter van zonnepanelen een klein bedrag per kilowattuur (kWh) voor de stroom die je teruglevert aan het net. Dit noemen we vanaf nu terugleverkosten. Gebruik je de opgewekte zonne-energie zelf? Dan betaal je geen extra kosten.  

Op deze pagina leggen we uit hoe dit precies werkt. Ook vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen over terugleverkosten.

Lagere tarieven voor iedereen

De kosten voor het terugleveren van stroom zaten tot op heden verwerkt in het tarief voor stroom. Door terugleverkosten in te voeren, betalen zonnepaneelbezitters een deel van de kosten zelf. Hierdoor kunnen we de levertarieven voor iedereen verlagen. Zo profiteert iedereen van de energietransitie.

Terugleverkosten, hoe werkt dat?

Als zonnepaneelbezitter betaal je een tarief per kilowattuur (kWh) stroom die je teruglevert. Dat is de stroom die je opwekt met zonnepanelen en niet zelf gebruikt. De teruglevering gaat door je stroommeter naar het elektriciteitsnet. Omdat je betaalt per kWh teruggeleverde stroom, vinden wij deze manier het meest transparant. 

Goed om te weten: de salderingsregeling blijft tot 1/1/2027 bestaan. Dat betekent dat je tot die tijd voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) krijgt als je betaalt voor de stroom die je op dat moment afneemt. Lever je in een jaar meer stroom terug dan je van ons afneemt? Dan lever je netto terug. Voor de netto teruggeleverde stroom ontvang je per kWh een terugleververgoeding. We verhogen de terugleververgoeding zodat deze hoger is dan de terugleverkosten die je betaalt. Je hebt dus nog altijd voordeel van de stroom die je opwekt.

De terugleverkosten per kWh staan in je contract. In ons aanbod zie je welke terugleverkosten gelden bij nieuwe contracten.

Wanneer betaal je terugleverkosten?

  • Nieuwe contracten en verlengingen: Vanaf 1 januari 2025 gelden terugleverkosten voor nieuwe contracten (met zonnepanelen) en verlengingen van bestaande contracten.
  • Bestaande variabele contracten: Per 1 februari 2025 zijn er terugleverkosten voor bestaande variabele contracten.
  • Vaste contracten: Als je vóór 1 januari 2025 een vast contract hebt afgesloten, betaal je geen terugleverkosten tot het einde van je contract.

Rekenvoorbeelden

We hebben rekenvoorbeelden gemaakt om het verschil in totale kosten te laten zien. We gebruiken hierbij een situatie met en zonder terugleverkosten.. Zo kun je zien wat de nieuwe aanpak ongeveer betekent in jouw eigen situatie.

De gevolgen van zonne-energie voor het energienetwerk

Hoewel de komst van meer zonnepanelen de energietransitie bevordert, brengt het ook uitdagingen met zich mee. Dit komt doordat zonnepanelen vaak allemaal op het zelfde moment stroom opwekken en terugleveren aan het net. Dit is net als een emmer die overstroomt. En 's avonds, als de zon niet schijnt, is de emmer bijna leeg. Deze schommelingen in de hoeveelheid stroom zijn lastig te voorspellen en hebben ook een effect op de stroomprijs.

Wanneer er een groot aanbod is en de vraag naar stroom laag is, daalt de prijs van stroom. Omgekeerd, wanneer er een tekort is aan stroom, stijgt de prijs. Deze schommelingen in de prijs maken het voor energiebedrijven lastig om de kosten te berekenen.

Daarnaast zorgt de salderingsregeling ervoor dat je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde krijgt als je betaalt voor de stroom die je gebruikt. Dit betekent dat energiebedrijven soms meer betalen voor de stroom die ze van jou terugkrijgen dan ze ervoor krijgen als ze die stroom weer verkopen.

Optimaal profiteren van zonne-energie

Door je energieverbruik slim te plannen, kun je aanzienlijk besparen op je terugleverkosten. Probeer zoveel mogelijk van de opgewekte zonne-energie direct te verbruiken. Zet bijvoorbeeld grote elektrische apparaten zoals laadpalen voor elektrische auto's of industriële ovens aan wanneer de zon schijnt. Op deze manier benut je je eigen opgewekte energie optimaal en verlaag je je energiekosten.

Lees onze tips om slim je eigen zonnestroom te gebruiken

Veelgestelde vragen

Betaal ik terugleverkosten als ik jaarlijks evenveel verbruik als teruglever?

Ja. Voor alle stroom die je teruglevert, betaal je terugleverkosten. Stel, je verbruikt jaarlijks 2.500 kWh en levert ook 2.500 kWh terug. Dan betaal je terugleverkosten over 2.500 kWh. Tegelijkertijd profiteer je van salderen, waarbij je hetzelfde tarief ontvangt voor de teruggeleverde stroom als je betaalt voor afgenomen stroom.
Met salderen en een terugleververgoeding verdien je zonnepanelen nog steeds binnen ongeveer 8 jaar terug. Een slimme investering dus!

Hoe vaak veranderen de terugleverkosten?

Terugleverkosten kunnen net als de tarieven wijzigen. Bij een variabel contract bewegen de tarieven mee met de markt en kunnen deze periodiek wijzigen. Bij een vast contract staan je tarieven, en dus ook je terugleverkosten, vast gedurende de looptijd van je contract.
De terugleverkosten kunnen wijzigen door veranderingen in de energiemarkt. We zullen de terugleverkosten baseren op de daadwerkelijke kosten die voor teruglevering gemaakt worden.

Kan ik mijn zonnepanelen nu beter uitzetten op piekmomenten?

Nee, dat is niet nodig. Je kunt teruggeleverde stroom salderen en ontvangt een vergoeding die hoger is dan de terugleverkosten. Het blijft voordeliger om de stroom op te wekken. Slim gebruik van je eigen stroom loont wel: verplaats je stroomverbruik zoveel mogelijk naar momenten dat je zonnepanelen actief zijn. Over de stroom die je zelf direct verbruikt, en dus niet teruglevert aan het net, betaal je geen terugleverkosten.

Maakt Greenchoice winst op terugleverkosten?

Nee. We gebruiken de opbrengsten van terugleverkosten uitsluitend om de werkelijke kosten van teruglevering te dekken. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) houdt toezicht om te garanderen dat deze kosten kostendekkend zijn en niet voor winst worden gebruikt.
Doordat we terugleverkosten invoeren, kunnen we de leveringstarieven voor alle klanten verlagen.

Vanaf wanneer en voor wie rekent Greenchoice terugleverkosten?

Vanaf 1 januari 2025 rekenen we terugleverkosten voor klanten met zonnepanelen die een nieuw vast of variabel contract afsluiten. Deze kosten worden vermeld in je contractaanbod.
Voor bestaande variabele contracten gaan de terugleverkosten in op 1 februari 2025. Klanten met een variabel contract ontvangen uiterlijk 1 januari 2025 bericht over de nieuwe leveringstarieven, terugleverkosten en de invloed op hun termijnbedrag.
Heb je voor 1 januari 2025 een vast contract afgesloten? Dan blijven de huidige voorwaarden, zonder terugleverkosten, gelden tot de einddatum van je contract. Je kunt deze voorwaarden terugvinden in je contract in Mijn Greenchoice Zakelijk.

Waarom betaal ik terugleverkosten als ik zonnepanelen heb?

De afgelopen jaren hebben veel mensen geïnvesteerd in zonnepanelen. Ook onze klanten wekken steeds vaker hun eigen stroom op. Goed nieuws! Maar de groei in teruglevering zorgt ook voor uitdagingen. Het elektriciteitsnet raakt overbelast, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt.
Voorheen werden deze kosten verdeeld over alle klanten, ook degenen zonder zonnepanelen. We introduceren nu een eerlijke verdeling: per kilowattuur (kWh) stroom die je teruglevert, rekenen we een kleine bijdrage. Zo verlagen we de leveringstarieven voor nieuwe contracten. Gebruik je opgewekte zonnestroom direct? Dan betaal je geen terugleverkosten.

Wat gebeurt er als ik meer of minder teruglever dan verwacht?

We berekenen je termijnbedrag op basis van een schatting van jouw jaarlijkse teruglevering. Lever je uiteindelijk meer of minder terug dan verwacht? Dan verrekenen we de te veel of te weinig betaalde terugleverkosten op je jaarnota.

Worden de terugleverkosten meegenomen in mijn termijnbedrag?

Ja. We berekenen je termijnbedrag op basis van een inschatting van jouw jaarlijkse teruglevering. Hierbij kijken we naar eerdere opwekkingsgegevens op jouw adres of naar de informatie die je bij aanmelding hebt opgegeven.