Overstappen naar een andere leverancier kan verschillende redenen hebben. Denk maar aan het overstappen van energie bij een verhuizing of bij een aflopend contract. Of misschien heb je wel een interessant aanbod gekregen van een energieleverancier en ben je benieuwd of het loont om nu over te stappen van energie. Benieuwd in welke situaties je het beste kan overstappen? En wat er allemaal komt kijken bij een overstap? Op deze pagina hebben we de belangrijkste informatie verzameld. Zo ben je goed voorbereid op jouw overstap.
Overstappen naar Greenchoice
Wil je overstappen naar een energieleverancier die 100% groene stroom uit Nederland levert? Of wil je graag besparen op je energierekening? Dan ben je van harte welkom bij Greenchoice. Wij leveren groene stroom uit Nederland, die afkomstig is van natuurlijke bronnen als zon en wind. Ook leveren wij aan onze klanten aardgas met Natuur voor Morgen, waarbij we de levering van aardgas combineren met het herstel van natuur en de aanplant en bescherming van bos. Dat doen we internationaal, maar ook gewoon in Nederland.
Hoe werkt het overstappen van energieleverancier?
Het overstappen van energieleverancier hoeft niet ingewikkeld te zijn. Bij Greenchoice maken we dit graag zo makkelijk mogelijk voor je. In een paar simpele stappen is alles zo geregeld.
- 1Stap 1.
Bekijk welk contract het beste bij je past en of overstappen zinvol is. Als je een vast contract voor de einddatum opzegt moet je misschien een opzegboete betalen. Greenchoice betaalt geen opzegboetes van andere leveranciers: dit komt dus voor jouw eigen rekening.
- 2Stap 2.
Meld je aan via onze website: greenchoice.nl/tarieven. Zodra je aanvraag is ontvangen, sturen wij je een bevestiging per e-mail.
- 3Stap 3.
Heb je een slimme meter, dan hoef je niets te doen. Jouw meterstanden worden via jouw slimme meter uitgelezen na de overstap. Heb je deze nog niet? Dan krijg je een verzoek om je meterstanden handmatig door te geven.
- 4Stap 4.
Greenchoice regelt de rest! Wij zeggen jouw contract op bij de huidige energieleverancier.
Wanneer is overstappen voor energie zinvol?
Er is geen maximum aan hoe vaak je van energieleverancier kunt wisselen. Het beste moment om over te stappen hangt af van het soort energiecontract dat je hebt en je eigen voorkeuren.
Heb je een variabel contract? Dan kunnen jouw tarieven maandelijks wijzigen door prijsveranderingen in de markt. Daardoor profiteer je snel bij prijsdalingen. Er is ook een risico: als je de prijzen voor stroom en gas stijgen, ga je ook meer betalen. Bij een variabel contract kun je maandelijks opzeggen. Dit geeft je de flexibiliteit om over te stappen wanneer je een aantrekkelijk aanbod van een energieleverancier tegenkomt.
Heb je een vast contract? Dan staan jouw leveringstarieven vast gedurende de looptijd van je contract. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over prijsontwikkelingen in de energiemarkt. Maar, als de energieprijzen dalen profiteer je hier niet van. Je kunt boetevrij overstappen wanneer je vaste contract afloopt. Wil je toch eerder overstappen? Dat kan, maar dan moet je misschien een opzegboete betalen. De kosten hiervan kunnen flink oplopen, dus het is belangrijk om dit mee te nemen in je overweging.
Voordat je overstapt, is het slim om voor jezelf te bepalen wat je belangrijk vindt. Is het voor jou cruciaal dat de energieleverancier groene stroom levert? Of wil je liever niet vastzitten aan een langlopend contract? Vergelijk vaste en variabele contracten en kies wat het beste bij jouw situatie past.
Wanneer kun je niet overstappen van energieleverancier?
In sommige gevallen is overstappen niet mogelijk. Dit geldt bijvoorbeeld bij woningen met stadsverwarming of blokverwarming. Bij blokverwarming worden meerdere woningen verwarmd door één centrale ketel. Bij stadsverwarming worden meerdere woningen verwarmd met restwarmte afkomstig van fabrieken of energiecentrales. In beide situaties ligt de leverancier van de energie vast. Hierdoor kun je dus niet overstappen naar een andere energieleverancier.
Overstappen van energieleverancier als je gaat verhuizen
Ga je verhuizen? Dan verhuist je energiecontract automatisch met je mee. In een paar stappen zet je jouw contract gemakkelijk over op je nieuwe adres. Wil je overstappen van energieleverancier als je gaat verhuizen? Let dan wel op de einddatum van jouw huidige energiecontract. Bij een vast contract moet je misschien een opzegboete betalen als je voor de einddatum opzegt, ook als je gaat verhuizen.
Hoelang duurt het overstappen van energie?
We proberen ons zoveel mogelijk te houden aan de gewenste ingangsdatum die je aan ons doorgeeft. Als je een variabel contract hebt, duurt een overstap ongeveer vier tot zes weken. Als je een aanmelding bij ons hebt gedaan, gaan eerst de 14 dagen bedenktermijn in. Binnen die termijn kun je kosteloos je aanvraag annuleren.
Wat kost het overstappen van energieleverancier?
Overstappen is kosteloos. Stap je over voor de einddatum van je vaste contract? Dan is de kans groot dat je een opzegboete moet betalen aan jouw energieleverancier.
Overstappen voor energie: en de opzegboete dan?
Wil je overstappen voordat jouw huidige vaste energiecontract afloopt, dan legt de energieleverancier je in veel gevallen een opzegboete op. Als je jouw contract vóór het einde van de looptijd opzegt, moet een leverancier de energie die je zou afnemen aan iemand anders verkopen. Als dat tegen een lagere prijs is betekent dat een inkoopverlies. De opzegboete is gelijk aan het inkoopverlies dat een energieleverancier lijdt. Hoe hoog deze boete is, hangt van verschillende factoren af.
Voor vaste contracten die vanaf 1 juni 2023 zijn afgesloten, is de hoogte van de opzegvergoeding afhankelijk van de volgende gegevens:
- Einddatum van je contract
- Gewenste einddatum van je contract
- Resterende hoeveelheid stroom en/of gas tot de einddatum van je contract
- Verschil in contracttarief en tarief van het te vergelijken Greenchoice-product
Bedenktijd en annuleren bij overstappen
Wil je de overstap naar een andere energieleverancier annuleren? De bedenktijd is 14 kalenderdagen, inclusief feestdagen en weekenden. Bedenk je je binnen deze 14 dagen? Dan kun je je energiecontract herroepen zonder kosten.
Veelgestelde vragen
Hoe zorg ik ervoor dat ik geen boete krijg als ik overstap naar Greenchoice?
Bij jouw aanmelding bij Greenchoice kun je zelf een ingangsdatum kiezen zodat je geen contractbreuk pleegt bij je huidige leverancier. Heb je na jouw aanmelding bij Greenchoice bericht gekregen van je huidige leverancier dat je hen een opzegvergoeding moet betalen? Neem dan contact op met onze adviseurs via onze contactopties.
Kan ik door mijn overstap zonder energie komen te zitten?
Nee, een overstap is administratief en daar merk je thuis niks van. Wij zorgen ervoor dat je huidige energiecontract wordt opgezegd en starten de levering op de aangegeven overstapdatum.
Zegt Greenchoice het contract bij mijn huidige leverancier op?
Stap je over naar Greenchoice? Dan zeggen wij het contract bij je huidige leverancier op. Je hoeft daar zelf niets voor te doen.
Je oude leverancier kan je nog een aanbod sturen om te blijven. Je hoeft daar niet op te reageren. Zodra je van ons een bevestiging krijgt, gaat de overstap door. Wij regelen alles voor je!
Let op! Je oude leverancier kan een boete vragen als je het contract vroegtijdig stopt. Greenchoice betaalt deze boete niet. Controleer goed of overstappen voordelig is voor jou.
Verhuis je en word je klant bij Greenchoice voor je nieuwe adres? Wij zeggen je het energiecontract op je oude adres niet op. Dit moet je zelf regelen met je oude energieleverancier.
Lees hier meer over overstappen.
Bij Greenchoice kies je altijd voor écht groene stroom en aardgas met Natuur voor Morgen.
Al ruim 600.000 klanten gingen je voor