Als je in Nederland stroom of gas gebruikt, betaal je via je energierekening overheidsheffingen. Daarnaast betaal je netbeheerkosten voor het beheer en onderhoud van het energienetwerk. Deze kosten staan op je energierekening van Greenchoice. Wij dragen dit bedrag af aan de Belastingdienst en jouw netbeheerder.
Elk jaar veranderen de overheidsheffingen en netbeheerkosten op 1 januari. Greenchoice kan deze kosten niet beïnvloeden. Daarom kunnen je energietarieven elk kalenderjaar veranderen, ook als je een vast contract hebt.
De tarieven voor de overheidsheffingen en netbeheerkosten in 2025 zijn bekend. Vanaf eind december kun je deze tarieven bekijken in Mijn Greenchoice.
Dit verandert er vanaf 1 januari 2025:
• De energiebelasting op stroom en gas wordt iets lager;
• Je krijgt meer belasting terug via de vermindering energiebelasting;
• De netbeheerkosten worden hoger.
Op de overheidsheffingen heeft Greenchoice geen invloed. Deze kosten betaal je via je energienota en wij dragen dit af aan de Belastingdienst.
Energiebelasting: De overheid heft energiebelasting op stroom en gas om hiermee te stimuleren om zuiniger om te gaan met het verbruik van energie. De tarieven voor de energiebelasting op stroom en gas worden in 2025 iets lager dan in 2024.
Vermindering energiebelasting: Vanuit de overheid krijg je een vast bedrag aan energiebelasting terug. Dat komt omdat de overheid een deel van jouw energieverbruik als basisbehoefte ziet. Dit deel is daarom onbelast. De hoogte van de vermindering energiebelasting wordt elk jaar opnieuw bepaald. In 2025 wordt het bedrag iets hoger dan in 2024. Je krijgt dus meer belasting terug.
Btw: Op energie geldt een btw van 21%.
De overheid stelt de overheidsheffingen elk jaar opnieuw vast. Het maakt niet uit of je een vast of variabel energiecontract hebt.
Vanaf 1 januari 2024 is er een extra schijf toegevoegd in de energiebelasting op stroom en gas. De eerste schijf geldt tot een verbruik van 1.000 m³ gas en 2.900 kWh stroom per jaar. De tarieven van de energiebelasting zijn in de eerste schijf hetzelfde als in de tweede schijf. De tweede schijf geldt tot een stroomverbruik van 2.900 kWh tot 10.000 kWh, en voor een gasverbruik van 1.000 m³ tot 170.000 m³ per jaar. Omdat het tarief in de eerste en tweede schijf hetzelfde is, heeft het invoeren van de extra schijf geen invloed op de kosten.
Hieronder staat een tabel met de overheidsheffingen per 1 januari 2025 in vergelijking met de overheidsheffingen van 2024. Kijk voor energiebelastingtarieven boven deze verbruiken op de website van de Belastingdienst.
Een netbeheerder zorgt voor het beheer en het onderhoud van een energienetwerk. De netbeheerkosten worden verrekend op de energierekening die je van Greenchoice krijgt. De kosten hangen af van welke netbeheerder je precies hebt. De netbeheerkosten in 2025 stijgen bij alle netbeheerders. Dit komt door alle investeringen die nodig zijn om het energiesysteem in Nederland toekomstbestendig te maken.
Benieuwd wat de wijzigingen in 2025 betekenen voor je energiekosten? We hebben een praktisch rekenvoorbeeld opgesteld waarin we de overheidsheffingen en netbeheerkosten van 2024 vergelijken met die van 2025. In dit voorbeeld gaan we uit van de volgende gegevens:
In dit rekenvoorbeeld is het verschil op jaarbasis € 18,23, wat neerkomst op € 1,52 per maand. Houd er rekening mee dat dit verschil per situatie kan variëren, afhankelijk van jouw energieverbruik, leveringstarieven en netbeheerder.
Heb je zorgen over jouw energierekening?
Ook in 2025 is er hulp in de vorm van maatregelen en advies.