Energielabel aanvragen

Energielabel aanvragen? Zo doe je dat!

Bij het verkopen of verhuren van je woning heb je een definitief energielabel nodig. Vanaf januari 2021 zijn de regels voor het aanvragen van een energielabel flink gewijzigd. We vertellen je graag meer over wat er veranderd is, en leggen uit hoe je het makkelijkst een energielabel voor jouw huis aanvraagt.

Wat is een energielabel?

Als je je huis gaat verkopen, ben je verplicht het energielabel van de woning te overhandigen aan de nieuwe eigenaar. Dit energielabel maakt duidelijk hoe energiezuinig het huis is, en welke maatregelen nog toegepast kunnen worden om energie te besparen. Energielabel A is zeer energiezuinig, terwijl het laagste energielabel, G, aangeeft dat er nog veel kan worden gedaan om de woning te verduurzamen. Een beter energielabel zorgt voor een gunstigere uitgangspositie bij de verkoop, meer woongenot, en betekent dat je minder kwijt bent aan maandelijkse energiekosten.

Illustratie van half huis met daaraan vast de energielabels

Definitief energielabel vanaf 2021

Om een energielabel aan te vragen maak je als huiseigenaar een afspraak met een erkende adviseur die langs komt om het huis te bekijken. Zo wordt er nauwkeurig beoordeeld welk energielabel het best past bij de woning. Had je voor jouw woning al een definitief energielabel? Deze blijft gewoon geldig tot tien jaar na de uitgifte. Als je van plan bent energiebesparende maatregelen te treffen, is het verstandig om pas daarna een energielabel aan te vragen. 

Stap 1
Stap 1
Wil je een energielabel aanvragen? Zoek dan allereerst een energieprestatie-adviseur in Centraal Register Techniek.
Stap 2
Stap 2
Nadat je offertes hebt vergeleken, maak je een afspraak met je gekozen EP-adviseur. Zorg ervoor dat je alle documenten en informatie over het huis (en de energiebesparende maatregelen) hebt wanneer de adviseur langs komt. Gemiddeld duurt het beoordelen van je woning ongeveer twee uur, waarbij je zelf ook aanwezig dient te zijn.
Stap 3
Stap 3
Na afloop registreert de adviseur het energielabel, krijg je hiervan een afschrift en is het label eenvoudig online te raadplegen. Vanaf april 2021 is het energielabel terug te vinden via MijnOverheid.

Wat zijn de voordelen van een energielabel?

Een energielabel op zichzelf heeft geen specifieke voordelen, maar volgens onderzoek van de Tilburg University levert een huis met een A- of B-label wel meer op bij verkoop. 

Bovendien betekent een energielabel van A of B dat je woning weinig energie verbruikt in vergelijking met andere woningen. Dat scheelt dus op je energierekening.

Hoe wordt een energielabel bepaald?

Een energielabel wordt bepaald door middel van een aantal criteria. Bijvoorbeeld door het bouwjaar van je woning, het woningtype (een appartement of een hoekwoning), het soort glas en de gevel-, vloer- en dakisolatie.

Je energielabel wordt ook bepaald door zaken waar je zelf makkelijk invloed op kunt uitoefenen: de manier waarop je je huis verwarmt, ventileert en energie opwekt. Door middel van een warmtepomp kun je bijvoorbeeld je huis duurzamer verwarmen, waardoor je energielabel hoger zal zijn. Ook met behulp van zonnepanelen kun je je energielabel verhogen.

Energielabel aanvragen tot 2021

Elke woning in Nederland heeft van de overheid een voorlopig energielabel gekregen, gebaseerd op het bouwjaar, het type woning en de oppervlakte. Om dit om te zetten in een definitief energielabel, kon je tot 2021 een online tool gebruiken waarbij je zelf je woning moest controleren op punten als isolatie en verwarming. Had je maatregelen getroffen om energie te besparen, zoals HR glas, een zuinige ketel of zonnepanelen? Dan moest je daar bewijs voor leveren: foto's of een factuur bijvoorbeeld. Een deskundige beoordeelde de aanvraag en gaf op basis van de gegevens een definitief energielabel voor de woning.

Energielabel van je huis verbeteren?

Bekijk onze opties