Dubbele meter

Direct naar:

Wat is een dubbele meter? 

Een dubbele meter is een stroommeter die twee verschillende tarieven kan meten. Eén tarief geldt overdag (het normaaltarief) en het andere 's nachts (het daltarief). Dit noemen we samen het dubbeltarief. Een dubbeltarief geldt alleen voor stroom, niet voor gas. Voor gas is er namelijk maar één tarief.  

Een slimme meter is altijd een dubbele meter. Maar er zijn ook oudere, analoge stroommeters. Deze kunnen enkel of dubbel zijn. Wil je weten of je een dubbele meter hebt? Kijk dan naar het aantal telwerken; zo zie je het meteen.  

Hoe ziet een dubbele meter eruit? 

Er zijn verschillende soorten dubbele meters: slimme meters, maar ook de oudere analoge meter. 

Een slimme meter heeft een digitaal scherm waarop je de telwerken kan bekijken. Twee telwerken laten zien hoeveel stroom je hebt afgenomen, en de andere twee laten zien hoeveel energie je hebt teruggeleverd als je zonnepanelen hebt.  

De analoge dubbele meter is een ouderwetse meter met twee telwerken waarvan de cijfertjes nog verspringen als deze oplopen. Bij een analoge meter toont telwerk I meestal het daltarief en telwerk II het normaaltarief. Vaak zie je ook icoontjes bij de telwerken: een maan voor het daltarief en een zon voor het normaaltarief.  

Enkeltarief of dubbeltarief 

Het soort meter bepaalt of je stroom afneemt tegen enkel- of dubbeltarief. Met een slimme meter zijn dat twee tarieven: het daltarief en het normaaltarief. Zonder slimme meter is dat altijd het enkeltarief. 

Sinds 1 juli 2021 is het signaal voor tariefschakeling uitgezet door de netbeheerders, waardoor ouderwetse meters niet meer kunnen wisselen tussen normaal- en daltarieven. Dat komt omdat het systeem verouderd was. Voor deze analoge dubbele meters geldt dus altijd alleen het enkeltarief.  

De tarieven die voor jou gelden staan in je contract. In Mijn Greenchoice kun je zien welke tariefsoort we voor jou aanhouden. 

Tijden normaal- en daltarief 

Het daltarief voor stroom gaat in om 21.00 uur of om 23.00 uur, afhankelijk van waar je woont. Als je in of rond Leiden woont, of in Limburg of Noord-Brabant, gaat het daltarief om 21.00 uur in. Woon je ergens anders, dan begint het daltarief om 23.00 uur. In de weekenden en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag. 

Wisselen tussen enkel- en dubbeltarief 

Heb je een analoge meter, dan kun je alleen gebruik maken van enkeltarief. Wil je toch graag je stroomafname afrekenen tegen het dubbeltarief? Dan kun je bij jouw netbeheerder een slimme meter aanvragen. Over het algemeen is dit kosteloos, omdat de overheid en netbeheerders willen dat uiteindelijk iedereen overstapt op een slimme meter. Heb je een eerder aanbod voor een slimme meter geweigerd? Dan zitten er wel kosten aan verbonden. Dit verschilt per situatie en netbeheerder. Lees hier meer over het slimme meters. 

Andersom kan natuurlijk ook: heb je een slimme meter, maar wil je liever enkeltarief betalen? Dat kan Greenchoice voor je regelen. Neem contact met ons op en wij maken de profielwissel voor je in orde. Goed om te weten, er verandert niks aan jouw stroommeter. Het enige verschil is dat je jouw totale stroomafname afrekent tegen het enkeltarief.  

Veelgestelde vragen

Ik heb zonnepanelen, kan ik het beste kiezen voor enkel- of dubbeltarief?

Of het enkeltarief of dubbeltarief voor jou voordeliger is hangt af van je verbruik en je contract bij Greenchoice.
Heb je een contract afgesloten of verlengd na 20 februari 2024? Of heb je een variabel contract? Dan is jouw normaaltarief lager dan je daltarief. We willen namelijk stimuleren dat zoveel mogelijk mensen groene stroom gebruiken wanneer dit in overvloed aanwezig is: dat is overdag. Daarom maken we stroom overdag goedkoper dan 's nachts. Als je dubbeltarief hebt is het dus interessant om zoveel mogelijk van je verbruik te verplaatsen naar de normaaluren. Dan hoef je minder stroom te gebruiken in de iets duurdere daluren. Lukt dat niet en verbruik je meer dan 50% van je totale stroomafname in de daluren? Dan is enkeltarief iets voordeliger, hoewel de verschillen erg klein zijn.
Heb je vóór 21 februari 2024 een vast contract afgesloten? Dan geldt voor jou gedurende de looptijd van je contract nog het oude dubbeltarief. Daarbij is het normaaltarief iets hoger dan het daltarief. Met zonnepanelen is het dan vaak iets voordeliger om dubbeltarief te hebben. Overdag schijnt de zon en wekken je zonnepanelen de meeste energie op. Vijf dagen per week krijg je hiervoor een vergoeding tegen het normaaltarief en slechts twee dagen, namelijk in het weekend, krijg je een vergoeding tegen het daltarief. Overdag kun je gelijk gebruik maken van de energie die jouw panelen opwekken en neemt je verbruik op het normaaltarief af. Het grootste deel van je stroomafname vindt dus plaats op het daltarief. Met het dubbeltarief krijg je een hogere vergoeding voor jouw teruglevering en betaal je minder voor jouw afname. Maar ook hier zijn de verschillen niet groot, omdat normaal- en daltarief tegenwoordig vaak dichtbij elkaar ligt.


Heeft dit antwoord geholpen?
Kan ik kiezen voor een dubbel- of enkeltarief?

Heb je een slimme meter? Dan kunnen we het tarief kosteloos omzetten. Neem contact op via onze contactopties, dan helpen we je graag verder. Het tarief gaat dan in vanaf je laatste notaperiode, dus met terugwerkende kracht.


Heeft dit antwoord geholpen?
Op welke momenten geldt het daltarief?

Het daltarief gaat in om 23:00 uur tot 7.00 uur. Woon je in of rond Leiden, in Noord-Brabant of Limburg? Dan gaat het daltarief in om 21:00.
In weekenden en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag. Kijk op de website van jouw netbeheerder voor de exacte informatie.
Kijk op de website van jouw netbeheerder voor de exacte informatie. Lees meer over enkel- en dubbeltarief op onze informatiepagina.


Heeft dit antwoord geholpen?
Wat is voordeliger: enkel- of dubbeltarief?

We willen huishoudens aansporen om groene stroom te gebruiken wanneer het in overvloed is, bijvoorbeeld door de wasmachine overdag aan te zetten.
Daarom is ons normaaltarief lager dan het daltarief. Dit geldt per 21 februari 2024 voor nieuwe contracten en voor variabele contracten per 1 april 2024.

Heb jij een lager normaal- dan daltarief? Dan is het voor jou voordelig om naar verhouding meer stroom te gebruiken in de normaaluren dan in de daluren. Je kunt dus gerust overdag je wasmachine aanzetten of je vaatwasser laten draaien als de zon schijnt. Dat is niet alleen voordeliger, maar je gebruikt ook nog eens groene stroom die op dat moment in overvloed is. Gebruik je juist meer stroom in de daluren en kun je het moment van verbruik niet aanpassen? Dan kun je beter voor een enkeltarief kiezen.

Heb jij nog het oude dubbeltarief waarbij het normaaltarief hoger is dan het daltarief? Als je minimaal 50% van je totale stroomverbruik afneemt tijdens het daltarief (’s nachts, in het weekend en op officiële feestdagen) is normaal- en daltarief voordelig voor jou. Gebruik je juist meer stroom in de normaaluren, dan kun je beter voor een enkeltarief kiezen.
In Mijn Greenchoice kun je de verhouding van je verbruik bekijken en zie je of je nu enkel- of dubbeltarief hebt.
Let op: gebruik maken van normaal- en daltarief kan sinds 1 juli 2021 alleen via de slimme meter.


Heeft dit antwoord geholpen?
Welk telwerk is normaaltarief en welk telwerk daltarief?

Meestal zie je al welke meterstand bij welk telwerk hoort als je ze online bij ons invult. Je ziet namelijk de laatst bekende meterstand per telwerk. Bij een analoge meter toont telwerk I meestal het daltarief, en telwerk II het normaaltarief.
Ook gebruiken meters vaak “hoog/piek” of “laag”. Hoog/piek is het normaaltarief en laag het daltarief.

Wij hebben instructies uitgeschreven voor het aflezen van de meterstanden. Bekijk hier de afleesinstructies.


Heeft dit antwoord geholpen?