Veelgestelde vragen

Actueel
Aanmelden & verlengen
Contract & tarieven
Gegevens wijzigen
Verbruik
Meter & meterstanden
Termijnbedrag & betalen
Mijn Greenchoice & app
Producten & verduurzamen
Wat betekent de afschaffing van de salderingsregeling per 1 januari 2027?

Volgens een besluit van de Eerste Kamer stopt de salderingsregeling op 1 januari 2027. We onderzoeken momenteel de impact van deze wetswijziging. Tot die tijd verandert er niets en kun je blijven salderen zoals nu.
Lees hier alle informatie over de salderingsregeling.

Hoe berekent Greenchoice mijn termijnbedrag?

Wij berekenen je termijnbedrag met het gemiddelde jaarverbruik op jouw adres (uit het verleden) met je tarieven. Het standaard jaarverbruik stellen we elk jaar opnieuw vast. Ben je nieuw bij Greenchoice? Dan ontvangen we dit standaard jaarverbruik van je netbeheerder. Alle jaarlijkse kosten bij elkaar opgeteld delen we door twaalf maanden. Lees meer over de berekening van je termijnbedrag op deze pagina.

Hoe werkt salderen bij Greenchoice?

Wek je stroom op met zonnepanelen? Dan verrekenen wij je terugleverde stroom met je afgenomen stroom op je jaar- of eindnota. We noemen dit salderen. Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt.
Volgens een besluit van de Eerste Kamer stopt de salderingsregeling op 1 januari 2027. We onderzoeken momenteel de impact van deze wetswijziging. Tot die tijd verandert er niets en kun je blijven salderen zoals nu.
Op deze pagina lees je meer over de salderingsregeling. Bijna alle huishoudens met zonnepanelen nemen meer stroom af dan ze daadwerkelijk terugleveren. Lever je in een jaar méér stroom terug dan je afneemt? Dan lever je na saldering netto stroom terug en daar krijg je een vergoeding voor. De netto terugleververgoeding die je van Greenchoice ontvangt, vind je terug in Mijn Greenchoice.

Ik verbruik jaarlijks 2.500 kWh en lever ook 2.500 kWh terug. Ga ik dan terugleverkosten betalen?

Ja. Over alle teruggleverde stroom betaal je terugleverkosten, in dit geval betaal je dus terugleverkosten over 2.500 kWh. Maar omdat je ook alle teruglevering saldeert, heb je nog steeds voordeel van de teruglevering. Salderen betekent dat je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) krijgt als je betaalt voor de stroom die je op dat moment afneemt.
Volgens een besluit van de Eerste Kamer stopt de salderingsregeling op 1 januari 2027. We onderzoeken momenteel de impact van deze wetswijziging. Tot die tijd verandert er niets en kun je blijven salderen zoals nu.

Op welke momenten geldt het daltarief?

Het daltarief gaat in om 23:00 uur tot 7.00 uur. Woon je in of rond Leiden, in Noord-Brabant of Limburg? Dan gaat het daltarief in om 21:00.
In weekenden en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag. Kijk op de website van jouw netbeheerder voor de exacte informatie.
Kijk op de website van jouw netbeheerder voor de exacte informatie. Lees meer over enkel- en dubbeltarief op onze informatiepagina.

Waarom betaal ik terugleverkosten als ik zonnepanelen heb?

De afgelopen jaren hebben veel mensen geïnvesteerd in zonnepanelen. Ook veel klanten van Greenchoice kiezen voor stroomopwekking uit zonne-energie. Dat is goed nieuws! Maar deze positieve ontwikkeling zorgt ook voor uitdagingen. De teruglevering van al die stroom leidt tot problemen op het elektriciteitsnet: het net raakt overbelast en dat kost veel geld.
Deze kosten werden doorberekend in de stroomprijs voor alle klanten. Dus ook klanten zonder zonnepanelen betaalden hieraan mee. We kiezen nu voor een nieuwe aanpak om deze kosten anders te verdelen. We gaan kosten rekenen per kilowattuur (kWh) stroom die je teruglevert. Dat is opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt. Gebruik je de zonnestroom meteen als je het opwekt? Dan betaal je daar geen terugleverkosten over.
Meer lezen over terugleverkosten.

Wanneer krijg ik mijn jaarnota?

Je kunt onder 'Nota's' in Mijn Greenchoice zien wanneer je jouw jaarnota krijgt. Je jaarnota gaat niet over een kalenderjaar, maar begint op de datum dat de levering door Greenchoice begonnen is. Als je klant blijft bij ons, ontvang je je jaarnota dus ieder jaar rond dezelfde tijd.
Je jaarnota ontvang je binnen drie weken nadat we je meterstanden hebben ontvangen of uitgelezen.

Wat kost het opzeggen van mijn energiecontract?

Met een variabel en dynamisch energiecontract kun je direct en kosteloos opzeggen. Als je een vast contract vroegtijdig opzegt is er sprake van contractbreuk en moet je mogelijk een opzegvergoeding betalen.
Heb je voor 1 juni 2023 een vast contract afgesloten? Dan is de opzegvergoeding alleen afhankelijk van de resterende looptijd van je contract.
Heb je op of na 1 juni 2023 een vast contract afgesloten? Dan hangt het bedrag van de opzegvergoeding af van de resterende looptijd van je contact, de resterende energie die je zou afnemen en de tarieven.
Wil je weten waar je aan toe bent voor je een overstap overweegt? Vraag dan eerst een indicatie van de opzegvergoeding op via Mijn Greenchoice. Zo zie je meteen of overstappen wel zo voordelig is.
Let op: de indicatie kan afwijken van de uiteindelijke opzegvergoeding door wijzigingen in het tarief of de einddatum van je contract. Lees meer informatie over de opzegvergoeding.

Wat is de energiebelasting in 2025?

De overheid heft energiebelasting op stroom en gas om hiermee te stimuleren om zuiniger om te gaan met het verbruik van energie. De tarieven voor de energiebelasting op stroom en gas worden in 2025 iets lager dan in 2024. Maar de netbeheerkosten stijgen bij alle netbeheerders. Elk jaar veranderen de overheidsheffingen en netbeheerkosten op 1 januari. Greenchoice kan deze kosten niet beïnvloeden. Daarom kunnen je energietarieven elk kalenderjaar veranderen, ook als je een vast contract hebt.
Lees alle informatie over de jaarlijkse wijzigingen.

Wat is de netto terugleververgoeding bij Greenchoice?

De terugleververgoeding die jij van Greenchoice ontvangt kun je terugvinden in Mijn Greenchoice.
Let op: de terugleververgoeding geldt dus alleen als je netto teruglevert. Bijna alle huishoudens met zonnepanelen nemen meer stroom af dan ze daadwerkelijk terugleveren. Maar lever je in een jaar méér stroom terug dan je afneemt? Dan lever je netto terug. Daarvoor krijg je een terugleververgoeding. Lees hier meer over salderen en terugleveren.