- Opzegvergoeding
- Verlengen
- Contract vergelijken
- Klant worden
Wat jouw vraag ook is, wij helpen je verder. Lees hier meer informatie voor als je iets wil weten of regelen. Vind je antwoord bij onze veelgestelde vragen of bekijk onze contactopties.
Greenchoice vergoedt geen opzegvergoedingen (boetes) van andere leveranciers. Bekijk dus goed wat een overstap voor jou betekent.
Bij jouw aanmelding bij Greenchoice kun je zelf een ingangsdatum kiezen zodat je geen contractbreuk pleegt bij je huidige leverancier. Heb je na jouw aanmelding bij Greenchoice bericht gekregen van je huidige leverancier dat je hen een opzegvergoeding moet betalen? Neem dan contact op met onze adviseurs via onze contactopties.
Door schommelingen op de energiemarkt kunnen energieleveranciers inkoopverlies lijden als klanten een vast contract vroegtijdig opzeggen. Vanaf 1 juni 2023 gelden er andere regels, waardoor de opzegvergoeding gelijk is aan het inkoopverlies. Daardoor bieden we weer vaste contracten aan. Op onze pagina over de opzegvergoeding vind je meer informatie.
Vanaf ongeveer 2 maanden voor de einddatum van je vaste contract, sturen we je een verlengaanbod per e-mail. Je kunt je energiecontract verlengen via de link in de e-mail met het verlengaanbod, of via Mijn Greenchoice. Zodra je je contract verlengt, ontvang je binnen enkele dagen een bevestiging per e-mail. Daarna heb je een bedenktijd van 14 dagen, handig om alles rustig thuis nog eens door te lezen.
De dag nadat je huidige energiecontract afloopt, gaat direct je nieuwe energiecontract in. Vanaf deze datum vind je je nieuwe contract en tarieven ook terug in Mijn Greenchoice. Voor deze datum kun je je nieuwe tarieven altijd terugvinden in de bevestiging.
Je leest alles over verlengen op onze informatiepagina.
Vanaf 2 maanden voordat jouw contract afloopt, kunnen we jou een verlengaanbod doen. De einddatum van jouw huidige contract vind je Mijn Greenchoice.
Het verlengaanbod staat dan voor je klaar in Mijn Greenchoice. Maak je geen keuze om te verlengen met een nieuw vast contract? Dan ga je na de einddatum van jouw vaste contract over op variabele tarieven. We informeren je altijd uiterlijk 30 dagen voordat jouw nieuwe tarieven ingaan.
Maak je geen keuze om te verlengen met een nieuw vast contract? Dan ga je na afloop van jouw vaste contract automatisch over op variabele tarieven. We informeren je altijd uiterlijk 30 dagen voordat jouw nieuwe tarieven ingaan.
Heb je een ander aanbod gekregen? Dan begrijpen wij dat je graag wilt weten of het contract dat je nu bij ons hebt, nog wel bij je past. En of het aanbod dat jij hebt gekregen echt zo gunstig is als het lijkt. Op onze informatiepagina over de contract check lees je tips over hoe je een goede vergelijking maakt.
Liever persoonlijk advies? Onze adviseurs staan voor je klaar voor het maken van een eerlijke vergelijking. Houd het aanbod bij de hand en neem contact op via onze contactopties.
Voordat je vaste contract afloopt, krijg je van ons een verlengaanbod. Dit sturen we 2 maanden voordat je contract afloopt. Door te verlengen kies je voor de zekerheid van een vast tarief. Verleng je niet met een vast contract, dan krijg je na afloop van je huidige contract een variabel tarief.
Het kan gebeuren dat de vorige leverancier nog een bedrag afschrijft na je overstap. Bijvoorbeeld omdat er in die maand nog wel energie geleverd is.
Op de eindnota worden alle betaalde termijnbedragen verrekend met je energieverbruik. Zo betaal je alleen voor energie die je echt hebt verbruikt. Je ontvangt binnen zes weken na de overstap de eindnota van je oude leverancier.
Wil je een andere ingangsdatum dan de datum die in je bevestiging staat? Neem dan contact met ons op via onze contactopties. Dan kijken wij wat er in jouw situatie mogelijk is.
Stap je over naar Greenchoice? Dan zeggen wij het contract bij je huidige leverancier op. Je hoeft daar zelf niets voor te doen.
Nadat je je bij Greenchoice hebt aangemeld, kan je huidige leverancier je nog een aanbod sturen om toch bij hen te blijven. Je hoeft hier niet op in te gaan. Zodra je van Greenchoice de bevestiging hebt ontvangen gaat de overstap door. Wij regelen alles voor je! Lees hier meer over overstappen.
Bij je aanmelding geef je de gewenste ingangsdatum aan ons door. Deze datum houden we zoveel mogelijk aan. Wel houden we rekening met je bedenktermijn en starten de levering daarom ongeveer na 21 dagen.
Heb je nog een contract met een vaste einddatum? Check de einddatum van je huidige contract goed. Zo voorkom je een boete van je huidige leverancier.
Heb je een nieuwe woning? Bij je aanmelding geef je de gewenste ingangsdatum aan ons door. Dat is vaak de datum van de sleuteloverdracht. Wij starten de levering op die datum.
Wil je de ingangsdatum bij Greenchoice aanpassen nadat je onze bevestiging hebt ontvangen? Neem dan contact op via onze contactopties, we helpen je graag!
Dynamische tarieven passen zich aan op basis van vraag en aanbod. Voor stroom kan de prijs per uur veranderen en voor gas per dag. Door bewust om te gaan met je energieverbruik kun je hiervan profiteren,
Greenchoice biedt dynamische energiecontracten aan in samenwerking met EnergyZero. Je kunt je aanmelden via onze informatiepagina.
Elk jaar krijg je een jaarnota voor de energie die je afgenomen hebt. Op de jaarnota zie je ook de korting die je hebt gekregen door het prijsplafond. In onze leeswijzer leggen we uit hoe dit vermeld staat op je nota.
We willen stimuleren dat zoveel mogelijk mensen groene stroom gebruiken wanneer dit in overvloed aanwezig is: dat is overdag. Daarom maken we het normaaltarief lager dan het daltarief, waardoor de stroom overdag goedkoper wordt dan 's nachts.
Dit geldt voor klanten die na 20 februari 2024 een nieuw contract afsluiten. En voor de variabele contracten vanaf 1 april 2024.
Heb je vóór 21 februari 2024 een vast contract afgesloten? Dan gelden tot de einddatum van het vaste contract de tarieven zoals die in jouw contractbevestiging staan. Daar wijzigt tijdens de looptijd van het vaste contract niets aan. Je kunt jouw tarieven vinden in Mijn Greenchoice.
In de energiemarkt bepaalt de duurste energiebron de marktprijs. Op dit moment is dat de prijs voor stroom uit gascentrales. Duurzame energiebronnen zijn inderdaad goedkoper, maar er is helaas nog te weinig duurzame energie om aan de totale vraag te voldoen. De prijs van alle goedkopere vormen van stroom, waaronder wind- en zonnestroom, volgt dus nog steeds de prijs van fossiele energie. Daarom is het zo belangrijk om te blijven investeren in duurzame energie. Want zolang fossiele energiebronnen nog steeds de overhand hebben in onze energievoorziening, bepalen die bronnen de prijs voor stroom. En dus ook de prijs die wij betalen om energie in te kopen voor onze klanten.
Nee, dit heeft geen invloed.
Greenchoice zal jouw ingevulde gegevens controleren en doorsturen naar het Noodfonds. Binnen 6 weken ontvang je van het Noodfonds een bevestiging per e-mail.
Na de bevestiging van het Noodfonds ontvang je binnen 2 weken een uitleg van Greenchoice over hoe de vergoeding voor jou verwerkt wordt.
Het Noodfonds Energie is vanaf 20 maart gesloten voor nieuwe aanvragen. Lopende aanvragen of verzoeken tot herbeoordeling worden nog wel behandeld.
Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het Noodfonds helpt mensen om energieschulden te voorkomen. Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds krijgen voor een periode van zes maanden. Je leest meer over het Noodfonds op onze informatiepagina.
Let op! Het Noodfonds Energie is vanaf 20 maart 2024 gesloten voor nieuwe aanvragen. Lopende aanvragen of verzoeken tot herbeoordeling worden nog wel behandeld.
Er zijn 3 voorwaarden voor steun van het Noodfonds:
Twijfel je aan de echtheid, dan zijn er een aantal elementen die je direct kunt checken. Bijvoorbeeld het e-mailadres, deze eindigt bij ons altijd op greenchoice.nl. Of wanneer de e-mail er totaal anders uitziet dan andere mails.
Het kan voorkomen dat het lijkt alsof je een bericht ontvangt van Greenchoice, die niet door ons is verstuurd. Zo'n nepbericht is verstuurd door criminelen, dit heet ‘phishing’. Lees meer over dit onderwerp en wat je kunt doen op deze pagina.
Bij een datalek zijn er persoonsgegevens in handen van derden gevallen, die hier normaal geen toegang tot hebben.
Als je vermoedt dat dit gebeurd is horen wij dit graag zo snel mogelijk, het liefst binnen 24 uur. Op deze manier kunnen wij tijdig de nodige maatregelen treffen. Je kunt hiervoor contact opnemen met ons.
Heb je een variabel contract en wil je dit omzetten naar een vast contract? In Mijn Greenchoice staat een aanbod voor je klaar. Zo zet je de huidige tarieven vast voor een langere tijd en weet je waar je de komende tijd aan toe bent.
Als je een contract hebt met een vaste einddatum, dan kopen wij energie in tot die datum. Wil je tussentijds jouw contract aanpassen? Dan kunnen we een opzegboete in rekening brengen. Lees er meer over bij contractbreuk.
Wil je toch je vaste contract bij Greenchoice wijzigen? Neem dan contact op met mijn collega's via onze contactopties.
Alle informatie over jouw contract vind je bij jouw contractoverzicht in Mijn Greenchoice. Hier zie je bijvoorbeeld:
Kies je voor een contract met een vaste looptijd, dan staat het leveringstarief binnen deze looptijd vast. Een variabel contract betekent dat het leveringstarief mee gaat met de tariefschommelingen in de markt.
Je kunt je huidige tarieven altijd bekijken in Mijn Greenchoice.
Het leveringstarief is het gedeelte van het tarief dat Greenchoice zelf bepaalt. Daarnaast bestaat een tarief uit verschillende overheidsheffingen. Op deze heffingen heeft Greenchoice geen invloed en wij rekenen deze heffingen een op een aan je door.
Terugleverkosten kunnen net als de tarieven wijzigen. Bij een variabel contract bewegen de tarieven mee met de markt en kunnen deze maandelijks wijzigen. Bij een vast contract staan je tarieven, en dus ook je terugleverkosten, vast gedurende de looptijd van je contract.
De terugleverkosten kunnen wijzigen door veranderingen in de energiemarkt. We zullen de terugleverkosten baseren op de daadwerkelijke kosten die voor teruglevering gemaakt worden.
Ja. We berekenen je termijnbedrag op basis van wat we denken dat je jaarlijks teruglevert. Daarvoor kijken we naar de opwekking van eerdere jaren op jouw adres of naar de hoeveelheid die je zelf opgeeft bij je aanmelding bij ons.
Nee, want de stroom die je teruglevert kun je salderen. En bij netto teruglevering krijg je een vergoeding die hoger is dan de terugleverkosten. Dat levert je altijd voordeel op, ook al betaal je terugleverkosten. Het is het beste om slim om te gaan met je stroomverbruik. Probeer daarom zoveel mogelijk je stroomverbruik te verplaatsen naar de momenten dat je zonnepanelen stroom opwekken. Over de stroom die je zelf direct verbruikt, en dus niet teruglevert aan het net, betaal je geen terugleverkosten.
Greenchoice gaat geen extra winst maken door de invoering van terugleverkosten. Het is een herverdeling van de kosten die door teruglevering veroorzaakt worden. Doordat we terugleverkosten gaan rekenen voor klanten met zonnepanelen, kunnen de vaste leveringskosten en het stroomtarief omlaag voor alle klanten.
De ACM heeft aangegeven dat het rekenen van terugleverkosten is toegestaan, zolang het voor energieleveranciers kostendekkend is en niet winstgevend. De ACM zal hier ook op toezien. Uit onderzoek van de ACM blijkt dat huishoudens met zonnepanelen voor hogere kosten zorgen voor energieleveranciers.
We berekenen je termijnbedrag op basis van wat we denken dat je jaarlijks teruglevert. Daarvoor kijken we naar de opwekking van eerdere jaren op jouw adres of naar de hoeveelheid die je zelf opgeeft bij je aanmelding bij ons. Als je uiteindelijk meer of minder teruglevert dan verwacht, verrekenen we de te veel of te weinig betaalde kosten op je jaarnota.
Het is nog niet definitief dat de salderingsregeling per 2027 komt te vervallen. De afschaffing moet eerst goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer. We volgen de ontwikkelingen en zullen onze voorwaarden herzien als dat nodig is. De terugleverkosten die wij in rekening brengen zijn gebaseerd op de onderliggende kosten, de ACM ziet hierop toe.
Had je voor 20 juni 2024 al een vast contract bij ons? Of heb je dit vóór 20 juni 2024 afgesloten en gaat dit later in? Dan ga je geen terugleverkosten betalen gedurende de vaste looptijd van jouw contract. Terugleverkosten gaan wel gelden als je vanaf 20 juni 2024 een nieuw contract afsluit, of als je vaste contract afloopt en per 1 augustus 2024 gebruik gaat maken van variabele tarieven.
Jouw variabele leveringskosten per kilowattuur stroom of kubieke meter gas bestaan uit drie onderdelen: het leveringstarief, de energiebelasting en de btw.
De energiekosten bestaat altijd uit variabele kosten (tarief per kWh stroom en m³ gas) en vaste kosten (vast bedrag per dag). De netbeheerder, de overheid en je energieleverancier bepalen de totale kosten van je energierekening. Lees meer over de onderdelen van je energiekosten op onze informatiepagina.
Hoe vaak jouw tarief wijzigt hangt af van jouw contract.
Een variabel contract is voor onbepaalde tijd en de tarieven kunnen meerdere keren per jaar wijzigen. Wij informeren je uiterlijk 30 dagen voor de ingang van een nieuw tarief.
Met een vast contract staat je leveringstarief voor een bepaalde tijd vast, dat spreek je af in je energiecontract. Alleen overheidsheffingen en netbeheerkosten kunnen veranderen binnen de contractperiode.
Je energiekosten bestaan altijd uit variabele kosten (tarief per kWh stroom en m³ gas) en vaste kosten (vast bedrag per dag). De netbeheerder, de overheid en je energieleverancier bepalen de totale kosten van je energierekening.
De variabele leveringskosten zijn:
De vaste leveringskosten zijn:
Wat al deze verschillende onderdelen betekenen lees je op onze informatiepagina over de opbouw van energiekosten.
Jouw tarieven vind je in het tariefoverzicht in Mijn Greenchoice.
Heb je een verlengaanbod geaccepteerd of krijg je binnenkort nieuwe tarieven? Zodra je tarieven bekend zijn staan ze ook in je tariefoverzicht.
Als je in Nederland stroom of gas gebruikt, betaal je via je energierekening overheidsheffingen.
De overheid stelt de overheidsheffingen elk jaar opnieuw vast. Het maakt niet uit of je een vast of variabel contract hebt. Het kan dus gebeuren dat je variabele leveringskosten (de tarieven inclusief alle overheidsheffingen) tijdens de looptijd van je contract veranderen.
Op deze informatiepagina lees je alles over de overheidsheffingen en btw.
Op alle contracten van Greenchoice zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing. Daarnaast heeft elk contract specifieke contractvoorwaarden en zijn op actiecontracten ook actievoorwaarden van toepassing. Die voorwaarden staan in Mijn Greenchoice of ontvang je bij je contractbevestiging. We raden je aan om binnen de wettelijke bedenktijd van je contract de voorwaarden goed door te nemen.
Jammer dat je wilt overstappen! We zijn natuurlijk erg blij met jou als klant.
Als je nog twijfelt over je overstap helpen mijn collega's je graag met het maken van een eerlijke vergelijking. Dan weet je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Neem contact op via onze contactopties.
Staat je keuze helemaal vast? Dan regelt jouw nieuwe leverancier de overstap, daar hoef jij niets voor te doen.
Stap je over vóór het einde van de looptijd van je energiecontract? Lees dan eerst onze pagina over contractbreuk.
Wat jammer dat je wilt opzeggen. We zijn natuurlijk erg blij met jou als klant!
Als je gaat verhuizen kun je het zelf regelen via Mijn Greenchoice bij 'Verhuizing doorgeven'. Ga je niet verhuizen? Dan kun je ook opzeggen door over te stappen naar een andere leverancier. In beiden gevallen kan het zijn dat we een opzegvergoeding berekenen als het gaat om een lopend contract.
Liever willen we je natuurlijk niet kwijt! Daarom denken onze adviseurs graag met je mee voor een passend aanbod. Dit zijn onze contactopties.
Op onze informatiepagina over opzeggen lees je hoe je het energiecontract bij Greenchoice opzegt in verschillende situaties.
Je kunt je aanmelding annuleren binnen een bedenktermijn van 14 dagen. Op deze pagina lees je meer over annuleren en vind je het herroepingsformulier. Als we binnen de bedenktermijn al gestart zijn met het leveren van energie, dan brengen we alleen de stroom/ het gas in rekening wat je van ons hebt afgenomen.
Natuurlijk zien we je liever niet vertrekken! Onze adviseurs helpen jou graag met alle vragen of als je ergens over twijfelt. Dit zijn onze contactopties.
Een variabel en dynamisch contract is vrij opzegbaar. Je kunt direct en zonder opzegtermijn overstappen. Wij brengen geen boete in rekening.
Bij een vast contract zit het anders. Stap je vóór het einde van de looptijd van je energiecontract over naar een andere leverancier? Dan is er sprake van contractbreuk. Bij contractbreuk mogen energieleveranciers een opzegboete in rekening brengen. Wil je een contractbreuk bij Greenchoice voorkomen? Check dan eenvoudig de contractduur en einddatum van je contract via Mijn Greenchoice.
Bekijk onze pagina over contractbreuk en opzegvergoedingen voor meer informatie.
Je kunt een overlijden bij ons melden via dit online formulier. Wij helpen je graag met het kosteloos opzeggen van het energiecontract van de overledene. Je kunt er ook voor kiezen om het contract over te zetten op een andere naam.
Op onze informatiepagina lees je meer over het afhandelen van het energiecontract van een overledene.
De voorwaarden van de welkomstkorting staan in jouw contractvoorwaarden. Die vind je in Mijn Greenchoice of in je contractbevestiging.
De hoogte van de welkomstkorting vind je terug in de bevestigingsbrief. Deze heb je via de mail of per post van ons ontvangen. Ook vind je de hoogte van de welkomstkorting terug in Mijn Greenchoice.
De 'spelregels' voor de welkomstkorting staan in de contractbevestiging en in jouw contractvoorwaarden, die vind je in Mijn Greenchoice.
Nadat je een volledig jaar klant van Greenchoice bent, ontvang je de welkomstkorting binnen 3 maanden. We verrekenen je welkomstkorting op de jaarnota en anders op een aparte nota. Je hoeft hier niets voor te doen, de verrekening gebeurt automatisch.
Of het enkeltarief of dubbeltarief voor jou voordeliger is hangt af van je verbruik en je contract bij Greenchoice.
Heb je een contract afgesloten of verlengd na 20 februari 2024? Of heb je een variabel contract? Dan is jouw normaaltarief lager dan je daltarief. We willen namelijk stimuleren dat zoveel mogelijk mensen groene stroom gebruiken wanneer dit in overvloed aanwezig is: dat is overdag. Daarom maken we stroom overdag goedkoper dan 's nachts. Als je dubbeltarief hebt is het dus interessant om zoveel mogelijk van je verbruik te verplaatsen naar de normaaluren. Dan hoef je minder stroom te gebruiken in de iets duurdere daluren. Lukt dat niet en verbruik je meer dan 50% van je totale stroomafname in de daluren? Dan is enkeltarief iets voordeliger, hoewel de verschillen erg klein zijn.
Heb je vóór 21 februari 2024 een vast contract afgesloten? Dan geldt voor jou gedurende de looptijd van je contract nog het oude dubbeltarief. Daarbij is het normaaltarief iets hoger dan het daltarief. Met zonnepanelen is het dan vaak iets voordeliger om dubbeltarief te hebben. Overdag schijnt de zon en wekken je zonnepanelen de meeste energie op. Vijf dagen per week krijg je hiervoor een vergoeding tegen het normaaltarief en slechts twee dagen, namelijk in het weekend, krijg je een vergoeding tegen het daltarief. Overdag kun je gelijk gebruik maken van de energie die jouw panelen opwekken en neemt je verbruik op het normaaltarief af. Het grootste deel van je stroomafname vindt dus plaats op het daltarief. Met het dubbeltarief krijg je een hogere vergoeding voor jouw teruglevering en betaal je minder voor jouw afname. Maar ook hier zijn de verschillen niet groot, omdat normaal- en daltarief tegenwoordig vaak dichtbij elkaar ligt.
Heb je een slimme meter? Dan kunnen we het tarief kosteloos omzetten. Neem contact op via onze contactopties, dan helpen we je graag verder. Het tarief gaat dan in vanaf je laatste notaperiode, dus met terugwerkende kracht.
We willen huishoudens aansporen om groene stroom te gebruiken wanneer het in overvloed is, bijvoorbeeld door de wasmachine overdag aan te zetten.
Daarom is ons normaaltarief lager dan het daltarief. Dit geldt per 21 februari 2024 voor nieuwe contracten en voor variabele contracten per 1 april 2024.
Heb jij een lager normaal- dan daltarief? Dan is het voor jou voordelig om naar verhouding meer stroom te gebruiken in de normaaluren dan in de daluren. Je kunt dus gerust overdag je wasmachine aanzetten of je vaatwasser laten draaien als de zon schijnt. Dat is niet alleen voordeliger, maar je gebruikt ook nog eens groene stroom die op dat moment in overvloed is. Gebruik je juist meer stroom in de daluren en kun je het moment van verbruik niet aanpassen? Dan kun je beter voor een enkeltarief kiezen.
Heb jij nog het oude dubbeltarief waarbij het normaaltarief hoger is dan het daltarief? Als je minimaal 50% van je totale stroomverbruik afneemt tijdens het daltarief (’s nachts, in het weekend en op officiële feestdagen) is normaal- en daltarief voordelig voor jou. Gebruik je juist meer stroom in de normaaluren, dan kun je beter voor een enkeltarief kiezen.
In Mijn Greenchoice kun je de verhouding van je verbruik bekijken en zie je of je nu enkel- of dubbeltarief hebt.
Let op: gebruik maken van normaal- en daltarief kan sinds 1 juli 2021 alleen via de slimme meter.
Meestal zie je al welke meterstand bij welk telwerk hoort als je ze online bij ons invult. Je ziet namelijk de laatst bekende meterstand per telwerk. Bij een analoge meter toont telwerk I meestal het daltarief, en telwerk II het normaaltarief.
Ook gebruiken meters vaak “hoog/piek” of “laag”. Hoog/piek is het normaaltarief en laag het daltarief.
Wij hebben instructies uitgeschreven voor het aflezen van de meterstanden. Bekijk hier de afleesinstructies.
Dat kan! Het komt vaak voor dat er een periode met overlap is bij een verhuizing. Je kunt bij het doorgeven van je verhuizing via Mijn Greenchoice de einddatum van je huidige woning en de begindatum van je nieuwe woning apart invoeren.
Weet je de einddatum nog niet? Bijvoorbeeld omdat je al een nieuwe woning hebt, maar je oude woning nog te koop staat? Het is mogelijk een tweede adres aan te melden met behoud van je klantnummer. De klantenservice maakt dit graag voor je in orde. Neem hiervoor contact met ons op.
Lees meer over verhuizen en je energiecontract.
Staat je huis (tijdelijk) leeg? In leegstaande huizen is meestal geen of weinig verbruik. Wel moet de eigenaar of beheerder een lopend energiecontract hebben voor de betaling van de vaste kosten.
Als er geen lopend energiecontract is, stopt de netbeheerder de aansluiting wat onnodig extra (hoge) kosten met zich meebrengt. Daarom hanteren wij voor leegstaande huizen een minimaal termijnbedrag. Ben je nog geen klant? Regel je aanmelding gemakkelijk via onze website.
Ben je al klant op het adres waarvoor je een leegstand termijnbedrag wil? Neem dan contact met ons op.
Geef je verhuizing eenvoudig door via Mijn Greenchoice. Doe dit uiterlijk twee dagen voor de sleuteloverdracht.
Ben je al verhuisd? Geef ook dan je verhuizing eenvoudig online door en kies voor de datum van morgen. Wij melden je nieuwe adres per direct aan.
Ben je nog geen klant en wil je graag stroom en gas ontvangen van Greenchoice op je nieuwe adres? Bekijk ons aanbod en meld je direct aan!
Lees meer over verhuizen en je energiecontract.
Verandert je verhuisdatum of gaat je verhuizing niet meer door? Geef het ons door. Bekijk hier onze contactopties.
Wat leuk dat je gaat samenwonen! Je contract verhuist eenvoudig met je mee. Geef je verhuizing doorvia Mijn Greenchoice en wij regelen alles voor je.
Is er al een ander lopend energiecontract op het adres waar je gaat wonen? Dan hangt het van de voorwaarden van beiden energiecontracten af, wat je het beste kunt doen. Onze collega's helpen je graag verder via onze contactopties voor een goed advies.
Veel persoonlijke gegevens wijzig je gemakkelijk zelf in Mijn Greenchoice:
Een contract is persoonsgeboden en daarom niet zomaar te wijzigen. Een spelfout is geen probleem, maar in geval van een verzoek om naamswijziging maken we een nieuw contract op. Denk aan een scheiding of wijziging van hoofdbewoner. Neem contact met ons op via onze contactopties om een opzegging door te geven.
Dat is onhandig! Heb je de meterstanden voor stroom voor normaal- en daltarief goed ingevoerd? Je krijgt een foutmelding als je de meterstanden omdraait.
Krijg je de melding dat de meterstanden te hoog of te laag zijn? Neem dan contact met ons op. Dan bekijken we samen wat de oorzaak is.
Heb je problemen met inloggen in Mijn Greenchoice? Je logt in met het bij ons bekende e-mailadres. Controleer eerst of je hetzelfde e-mailadres gebruikt! Als het dan nog niet lukt, is je wachtwoord onjuist. Klik hier om je wachtwoord te herstellen.
We helpen je graag op weg via onze handige pagina over verschillende energiemeters en het aflezen van meterstanden.
Als wij ondanks je slimme meter alsnog om je meterstanden vragen, kan dit verschillende oorzaken hebben:
We hebben minimaal eens per jaar je meterstanden nodig voor de jaarnota. Dan berekenen we of je een bedrag terugkrijgt, of juist iets meer moet betalen dan dat je met je maandelijkse termijnen betaald hebt. Ook bij een verhuizing of als je overstapt naar een nieuwe leverancier hebben we de meterstanden nodig.
Als we je meterstanden nodig hebben, sturen we je per e-mail een verzoek. Dat hoef je zelf dus niet in de gaten te houden. Heb je een slimme meter? In dat geval worden je meterstanden automatisch uitgelezen. Handig! We hebben daarvoor wel jouw toestemming nodig.
Zelf kun je tussentijds meterstanden doorgeven wanneer en hoe vaak je wilt, bijvoorbeeld om je verbruik te bekijken.
Je kunt jouw meterstanden gemakkelijk doorgeven via Mijn Greenchoice of de app.
Lees op onze informatiepagina alles over meterstanden aflezen en doorgeven.
In Mijn Greenchoice vind je jouw meterstanden overzicht.
Je kunt het overzicht ook downloaden. Dit kan alleen via een webbrowser op een computer of laptop. Via de app of op je mobiel kun je het overzicht niet downloaden.
Je kunt het plaatsen van een slimme meter weigeren, behalve als je oude meter het niet meer doet. Dan kun je de meter niet weigeren.
Wel kun je het uitlezen ervan door de netbeheerder laten blokkeren.
De meeste huishouden hebben gratis een slimme meter aangeboden gekregen door de netbeheerder. Heb je die nog niet, dan kun je dit aanvragen bij je netbeheerder. Als je zelf een slimme meter aanvraagt kunnen daar wel kosten aan verbonden zijn. Dat geldt ook als je eerder een slimme meter hebt geweigerd, maar er nu toch een wil. Informatie over de kosten kun je opvragen bij jouw netbeheerder.
Bijna alle huishoudens hebben inmiddels gratis een slimme meter aangeboden gekregen via de netbeheerder. In sommige huishoudens was het technisch gezien niet mogelijk om de meter te plaatsen, of had de netbeheerder last van tekort aan materialen. Neem een kijkje op de website van Netbeheer Nederland voor meer informatie over de slimme meter.
Als je een slimme meter hebt lezen we meterstanden uit op de volgende momenten:
Een slimme meter leest je meterstanden op afstand uit. Zo hoef je nooit meer handmatig je meterstanden door te geven. Super handig! Lees er alles over op onze informatiepagina over de slimme meter.
Heeft de netbeheerder een nieuwe meter geplaatst? Dan maken we een tussentijdse nota, die ontvang je binnen zes weken na de meterwisseling. We hebben nog 2 tips voor je:
Tip 1: Neem vlak voor de meterwissel een foto van de meterstanden, het meternummer en dagtekening. Zo heb je altijd een bewijs van de laatste meterstanden op de oude meter
Tip 2: Vraag na de meterwissel de meterwisselbon met de gegevens van de oude en nieuwe meter op bij de monteur.
Als je vermoedt dat je meter defect is, kun je bij je netbeheerder terecht. Zij bespreken eerst het probleem met je. Als de meter inderdaad defect is, betaalt de netbeheerder de kosten voor reparatie of vervanging. Maar als uit een ijking blijkt dat de meter niet defect is, zijn de gemaakte kosten voor jou.
Is je verbruik hoger dan verwacht of vermoed je dat jouw meter niet meer goed werkt? Met ons stappenplan kun je jouw verbruik en meter controleren en lees je wat je kunt doen bij een storing of defecte meter.
Nieuwe aansluiting plaatsen
Als je een nieuwe aansluiting wilt realiseren, kun je dit aanvragen via www.mijnaansluiting.nl. Je netbeheerder maakt voor de nieuwe aansluiting een EAN-code aan. Deze EAN-code meld je vervolgens bij ons aan, zodat de netbeheerder weet dat de stroom of het gas door Greenchoice geleverd gaat worden. Daarna kun je met je netbeheerder een afspraak inplannen om een meter te laten plaatsen.
Aansluiting verwijderen
Je kunt een stroom- of gasmeter laten verwijderen of verzegelen door je netbeheerder. Ook dit regel je via www.mijnaansluiting.nl. Vergeet niet om je leveringscontract voor de betreffende aansluiting bij ons op te zeggen. Nadat alles is afgerond ontvang je een nota met de kosten (verbruikskosten, vaste leveringskosten en netbeheerkosten) tot aan de afsluiting. De kosten voor het verwijderen van de aansluiting betaal je aan de netbeheerder.
EAN-code staat voor European Article Number. Iedere aansluiting voor stroom en gas heeft zo'n 18-cijferige code. Energieleveranciers gebruiken dit nummer voor het leveren van stroom en gas op jouw adres. Het nummer vind je terug op je jaarnota. Je kunt jouw EAN-codes ook opzoeken via www.eancodeboek.nl.
De regio waarin je woont bepaalt wie jouw netbeheerder is. Via mijnaansluiting.nl kan je dit makkelijk aan de hand van jouw postcode opzoeken. Als je je jaarnota downloadt via Mijn Greenchoice, kun je ook zien wie jouw netbeheerder is. Dit staat in het vak met de btw-specificatie.
Een netbeheerder is een organisatie die ervoor zorgt dat er in een bepaalde regio een netwerk (kabels en leidingen) ligt, waardoor stroom en/of gas veilig en continu kan worden getransporteerd.
De netbeheerder is daarnaast ook verantwoordelijk voor aanvragen van en wijzigingen aan de energieaansluiting, storingen, de gas- en stroommeter en de aansluit- en transportovereenkomst.
Ook is de netbeheerder eigenaar van de meters in de meterkast. Ter controle zal de netbeheerder soms fysiek de meterstanden opnemen bij je thuis.
De meterstanden die in de app staan ontvangen wij van de netbeheerder. Soms duurt het een aantal dagen voordat we alle gegevens van een bepaalde dag hebben ontvangen van de netbeheerder. Wij tonen de gegevens pas al deze compleet zijn.
Binnen Mijn Greenchoice kun je rechtsboven op je adres klikken en een ander adres selecteren.
Zit je in Mijn Greenchoice via je telefoon? Tik bovenin op je adres. Vervolgens kun je switchen tussen je (oude) adressen.
Kun je geen ander adres selecteren of mis je gegevens van een ander adres of klantnummer? In dit geval kun je zelf je adres toevoegen aan je bestaande account binnen Mijn Greenchoice.
Bij een nieuwe aanmelding krijg je mogelijk een nieuw klantnummer. Dit nieuwe klantnummer wordt niet altijd automatisch toegevoegd aan je bestaande account. In dit geval kun je zelf je adres toevoegen aan je bestaande account binnen Mijn Greenchoice. Het kan zijn dat we dit adres al van jou kennen, mocht je in het recente verleden klant zijn geweest. Zodra je je adres weer toevoegt, zie je de huidige gegevens.
Het kan ook zo zijn dat je nieuwe adres/klantnummer al gekoppeld is aan je account. Wissel dan van adres in de rechterbovenhoek (logo met de groene huisjes). Zit je in Mijn Greenchoice via je telefoon of gebruik je onze app? Tik bovenin op je adres. Vervolgens kun je switchen tussen je (oude) adressen en/of een adres toevoegen.
Met jouw zonnepanelen wek je stroom op die je thuis kunt gebruiken. Je ziet de totale opwekking op de omvormer of via een app van de zonnepanelen. Gebruik je de opwekte stroom niet direct? Dan lever je terug aan het net. De stroommeter registreert de teruglevering en dit staat in het verbruiksoverzicht. De zonnepanelen wekken dus meer stroom op dan de hoeveelheid teruglevering aan het net, want je gebruikt een deel van de opgewekte stroom in huis. Lees meer over terugleveren.
We ontvangen de meterstanden via jouw netbeheerder en laten jouw verbruik pas zien als je gegevens compleet zijn. Houd daarom rekening met een verwerking van ongeveer 2 werkdagen.
Zie je langer geen verbruik? Mogelijke oorzaken:
Voordat je kunt inloggen moet je eerst een account aanmaken, houd je e-mailadres bij de hand!
Al een account? Wanneer je Greenchoice thuis gebruikt kun je hier inloggen.
Zakelijke klanten kunnen inloggen via het zakelijke portaal
Op Mijn Greenchoice log je altijd in met het bij ons bekende e-mailadres. Controleer eerst of je hetzelfde e-mailadres gebruikt!
Als het dan nog niet lukt, is je wachtwoord onjuist. Klik hier om je wachtwoord te herstellen.
Oh, en vergeet je niet je cookies uit je browser te verwijderen? Dat kan ook helpen!
Het kan 10 minuten duren voordat je de e-mail ontvangt. Heb je het e-mailadres ingevuld dat bij ons bekend is? En heb je gecontroleerd of de e-mail bij de spam of ongewenste e-mails staat? Zo niet, dan kun je het beste nog een keer je inloggegevens opvragen.
Let op: je ontvangt alleen een e-mail van ons als het e-mailadres bij ons bekend is! Dit betreft het e-mailadres waarop je al e-mails van ons ontvangt.
Een energiecoöperatie is een initiatief van lokale bewoners die de handen ineenslaan en aan de slag gaan met groene stroom. Duurzaam dichtbij dus! Coöperaties kunnen door middel van projecten zelf investeren in de opwekking van zon- of windenergie. Bekijk op deze pagina of er een energiecoöperatie in jouw buurt is en hoe je je kan aanmelden.
Wij nemen graag de stroom af van jouw windmolen of zonnepanelen installatie. Lees op deze pagina wat je kunt doen om energieproducent te worden!
Niet iedereen heeft plek voor zonnepanelen op zijn dak of een windmolen in de tuin. Daarom heeft de Rijksoverheid in 2014 de Regeling Verlaagd Tarief, ofwel de postcoderoosregeling in het leven geroepen. Zo kunnen particulieren die bijvoorbeeld geen eigen dak hebben ook investeren in duurzaam dichtbij opgewekte energie en hier bovendien financieel voordeel van hebben, doordat zij korting krijgen op de Energiebelasting.
Per 1 april 2021 is de Postcoderoosregeling vervangen door de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Hiermee kun je als energiecoöperatie of Vereniging van eigenaren (VvE) gezamenlijk investeren in een productie-installatie om duurzame energie op te wekken. Denk aan zonnepanelen, windmolens of waterkracht. Greenchoice staat voor je klaar om je bij de subsidie aanvraag te ondersteunen en deze nieuwe regeling tot een succes te maken. Lees hier meer over de SCE-regeling.
Meer lezen over deze regeling? Lees dan meer op deze pagina.
Als je Winddelen hebt via de Windcentrale kun je deze vinden in de online omgeving van de Windcentrale.
Een Winddeel is een stukje van een windmolen waarmee je mede-eigenaar bent van een windmolen. Alle eigenaren van één windmolen vormen de leden van de coöperatie van die molen. Deze wordt beheerd door de Windcentrale.
Je kunt op meerdere plekken in je woning isolatie toebrengen. Klik hieronder op de isolatievorm om te lezen hoe deze wordt aangebracht.
Er zijn verschillende soorten isolatie mogelijk. De kosten voor isolatie verschillen per type en hangen vaak af van het aantal vierkante meters. Hieronder zie je de gemiddelde prijs per type isolatie, inclusief plaatsing:
Spouwmuurisolatie: tussen 20 - 25 euro per m²
Dakisolatie: tussen €35 - €155 per m²
Vloerisolatie: tussen €35 - €55 per m²
Isolerende beglazing (HR++ glas): rond €300 per m²
Goed om te weten is dat de overheid een interessante subsidie geeft. Hierdoor verdien je veel isolatiemaatregelen binnen enkele jaren terug. Onze isolatiepartner helpt je graag met advies! Lees alles over isoleren op deze informatiepagina.
Ja, zeker! Bij minimaal twee isolatiemaatregelen krijg je de ISDE subsidie. Deze pagina van de Rijksoverheid en Milieu Centraal helpt jou verder op weg! Naast subsidie kan een Energiebespaarlening, met een gunstige rente, ook een interessante optie zijn.
Ja, dat kan! Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan en onze isolatiepartner neemt contact met je op om de mogelijkheden met jou te bespreken. Op onze informatiepagina vind je alles over isoleren.
Goed om te horen dat je zelf energie opwekt! Greenchoice past je termijnbedrag niet automatisch aan als je begint met terugleveren via zonnepanelen.
Je kunt je termijnbedrag zelf aanpassen in Mijn Greenchoice.
Je zonnepanelen aanmelden bij ons hoeft niet.
Registreren bij je netbeheerder is wel nodig, want dan kunnen wij je teruglevering salderen.
Registreren kan via: https://www.energieleveren.nl/
Het is belangrijk dat je je zonnepaneleninstallatie registreert bij je netbeheerder. Dat regel je eenvoudig via www.energieleveren.nl. Na registratie controleert de netbeheerder of je meter geschikt is voor teruglevering.
Een analoge meter die geschikt is, zal achteruitdraaien op momenten dat je meer stroom teruglevert van verbruikt. Sommige analoge meters kunnen dit niet. In dat geval zullen de meeste netbeheerders je meter kosteloos vervangen door een digitale meter met aparte telwerken voor de teruglevering.
Bijkomend voordeel van zo’n digitale meter is dat je vanwege de aparte telwerken beter inzicht hebt in je verbruik en teruglevering.
Wij leveren ook zonnepanelen! Vraag een aanbod op maat aan voor jouw persoonlijke situatie.
Wil je graag meer informatie? Bekijk dan onze zonnige pagina ☀️
Wil jij je elektrische auto thuis opladen? Met een laadpaal voor thuis ervaar je het gemak van thuisladen zonder te hoeven zoeken naar een beschikbare laadpaal. Wij werken met slimme laders die we zorgvuldig hebben geselecteerd. Zo is er altijd een passende lader voor jou. Wij geven je persoonlijk advies wat de beste lader voor jouw situatie is. Kijk hier voor meer informatie.
Ja, dat kan! Onze laadpas is gemaakt van bamboe, een natuurlijk materiaal dat gerecycled kan worden. Vraag hier jouw laadpas aan!
De laadpas is te gebruiken bij meer dan 250.000 Europese publieke laadpunten in 22 landen. Welke dit precies zijn, vind je hier.
Het tarief van de Greenchoice laadpas is flexibel: je betaalt geen vast maandelijks abonnement, maar uitsluitend een vast starttarief van €0,36 per laadsessie (excl. btw, met een maximum van €10,29 per maand). Wil je meer weten over het tarief? Klik hier!
Ja! De overheid stelt subsidie beschikbaar via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De hoogte van de subsidie wordt elk jaar opnieuw vastgesteld. Klik hier om te kijken welke subsidie op dit moment geldt.
Wij bieden samen met onze installatiepartner verschillende soorten warmtepompen aan, inclusief installatie. De prijzen hangen af van het type warmtepomp. De kosten beginnen bij € 6.200 voor een hybride warmtepomp en kunnen oplopen tot € 14.000 voor een all electric warmtepomp. De all electric ready warmtepomp zit qua kosten hier tussenin. Je kunt een aantrekkelijke subsidie krijgen, die begint bij ongeveer € 2.400, afhankelijk van het vermogen van de warmtepomp. We bespreken graag met je welke warmtepomp het beste bij jouw situatie past en wat de kosten zijn. Klik hier voor meer informatie en advies.
Lange tijd hadden we te maken met grote leveringsproblemen door een gigantische vraag naar warmtepompen en een wereldwijd tekort aan onderdelen. Maar gelukkig zijn warmtepompen steeds beter leverbaar! Hierdoor nemen de wachttijden tot aan de installatie af. Onze partners adviseren je graag over wat er bij jouw situatie past, zodat jij een juiste keus kunt maken. Klik hier voor meer informatie en advies.
Dit hangt af van een paar dingen. De belangrijkste zijn de isolatiewaarde, hoe je huis wordt verwarmd en geventileerd, en de beschikbare ruimte voor de warmtepomp. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Per woning wordt gekeken welke warmtepomp het beste past en het meeste oplevert. Wil je weten wat er in jouw huis mogelijk is? Klik hier voor meer informatie en advies.
Heb je zelf ook zonnepanelen op je dak? Haal dan eerst de teruglevering van de panelen af van je verbruik. Over het resterende verbruik mag je voor maximaal 80% aan WindVangers kopen.
Op dit moment is het helaas niet mogelijk om WindVangers te kopen. Hou de WindVanger pagina in de gaten voor meer informatie over de beschikbaarheid van WindVangers.
Helaas hebben we nu geen nieuwe WindVangers te koop. Klanten die al WindVangers hebben, blijven natuurlijk de opbrengst van hun WindVanger krijgen. Houd de WindVanger-pagina in de gaten voor meer informatie over de beschikbaarheid van WindVangers.
De opbrengst van de WindVangers per jaar, maand en dag vind je terug in het verbruiksoverzicht. Daarnaast kun je de totale opbrengst van jouw WindVangers inzien op de ‘Extra Producten’ pagina in Mijn Greenchoice.
Niet iedereen heeft een eigen dak om zonnepanelen op te leggen en zo mee te helpen aan de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland. Daarom heeft Greenchoice WindVangers in het leven geroepen. WindVangers zijn stukjes van de opgewekte stroom van ons eigen windmolenpark aan het Hartelkanaal.
Met een WindVanger koop je een stukje van de opwekte stroom en betaal je een deel van je jaarlijkse stroombehoefte voor een periode naar keuze vooruit. Hierdoor ben je beschermd tegen prijsschommelingen.
Een WindVanger heeft jaarlijks een gegarandeerde opwek van 125 kWh. En waait het harder? Dan verdelen we de meeropbrengst gratis onder alle WindVangers. Zo lever je met je eigen stukje windmolen een bijdrage aan de verduurzaming van Nederland!
Op dit moment is het helaas niet mogelijk om WindVangers te kopen. Hou de WindVanger pagina in de gaten voor meer informatie over de beschikbaarheid van WindVangers.
De WindVanger levert gegarandeerd minimaal 125kWh per jaar op. Waait het in een jaar harder en is er sprake van meerproductie, dan verdelen we dat naar rato over alle WindVangers. De energie die jouw WindVanger opwekt trekken we af van je jaarnota. Je krijgt de kale stroomprijs en btw vergoed.
Onder het kopje Termijnbedrag in Mijn Greenchoice zie je jouw huidige termijnbedrag. Dit termijnbedrag is gebaseerd op het gemiddelde jaarverbruik op jouw adres in combinatie met je tarieven. We stellen je jaarverbruik ieder jaar opnieuw vast.
Heb je een nieuwe woning?
Dan is je termijnbedrag gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoner. Die informatie krijgen we van jouw netbeheerder. Na zes maanden kunnen we jouw verbruik beter meten. We kunnen je dan ook een beter advies geven. Houd tot die tijd je verbruik in Mijn Greenchoice en je verbruikskostenoverzichten in de gaten.
Er kunnen allerlei redenen zijn om je termijnbedrag aan te passen. Misschien heb je zonnepanelen of een elektrische auto aangeschaft. Of wonen er nu meer mensen in jouw huishouden dan eerst. Het is dan belangrijk om dat we een juiste inschatting maken van jouw jaarverbruik, zodat we jouw termijnbedrag goed kunnen berekenen. Neem contact op via onze contactopties.
In Mijn Greenchoice of onze app kun je je termijnbedrag naar boven of beneden aanpassen, maar niet onbeperkt. Dit om te voorkomen dat je een te laag termijnbedrag instelt en vervolgens veel moet bijbetalen op je jaarnota.
Als het nodig is berekenen we jouw termijnbedrag opnieuw, bijvoorbeeld bij een tariefwijziging of bij de jaarnota. Wanneer we de schatting voor jouw termijnbedrag aanpassen, informeren wij je vooraf per e-mail. Je kunt je termijnbedrag altijd naar boven of beneden aanpassen, maar niet onbeperkt. Dit om te voorkomen dat je bijvoorbeeld een te laag termijnbedrag instelt en vervolgens veel moet bijbetalen op je jaarnota.
Bij het afsluiten van het contract maken we een eerste schatting op basis van de gegevens die bij ons bekend zijn. Dit bedrag kan hoger of lager uitvallen dan verwacht.
Geen zorgen, zodra wij zijn gestart met leveren kun je je termijnbedrag aanpassen. Log in op Mijn Greenchoice of gebruik de app.
Als je klant bent bij ons, betaal je elke maand een termijnbedrag. De totale kosten baseren wij op het gemiddelde jaarverbruik op jouw adres.
Je kunt je termijnbedrag naar boven of naar beneden bijstellen via Mijn Greenchoice of onze app.
Lees er meer over op onze informatiepagina over termijnbedrag.
Heb je een jaarnota ontvangen met geschatte meterstanden? Controleer de geschatte standen met de werkelijke standen op je meter. Bij een kleine afwijking hoef je geen correctie aan te vragen, dit verschil loop je vanzelf in op de volgende nota. Als er grotere afwijking is dan 250 kWh stroom en/of 100 m³ gas kun je een correctienota aanvragen via onze klantenservice. Hiervoor hebben we altijd je actuele meterstanden nodig.
Wij vinden het belangrijk dat je alle gegevens op de nota van Greenchoice kunt herleiden. Zo zie je direct hoeveel energie je hebt verbruikt en hoeveel kosten je hebt gehad. Je kunt je nota met de volgende stappen controleren.
Meterstanden
Het verbruik is het verschil tussen de begin- en eindmeterstanden van de periode van de nota. De meterstanden zijn door jezelf doorgegeven, uitgelezen via de slimme meters of geschat (wanneer we geen meterstanden hebben ontvangen).
Tarieven
Je verbruik wordt afgerekend tegen de afgesproken tarieven. Het leveringstarief is het tarief dat je bent overeengekomen met Greenchoice, exclusief belastingen en andere overheidsheffingen. Dit leveringstarief zie je ook staan op een offerte, een verlengaanbod en/of de contractbevestiging. Gedurende de looptijd van je contract staat het leveringstarief vast. Heb je een variabel contract? Dan kan het tarief meerdere keren per jaar wijzigen. De overheidsheffingen (energiebelasting) brengen wij namens de overheid in rekening over je energieverbruik. Deze overheidsheffingen worden vastgesteld door de overheid en kunnen per kalenderjaar veranderen, ook als je een vast tarief hebt afgesproken met Greenchoice. Golden er verschillende tarieven? Dan vind je het gemiddeld tarief terug op de nota. Een uitsplitsing van de tarieven per periode vind je terug in Mijn Greenchoice.
Vaste kosten
Met vaste kosten bedoelen we kosten die los staan van je verbruik. Dit zijn de vaste leveringskosten bij Greenchoice en de netbeheerkosten.
Leeswijzer
We hebben een overzichtelijke leeswijzer gemaakt, zodat de nota makkelijker te begrijpen is. Je kunt hier stap voor stap de nota doorlopen met een uitgebreide toelichting. Bekijk de leeswijzer.
Wijkt het tarief op je nota af van het tarief op je contractbevestiging? Dit kan twee redenen hebben:
1. De overheidsheffingen zijn gewijzigdDe tarieven voor energiebelasting worden door de overheid per kalenderjaar vastgesteld. Als je een nota ontvangt over verschillende kalenderjaren zie je een gemiddelde staan. Dit kun je controleren door de nota op te zoeken in Mijn Greenchoice en te klikken op de notadatum. Daar vind je de uitsplitsing van energiebelasting per periode.
2. Je hebt gebruik gemaakt van verschillende leveringstarievenEen notaperiode loopt soms niet gelijk met de periode waarin de tarieven vaststaan. Op je nota staat in dit geval een gemiddelde van verschillende leveringstarieven. Om dit te controleren kun je de nota via Mijn Greenchoice bekijken door te klikken op de notadatum. Vervolgens zie je een uitsplitsing per contractperiode inclusief het bijbehorende leveringstarief.
Jaar- en eindnota's betalen wij in de meeste gevallen rond de 10e van de maand uit. De datum van uitbetaling vind je onder het uit te betalen bedrag op jou nota. Bekijk de leeswijzer op onze website.
Download jouw jaarnota via deze pagina in Mijn Greenchoice.
Wij vinden het belangrijk om onze klanten ruim van tevoren te informeren over een uitbetaling of incasso. Daarom betalen we op vaste momenten uit. Het is helaas niet mogelijk om de uitbetaaldatum te vervroegen.
Bij Greenchoice werken we met automatische incasso. Zo betaal je altijd op tijd zonder dat je er extra moeite voor hoeft te doen. De termijnnota incasseren we rond de 6e van de maand en de jaar- en eindnota altijd rond de 10e.
Betaal je liever zelf? Je kunt ook elke maand het bedrag zelf overmaken. We sturen je dan maandelijks een betaallink.
In Mijn Greenchoice zie je welke betaalwijze je nu hebt.
Wil je jouw betaalwijze aanpassen? Laat het ons weten via onze contactopties.
1 op de 3 huishoudens in Nederland heeft moeite om maandelijks de rekeningen te betalen. Heb jij hier ook wel eens moeite mee, dan helpt Greenchoice je graag. Je kunt onze informatiepagina over betalen bekijken of contact opnemen met mijn collega's.
Via onze partner Geldfit kun je gratis en anoniem hulp en advies krijgen over jouw financiële situatie. Dit kun je eenvoudig krijgen via de online test.
Als je een betalingsachterstand hebt, sturen wij je een herinnering. In dit bericht vind je een iDeal-link, hiermee kun je direct en gemakkelijk betalen. In Mijn Greenchoice vind je jouw termijn- en jaar/eindnota’s en welke hiervan nog openstaande bedragen zijn.
Het komt weleens voor dat je niet op tijd kunt betalen.Wil je dat we hierover meedenken en kijken naar een oplossing? Bekijk dan onze contactopties.
Voor klanten met geldzorgen werken we samen met Geldfit, een centraal loket om jou te helpen hierbij. Je kunt hier anoniem een test doen om te zien hoe je ervoor staat.
Via deze pagina in Mijn Greenchoice tref je direct zelf een betalingsregeling of betaalafspraak over je openstaande termijn-, jaar- of eindnota.
Voor klanten met geldzorgen werken we samen met Geldfit, een centraal loket om jou te helpen je geldzaken weer op orde te krijgen. Je kunt hier anoniem een test doen om te zien hoe je ervoor staat.
Bij Greenchoice werken we met automatische incasso, dit is de makkelijkste manier om te betalen en je hebt er geen omkijken naar. Als de eerste incassopoging niet lukt vanwege saldotekort, dan proberen wij het later in de maand opnieuw. Wil je toch liever op een andere datum of manier betalen, neem dan contact op met onze klantenservice. Lees hier meer over betalen bij Greenchoice.
Staat er op het moment van de afschrijving te weinig saldo op je rekening? Dan proberen we het einde van de maand nog een keer. Als deze incasso opnieuw niet lukt, dan sturen we jou een herinnering met een iDEAL-link. Je kunt dan alsnog zelf gemakkelijk de betaling doen. In Mijn Greenchoice vind je jouw termijn- en jaar/eindnota’s en welke hiervan nog openstaande bedragen zijn.
Lukt het niet om jouw betaling via iDEAL te doen en wil je het liever zelf overmaken? Vergeet dan niet je notanummer te vermelden als omschrijving bij jouw overboeking (niet als kenmerk). Het IBAN van Greenchoice is NL18INGB0005309282 t.n.v. Greenchoice te Rotterdam. Het BIC van Greenchoice is INGBNL2A.
Ons IBAN is NL18INGB0005309282 op naam van Greenchoice in Rotterdam. Het BIC van Greenchoice is INGBNL2A.
O, en vergeet niet je factuurnummer (GC…) te vermelden in de omschrijving.
De afgelopen jaren hebben veel mensen geïnvesteerd in zonnepanelen. Ook veel klanten van Greenchoice kiezen voor stroomopwekking uit zonne-energie. Dat is goed nieuws! Maar deze positieve ontwikkeling zorgt ook voor uitdagingen. De teruglevering van al die stroom leidt tot problemen op het elektriciteitsnet: het net raakt overbelast en dat kost veel geld.
Deze kosten werden doorberekend in de stroomprijs voor alle klanten. Dus ook klanten zonder zonnepanelen betaalden hieraan mee. We kiezen nu voor een nieuwe aanpak om deze kosten anders te verdelen. We gaan kosten rekenen per kilowattuur (kWh) stroom die je teruglevert. Dat is opgewekte stroom die je zelf niet gebruikt. Hierdoor kunnen we voor stroom het leveringstarief en de vaste leveringskosten voor nieuwe contracten verlagen. Gebruik je de zonnestroom meteen als je het opwekt? Dan betaal je daar geen terugleverkosten over.
Meer lezen over terugleverkosten.
Wij berekenen je termijnbedrag met het gemiddelde jaarverbruik op jouw adres (uit het verleden) met je tarieven. Het standaard jaarverbruik stellen we elk jaar opnieuw vast. Ben je nieuw bij Greenchoice? Dan ontvangen we dit standaard jaarverbruik van je netbeheerder. Alle jaarlijkse kosten bij elkaar opgeteld delen we door twaalf maanden. Lees meer over de berekening van je termijnbedrag op deze pagina.
Wek je stroom op met zonnepanelen? Dan verrekenen wij je terugleverde stroom met je afgenomen stroom op je jaar- of eindnota. We noemen dit salderen. Met de salderingsregeling ontvang je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) als je betaalt voor stroom die je op dat moment afneemt.
Op deze pagina lees je meer over de salderingsregeling. Bijna alle huishoudens met zonnepanelen nemen meer stroom af dan ze daadwerkelijk terugleveren. Lever je in een jaar méér stroom terug dan je afneemt? Dan lever je na saldering netto stroom terug en daar krijg je een vergoeding voor. De netto terugleververgoeding die je van Greenchoice ontvangt, vind je terug in Mijn Greenchoice.
Ja. Over alle teruggleverde stroom betaal je terugleverkosten, in dit geval betaal je dus terugleverkosten over 2.500 kWh. Maar omdat je ook alle teruglevering saldeert, heb je nog steeds voordeel van de teruglevering. Salderen betekent dat je voor de stroom die je teruglevert hetzelfde tarief (incl. belasting) krijgt als je betaalt voor de stroom die je op dat moment afneemt.
Zonnepanelen zijn ook met terugleverkosten nog steeds aantrekkelijk. Wanneer we de eenmalige kosten, terugleververgoeding, terugleverkosten en salderingsregeling naast elkaar leggen, zien we dat zonnepanelen zich nog steeds in ongeveer 8 jaar terugverdienen. Kortom, zonnepanelen zijn nog steeds een goede investering.
Het daltarief gaat in om 23:00 uur tot 7.00 uur. Woon je in of rond Leiden, in Noord-Brabant of Limburg? Dan gaat het daltarief in om 21:00.
In weekenden en op officiële feestdagen geldt het daltarief de hele dag. Kijk op de website van jouw netbeheerder voor de exacte informatie.
Kijk op de website van jouw netbeheerder voor de exacte informatie. Lees meer over enkel- en dubbeltarief op onze informatiepagina.
We rekenen terugleverkosten voor klanten met zonnepanelen die met ingang van 20 juni 2024 een nieuw vast of variabel contract afsluiten. De terugleverkosten zijn zichtbaar in het aanbod.
Per 1 augustus 2024 rekenen we ook terugleverkosten voor bestaande variabele contracten. Heb je een variabel contract? Dan krijg je uiterlijk 1 juli 2024 bericht van ons over de nieuwe leveringstarieven, terugleverkosten en de impact op jouw termijnbedrag.
Had je voor 20 juni 2024 al een vast contract bij ons? Of heb je dit vóór 20 juni 2024 afgesloten en gaat dit later in? Dan staan er geen terugleverkosten in je contractbevestiging en ga je die dus ook niet betalen. Dit geldt tot de einddatum van jouw contract. Je kunt jouw contract en tarieven vinden in Mijn Greenchoice.
Met een variabel en dynamisch energiecontract kun je direct en kosteloos opzeggen. Als je een vast contract vroegtijdig opzegt is er sprake van contractbreuk en moet je mogelijk een opzegvergoeding betalen.
Heb je voor 1 juni 2023 een vast contract afgesloten? Dan is de opzegvergoeding alleen afhankelijk van de resterende looptijd van je contract.
Heb je op of na 1 juni 2023 een vast contract afgesloten? Dan hangt het bedrag van de opzegvergoeding af van de resterende looptijd van je contact, de resterende energie die je zou afnemen en de tarieven.
Wil je weten waar je aan toe bent voor je een overstap overweegt? Vraag dan eerst een indicatie van de opzegvergoeding op via Mijn Greenchoice. Zo zie je meteen of overstappen wel zo voordelig is.
Let op: de indicatie kan afwijken van de uiteindelijke opzegvergoeding door wijzigingen in het tarief of de einddatum van je contract. Lees meer informatie over de opzegvergoeding.
De terugverdientijd van zonnepanelen blijft aantrekkelijk, ook met terugleverkosten. Daarom blijven we het installeren van zonnepanelen volop stimuleren. Greenchoice investeert ook in grootschalige batterijopslag om overschot aan groene stroom te kunnen opslaan zonder het net te belasten. Op deze pagina lees je waarom zonnepanelen nog steeds een goede investering zijn. Greenchoice investeert ook in grootschalige batterijopslag om overschot aan groene stroom te kunnen opslaan zonder het net te belasten.
Je kunt onder 'Nota's' in Mijn Greenchoice zien wanneer je jouw jaarnota krijgt. Je jaarnota gaat niet over een kalenderjaar, maar begint op de datum dat de levering door Greenchoice begonnen is. Als je klant blijft bij ons, ontvang je je jaarnota dus ieder jaar rond dezelfde tijd.
Je jaarnota ontvang je binnen drie weken nadat we je meterstanden hebben ontvangen of uitgelezen.
De terugleververgoeding die jij van Greenchoice ontvangt kun je terugvinden in Mijn Greenchoice.
Let op: de terugleververgoeding geldt dus alleen als je netto teruglevert. Bijna alle huishoudens met zonnepanelen nemen meer stroom af dan ze daadwerkelijk terugleveren. Maar lever je in een jaar méér stroom terug dan je afneemt? Dan lever je netto terug. Daarvoor krijg je een terugleververgoeding. Lees hier meer over salderen en terugleveren.
Jouw verbruik is het aantal kilowattuur stroom en kubieke meter gas dat je in een bepaalde periode afneemt van het energienet. We gaan altijd uit van een jaarverbruik, gemeten over een volledig jaar.
Het verbruik wordt gemeten op basis van twee meterstanden op verschillende datums. Het verschil tussen die meterstanden is je verbruik in die periode. Een meterstand op zich zegt dus niets over je verbruik.
We kijken naar het gemiddelde jaarverbruik op jouw adres (uit het verleden). Het (geschat) jaarverbruik stellen we ieder jaar opnieuw vast. Ben je nieuw bij Greenchoice? Dan ontvangen we dit standaard jaarverbruik van je netbeheerder.
In Mijn Greenchoice en de app heb je inzicht in jouw verbruik. Hoe vaker we meterstanden ontvangen, hoe meer inzicht je hebt in het energieverbruik van jouw huishouden. Jouw meterstanden ontvangen we via je netbeheerder.
Veel apparaten in huis zet je nooit echt uit. In de stand-by stand gebruiken deze apparaten nog steeds stroom. Ook zijn er apparaten die op ‘uit’ staan maar met de stekker nog in het stopcontact zit. Ook dan verbruiken deze apparaten stroom. Dit noemen we stand-by verbruik, of sluipverbruik.
Inzicht in jouw sluipverbruik? Bekijk het via slimme vebruiksinzichten in onze app.
Heb je na 3 weken nog geen verbruiksoverzicht gekregen? Dit kan verschillende redenen hebben:
Heb je een slimme meter en lezen we die op afstand uit? Dan ontvang je elke maand een verbruiksoverzicht. Hiermee zie je in één oogopslag je verbruik en kosten per maand. Op deze pagina vind je meer uitleg over het verbruiksoverzicht en krijg je antwoord op veelgestelde vragen.
In Mijn Greenchoice regel je zelf je energiezaken. Snel, simpel en wanneer het jou uitkomt.
Op zoek naar meer informatie? Kies het onderwerp waar je meer over wilt weten.