Onze visie op biomassa

Greenchoice verkoopt en levert vanaf 2021 aan huishoudens geen stroom meer die is opgewekt door biomassa. We leggen je graag uit waarom.

Greenchoice bouwt gebruik van biomassa af

Bij Greenchoice staat het maken van duurzame keuzes voorop. We vinden het dan ook belangrijk om kritisch naar onze eigen keuzes te kijken. Over het gebruik van biomassa voor het opwekken van stroom en warmte is steeds meer discussie. De terugkerende vraag is hoe duurzaam biomassa als energiebron nu eigenlijk is.

Greenchoice ziet duurzaam gewonnen biomassa vooral als grondstof voor materialen. Niet zozeer als een bron van energie. Omdat er in Nederland steeds meer stroom beschikbaar komt uit de meer duurzame bronnen wind en zon, is de inzet van biomassa ook steeds minder nodig. Daarom bouwen we het gebruik ervan af.

Inhoudsopgave

De visie van Greenchoice over het gebruik van biomassa

Bij een keuze voor techniek of materiaal moet altijd gekeken worden naar alle duurzaamheidsaspecten. Als alternatieven voor biomassa beter scoren op duurzaamheid, verdienen die de voorkeur. Alleen lokaal en kleinschalig zal de inzet van biomassa voor energiewinning misschien een optie kunnen blijven in de toekomst. We zijn tegen grootschalige boskap voor biomassa. Houtsnippers internationaal (over zee) verschepen om hier in Nederland te verbranden voor het opwekken van stroom, is niet duurzaam.

Greenchoice bouwt gebruik van biomassa af

Voor het eindbeeld van de transitie naar een CO2-neutrale economie ziet Greenchoice duurzaam gewonnen biomassa vooral als grondstof voor materialen. Niet zozeer een bron van energie. Alleen lokaal en kleinschalig zal inzet van biomassa voor energiewinning misschien de meest duurzame optie kunnen blijven in de toekomst.

Wij bouwen daarom de inzet van biomassa voor het opwekken van groene stroom af. In 2019 leverden we nog 8% van onze groene stroom uit biomassa aan consumenten. In 2021 leveren we aan huishoudens geen groene stroom meer uit deze bron. De belangrijkste reden hiervoor is goed nieuws: er komt in Nederland steeds meer stroom beschikbaar uit de meer duurzame bronnen wind en zon. Het gebruik van biomassa is dus steeds minder nodig. Bovendien merken we dat de vraag van consumenten naar biomassa langzaam maar zeker afneemt.