Gemiddeld waterverbruik

Het gemiddeld waterverbruik per persoon, hoeveel is dat eigenlijk? En hoe bespaar je op de kosten van water zonder daar al te veel last van te hebben? Bij Greenchoice helpen we je graag op weg met tips om te besparen op water en energie. Want door het gemiddeld waterverbruik te verlagen, dragen we samen bij aan een beter milieu.

Gemiddeld waterverbruik per jaar

In Nederland gebruiken we iedere dag gemiddeld 120 liter water per persoon. Woon je alleen, dan is het gemiddeld waterverbruik per jaar zo’n 45.000 liter. Wel wordt dat langzaam minder. Het gemiddelde waterverbruik in Nederland is in 15 jaar gedaald met ongeveer 10 liter per persoon per dag.

Afbeelding van een badkamer

Waterverbruik van een gezin

Maar waar gebruiken we al dat water nou voor? Je drinkt per persoon gemiddeld 1,5 liter water. Verder was je jezelf, je afwas en je was. En vergeet het doorspoelen van de wc niet. We spoelen daarmee iedere dag zo’n 40 liter water weg. Warm water kost daarbij nog veel meer dan koud water. Eén liter warm water kost ongeveer 50 keer zoveel energie als koud water. Door korter en minder warm te douchen en je kleding op lagere temperaturen te wassen, sla je dus twee vliegen in één klap. Zo kun je flink besparen op water en op energie.

Laat je kranen niet onnodig lopen

Laat jij wel eens de kraan lopen tijdens het tandenpoetsen of afwassen? Dan ben je niet de enige. Veel mensen laten vaak de kraan onnodig lopen als ze bezig zijn met bepaalde taken, zoals tandenpoetsen, scheren, de afwas doen of handen wassen. Het is niet nodig om in deze situaties de kraan te laten lopen.

Maak voor het tandenpoetsen je tandenborstel nat en vul een glas met water om je mond te spoelen. Laat de kraan verder uit. Vul voor de afwas de gootsteen met een laag water en gebruik dat om je afwas te doen. Hetzelfde idee werkt ook tijdens het scheren. Vul de gootsteen met een paar centimeter water en spoel daar je scheermes in af. Het laagje water reinigt je scheerapparaat net zo goed af als stromend water en verspilt minder water.

Ben je al bewust van de momenten waarop je de kraan laat lopen? Dan is het installeren van waterbesparende kranen nog een extra manier om water te besparen. Daarnaast is het ook nodig om bewust om te gaan met de momenten waarop je de kraan open zet.

Bespaar water onder de douche

Heb je thuis een bad? Dan is het besparen van water een goed excuus om er vaker gebruik van te maken. Om een bad te vullen is over het algemeen minder water nodig dan een gemiddelde douche verbruikt.

Mocht je thuis geen bad hebben, dan zijn er alsnog een aantal manier om te besparen op waterverbruik tijdens het douchen. Net als bij de andere kranen in huis, is het installeren van een waterbesparende douchekop een makkelijke eerste stap. Hierdoor verbruik je hoe dan ook minder water tijdens het douchen.

Ook is het belangrijk om niet te lang onder de douche te blijven staan. Hou dit bij met een douchewekker of met een timer op je telefoon. Heb je een conditioner of masker dat een paar minuten in moet trekken, voordat je het uitspoelt? Zet dan de douche even uit.

Kies waterbesparende huishoudelijke apparaten

Er zijn verschillende huishoudelijke apparaten die veel water verbruiken. Denk hierbij aan de wasmachine, het toilet en de vaatwasser. Tegenwoordig zijn er van deze apparaten gelukkig waterzuinige modellen op de markt. Maak ook bewust gebruik van deze apparaten. Zorg dat je alleen volle ladingen in de wasmachine doet en laat je vaatwasser alleen draaien als deze echt vol is. Zo bespaar je het meeste water.

Maak gebruik van regenwater

Ook in de tuin zijn er meerdere manieren waarmee je helpt je waterverbruik te verminderen. Koppel je regenpijp af of plaats een regenton in je tuin en vang regenwater zelf op. Dit water is dan overal in en rond je woning in te zetten. Gebruik het bijvoorbeeld om je tuin water te geven of om je auto te wassen. Hiervoor hoef je dan geen water uit de kraan te gebruiken.

En buitenshuis?

Ook voor zo goed als alles wat een mens eet en drinkt is water nodig om het te produceren. Door bewust te zijn van welke producten veel water verbruiken tijdens de productie ervan, is het makkelijk om deze producten minder te consumeren of zelfs helemaal uit je dieet te verbannen. Lees je in en daag jezelf vervolgens uit om manieren te vinden om je waterverbruik te verminderen.