Yorick Fliervoet leidt zijn met zo min mogelijk impact op het klimaat. Samen met zijn vriendin woont hij sinds 2 jaar in een gloednieuw appartement met energielabel A++ in het centrum van Utrecht. “We nemen duurzaamheid altijd mee in onze overweging als we iets aanschaffen”.

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou?

“We zijn bevoorrecht dat we ons hier bewust mee bezig kunnen houden, dus dat proberen we ook zoveel mogelijk te doen. Niet voor niets zijn we bijvoorbeeld in een A++ appartement gaan wonen. De woning is supergoed geïsoleerd en volledig gasloos. Alles is hier elektrisch en er liggen zonnepanelen op het complex. Bovendien wonen we midden in de stad en naast het Centraal Station. We hebben geen auto en doen dus alles op de fiets of met het openbaar vervoer. Verder nemen we duurzaamheid altijd mee in onze afweging bij de aanschaf van spullen of diensten. Het moet alleen geen concessie worden op comfort.”

Hoe bespaar je op energie?

“Dat gaat hier eigenlijk redelijk vanzelf. Via de Greenchoice app zien we elke maand hoe ons verbruik zich verhoudt ten opzichte van het gemiddelde en we zitten altijd zelfs nog ónder het verbruik van een eenpersoonshuishouden. En ik ben echt niet heel fanatiek overal stekkers eruit aan het trekken. De verwarming staat hier vrijwel nooit aan, omdat het niet nodig is. Het appartement is goed geïsoleerd met triple glas en we vangen ook veel warmte van de appartementen om ons heen. Onze vloerverwarming is op basis van stadsverwarming en die zetten we soms een half uurtje aan, maar dan kan hij al weer uit en blijft het nog uren lekker warm.”

Zijn er maatregelen die je nog zou willen nemen?

“Niet echt, het is een huurappartement en alles is al A++. Wel hebben we zoveel mogelijk slimme lampen geïnstalleerd zodat ze vanzelf uitgaan en niet onnodig aan staan. Als we wellicht ooit naar een koopwoning verkassen, lijkt het me een leuke uitdaging die weer zo duurzaam mogelijk te maken, maar dat is toekomstmuziek: op dit moment wegen de voordelen van het wonen in de stad voor ons zwaarder.”

Wat voor slimme keuzes maak je nog meer?

“We proberen zo biologisch mogelijk te eten. Eten is wel echt een hobby van ons, en daarbij is ‘lekker’ ook echt leidend. Ik wil niet beknibbelen op ingrediënten, maar of we nou groente of vlees halen, het is altijd biologisch, in het seizoen en het liefst lokaal. We eten ongeveer 50/50 vegetarisch of iets met vlees of vis.

Tijdens corona hebben we een volkstuin genomen als een soort experiment. Dan kwamen we het huis nog een beetje uit en je bent lekker met je handen bezig. Ik vind het echt leuk om met groente bezig te zijn en te weten waar je eten vandaan komt. Het smaakt ook veel lekkerder dan uit de supermarkt. Die hobby is wel een beetje uit de hand aan het lopen overigens, in de woonkamer hebben we sinds een half jaar een wormenkrukje staan: een soort houten kist waar we al ons groenafval in gooien. De wormen in de kist maken het afval tot compost en dat strooien wij weer uit in onze tuin. Die kist is echt geweldig, geen gft meer, en je ruikt er ook niks van. Dat is altijd het eerste dat mensen vragen.”

En buiten de keuken?

“We gaan zo min mogelijk met het vliegtuig. De wintersport gaan we dit jaar bijvoorbeeld met de trein doen. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat bevallen, vooral met de bagage. We hebben met vrienden bij wijze van proef ook wel eens een elektrische auto gehuurd voor een trip naar Duitsland, puur om te kijken of het beviel en hoe dat in de praktijk werkt met laden in het buitenland. Dat ging vele malen soepeler dan verwacht en was bovendien 2 keer goedkoper dan met de trein.”

Heb je het gevoel dat je iets moet laten voor je duurzame keuzes?

“Ik heb niet het gevoel dat ik enorme concessies moet doen. We leven goed en beseffen ons dat we daarin bevoorrecht en lucky zijn. Des te vanzelfsprekender daarom dat je dan ook je verantwoordelijkheid neemt, je je eerst kritisch afvraagt of je iets echt nodig hebt en daarna op zoek gaat naar de best mogelijke optie, toch?”