Sinds Jon Ruijmschoot in 1993 zijn hoekhuis uit de jaren '70 betrok, heeft hij het nodige gedaan om zijn woning energiezuiniger te maken. “De spouw, het dak en de vloer zijn geïsoleerd en ik heb nu overal dubbelglas”, vertelt hij. “Op het dak liggen veertien zonnepanelen. Alleen aan mijn gasverbruik moest ik nog wat doen.” Met een warmtepomp is het gasverbruik van Jon in één jaar met 83% gedaald. Hieronder lees je het verhaal van Jon, waarin hij vertelt over hoe hij de knoop heeft doorgehakt en wat de warmtepomp hem tot nu toe heeft opgeleverd. Wil je weten wat een warmtepomp voor jou kan betekenen?

Duurzaam wonen met een warmtepomp

Jon dacht al langere tijd na over een warmtepomp om zijn woning nog duurzamer te maken: “Ik was alleen terughoudend vanwege het geluid van de buitenunit. Toen ik het aanbod van Greenchoice kreeg voor een hybride warmtepomp, heb ik eerst zelf een afspraak gemaakt om bij een geïnstalleerd systeem te gaan kijken. Ik heb een professionele decibelmeter, die heb ik daar naast de buitenunit gehouden. Dat geluid heb ik vervolgens met een speaker thuis nagebootst en ben met mijn buren gaan luisteren. Dat viel mee. Toen heb ik de knoop doorgehakt.”

Zelfde comfort

Voordat het systeem in 2019 werd geïnstalleerd, kwam de installateur bij Jon langs voor een schouw. “Vooraf moet wel duidelijk zijn dat een warmtepomp hetzelfde comfort oplevert als een traditionele cv-ketel”, verklaart Jon. “Mijn huis is vrij goed geïsoleerd, maar voldoet niet aan de standaarden van tegenwoordig. Ik heb regulier dubbelglas en oude radiatoren. Dat bleek voldoende. Voor de buitenunit vonden we een plek naast ons huis. En inderdaad, alles functioneert perfect en qua comfort ben ik er niet op achteruit gegaan.”

Slim stoken

“De hybride warmtepomp die Jon heeft, combineert een traditionele cv-ketel met een warmtepomp”, vertelt Rob Massuger, innovator bij Greenchoice. “Alleen voor warm tapwater gaat de gasvlam nog aan. Verder zorgt de warmtepomp voor de verwarming. Alleen als het buiten heel koud is, stookt de ketel nog een klein beetje gas bij.” Waarom dan niet meteen helemaal van het gas af? “Die investering is veel groter”, vertelt Rob. “Het mooie van dit hybride systeem is dat het overal past, want je hebt geen boiler nodig voor warm water. En de terugverdientijd is kort.”

Hoog rendement

Jon is erg tevreden met het resultaat “Mijn gasverbruik daalde in één jaar met 83 procent”, verklaart hij. “Gas is natuurlijk duurder dan stroom, maar doordat de warmtepomp een rendement behaalt van 400% ben ik toch goedkoper uit. Onder de streep scheelt het me jaarlijks €252 euro. Als ik zo doorga, verdien ik de investering binnen tien jaar terug. En qua CO2-uitstoot voldoe ik nu al ruimschoots aan de normen voor 2030. Daar doe ik het uiteindelijk voor.”

Schoon sterven

Van huis uit is Jon natuurkundige. Dus als hij wat zegt, onderbouwt hij dat met cijfers. Zo berekent hij niet alleen het rendement van zijn warmtepomp, hij berekende ook hoeveel CO2 hij tijdens zijn leven zal uitstoten. Jon compenseert zijn CO2-uitstoot door bomen aan te planten. Uiteraard berekende hij ook hoeveel bomen hij nodig heeft. “Dat zijn er zo’n 700, ervan uitgaande dat ze minimaal twintig jaar blijven staan. Maar ik heb nu al 2.300 bomen over de hele wereld neer laten zetten. Mijn doel is om ‘schoon’ te sterven. Ook de warmtepomp helpt daarbij.”

Ook duurzaam wonen met een warmtepomp?

Heeft Jon je aan het denken gezet? En wil je je woning ook graag duurzaam verwarmen met een warmtepomp? Maar vraag je je af of jouw woning geschikt is om duurzaam te verwarmen? Check dan of je woning voldoende geïsoleerd is en je verwarming voldoende warmte afgeeft. Want verwarm je je woning en water nu met een cv-ketel? Dan kun je nu al flink besparen met een hybride warmtepomp! Wil je dat we even meekijken of je woning geschikt is voor een warmtepomp? Ga dan naar de warmtepomppagina voor meer informatie, bereken daar je besparing en stuur een vrijblijvende aanvraag naar onze adviseurs.