Een groen dak heeft veel voordelen. De isolerende werking houdt warmte in de winter langer binnen, terwijl in de zomer je huis beter koel blijft. Deze voordelen zorgen ervoor dat je kunt besparen op je energieverbruik. Daarnaast verbetert een groen dak de biodiversiteit en geeft het je leefomgeving een natuurlijke uitstraling.
Groendaken dragen bij aan een groene, gezonde en prettige leefomgeving. Faron Schenkers, productmanager Greenchoice: “Wij stimuleren onze klanten bij het maken van groene keuzes. Groendaken passen hier heel goed bij. Ze bieden zowel economische als ecologische voordelen. Bovendien draagt het bij aan de biodiversiteit, het zuivert de lucht en het heeft een hoog waterbufferend vermogen na regenval. Zo bespaar je op je energiekosten en draag je tegelijkertijd bij aan een beter klimaat.”
Een groendak heeft dus een positief effect op het energieverbruik in huis. In de zomer verlaagt het de binnentemperatuur en ’s winters kan het zelfs zorgen voor extra isolatie van je dak.
Bijna alle daken zijn geschikt om een sedumdak als dakbedekking te plaatsen. Het is geschikt voor ieder type dakleer. Wel moet je dak het gewicht van een volwassen persoon kunnen dragen en een maximale hellingshoek van 25 graden hebben.
Het sedumdak is licht in gewicht en zonder enige vakkennis te plaatsen. Ook is er vrijwel geen onderhoud nodig. Het enige dat je hoeft te doen is twee keer per jaar je dak bestrooien met mestkorrels. That’s it!
Wil je het iets serieuzer aanpakken? Denk dan aan een heel ander soort groendak en laat een irrigatiesysteem plaatsen, bijvoorbeeld met de afvoer van je douchewater. Hiervoor moet je wel flink verbouwen.
Vanwege de ecologische voordelen verstrekken veel gemeentes in Nederland een subsidie om het aanleggen van groene daken te stimuleren. Ondernemers kunnen gebruikmaken van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Groendaken staan op deze lijst en vallen binnen de hoogste aftrekcategorie.