Duurzaamheid is voor Floriëlle Verweij uit Driemond vanzelfsprekend en belangrijk. Sinds een jaar woont ze met haar vriend in een mooi jaren dertig huis met vrij uitzicht over de weilanden, onder de rook van Amsterdam. “Ik probeer duurzaam te zijn in alles wat ik doe, maar ik ben absoluut niet heilig.”

Wat voor slimme keuzes maak jij?

“Ik heb zelf geen auto. Mijn vriend wel, maar ik doe alles met de trein of fiets. Sinds een jaar wonen we in Driemond, maar als ik naar Amsterdam wil, fiets ik 5 minuten naar de metro die me in 20 minuten naar het centrum brengt. Daar zou ik niet eens een auto voor willen gebruiken, dat geeft alleen maar ongemak. Ik heb toen we hier gingen wonen wel een scooter gekocht voor de wat verdere afstanden, maar eigenlijk gebruik ik die nooit.

Verder probeer ik zo biologisch mogelijk te eten. Ik let op de afkomst van groente en fruit en probeer producten van zo dichtbij mogelijk te kopen, het liefst van binnen Europa. Met fruit is dat best lastig, blauwe bessen komen meestal uit Verweggistan. Verder probeer ik zo min mogelijk melkproducten te gebruiken, maar ik ben wel echt een kaasmeisje. Dus daar zondig ik wel mee, maar als ik het haal dan zoveel mogelijk biologisch.”

En hoe zit het met energie besparen?

“We hebben het geluk dat we net voor de crisis een 3-jarig vast contract hebben afgesloten, dus de hoge prijzen raken ons nog niet. Maar ik vind dat je altijd zuinig met energie moet omgaan, ongeacht de prijs. Boven staat de verwarming bij ons sowieso altijd uit. Verder hebben we veel dingen op een timer aangesloten: ventilatoren, de vloerverwarming.
Ik vind het zó erg als er ergens per ongeluk een verwarming onnodig aan blijft staan. Niet eens voor het geld, maar dat doet gewoon echt pijn in m’n hart.”

Hebben jullie energiebesparende maatregelen genomen in huis?

“We hebben dit huis al gekocht met 8 zonnepanelen op het dak en overal dubbel glas. Komend jaar willen we in de lente de buitenmuur gaan impregneren. Dan trekt er minder vocht in de muren en het houdt de kou tegen. En we gaan de ketel vervangen, die is echt heel oud. We hebben dit jaar ook een dik gordijn voor de voordeur gehangen en dat houdt de tocht goed tegen.”

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou?

“Heel belangrijk. Ik probeer duurzaam te zijn in alles wat ik doe, maar ik ben ook absoluut niet heilig. Op mijn elfde werd ik al vegetariër, al was dat toen voornamelijk vanwege het dierenleed. Ik was daar heel actief in. Ik stond in de krant, werd geïnterviewd op de radio. Ik verkocht ook kalenders voor de Dierenbescherming en demonstreerde met de anti-vivisectie beweging. Wij woonden vroeger aan de rand van het bos en hadden thuis kippen, konijnen, honden en katten dus ik ben ook wel echt opgegroeid met de natuur.”

Moet je voor je gevoel wel eens dingen laten vanuit duurzaamheid?

“Natuurlijk. Ik ben gek op avocado’s, maar ik weet hoeveel water het kost om die te kweken en dat dat vaak ook nog in landen gebeurt die al met watertekorten te maken hebben. Daarom probeer ik maximaal 1 avocado per week te eten, hoe lekker ik ze ook vind. Daarbij doe ik ook m’n best om alleen avocado’s te eten die uit Spanje komen, maar die zijn bijna niet te krijgen.

Ook ben ik gek op lang douchen, maar ik heb een douchetimer die op 5 minuten staat. Soms ga ik daar wel eens voorbij, maar dat zandlopertje maakt me wel competitief dus meestal blijf ik netjes binnen de tijd. En ik zou best vaker willen reizen, maar ik vind dat ik niet meer dan één keer per jaar intercontinentaal mag vliegen. Mijn vriend is voor zijn werk vaak in het buitenland en vraagt wel eens of ik mee ga, zodat we er een vakantie van kunnen maken, maar ik wil dat niet als ik dat jaar al een verre reis gemaakt heb. Binnen Europa reizen we altijd met onze camper.”

Heb je nog andere goede tips om energie te besparen?

“Toevallig heb ik van Greenchoice geleerd dat je de hendel van de kraan altijd op koud moet laten staan als je geen warm water nodig hebt. Als hij op warm staat, slaat je ketel namelijk meteen aan. Ook al neem je alleen een beetje koud water, dat is natuurlijk zonde van de energie. Dus dat vertel ik tegenwoordig aan iedereen. Oh, en ik neem vaak een ijsbad in de tuin. Sinds ik dat doe, merk ik dat mijn lichaam kou beter aankan. Het is echt lekker om je lijf even aan te slingeren en aan het werk te zetten om het na het bad zelf weer warm te krijgen. Je gaat er van klappertanden, maar daarna heb je het heerlijk warm en dus ook een stuk minder snel koud!”

Meer tips van Greenchoice?

Bekijk onze bespaartips! Want de goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt.