Hoe isoleer je een vloer?

Wil je weten hoe het isoleren van je vloer in z'n werk gaat? Wij vertellen je er alles over.

Vloerisolatie aanbrengen 

Plannen om je vloer te isoleren? Goed idee! Vloerisolatie draagt bij aan een aangenamer woonklimaat en aan een beter milieu. Het verhoogt de duurzaamheid in je huis én zorgt op termijn voor een lagere energierekening. Er zijn grofweg twee manieren om een vloer te isoleren. 

Die twee isolatiemethodes zijn isoleren via de onderzijde en via de bovenzijde. Vloerisolatie via de bovenkant is alleen een optie als er geen kruipruimte aanwezig is en het gelijktijdig met een verbouwing van de vloer kan worden uitgevoerd. We nemen ze hieronder verder met je door. 

Inhoudsopgave

Die twee isolatiemethodes zijn isoleren via de onderzijde en isoleren via de bovenzijde. Met andere woorden: via de onder- óf bovenkant van de vloer. 

Een vloer isoleren via de onderkant 

Een vloer isoleren via de onderkant is verreweg de efficiëntste en daardoor de meest toegepaste manier. Dit gebeurt via de kruipruimte van je woning. Daar plaatst de isolatie expert het isolatiemateriaal, meestal purschuim, tegen het plafond van de kruipruimte. Meestal gebruiken ze hiervoor spraysystemen.

Het voordeel van deze manier is dat je niet aan je vloer zelf hoeft te komen. Dat verkleint de kans op eventuele beschadigingen. Voorwaarde is wel dat er een kruipruimte voorhanden moet zijn. Deze moet dan minstens 50 centimeter hoog zijn. 

Een vloer isoleren via de bovenkant 

Is er geen kruipruimte of is deze niet hoog genoeg voor één persoon? Dan ontkom je eigenlijk niet aan vloerisolatie via de bovenkant.  

Dat is een nogal ingrijpende actie en wordt om deze reden vrijwel altijd gelijktijdig met een verbouwing aan de vloer uitgevoerd. Doordat er een laag isolatiemateriaal bij komt, verhoogt de vloer iets. Denk eens aan huiselijke elementen, zoals deuren die na de ingreep mogelijk niet meer passen en de kans dat leidingen beschadigd raken.

Ontkom je echter niet aan het aanbrengen van vloerisolatie via de bovenkant? Kies dan in ieder geval voor dun isolatiemateriaal, zodat verdere problemen je bespaard blijven. Ga dan bijvoorbeeld voor PIR-, PUR- of XPS-platen. Een alternatief is het gebruik van isolatiebeton. 

Bodemisolatie voor je woning

Wil je de vloer niet via de bovenkant isoleren en is de kruipruimte lager dan 50 cm? Dan is bodemisolatie nog een optie. Dit zorgt voor minder vocht in de kruipruimte en de woning, waardoor de lucht droger wordt. Het voordeel hiervan is dat je droge lucht makkelijker op temperatuur te brengen. Bovendien komt er via de onderkant van de woning minder koude lucht naar binnen.

Bij bodemisolatie zet de isolatie expert materiaal naar keuze op de bodem van de kruipruimte. Er blijft nog wat lucht hangen tussen je vloer en de bodem van je huis, dus de woning is wat minder goed geïsoleerd dan met vloerisolatie. Maar het is alsnog beter dan helemaal geen isolatie.

De stap nemen naar een energiezuinige woning met isolatie?

Binnen een week neemt onze isolatiepartner contact met je op voor een vrijblijvende offerte. 

Vraag een offerte aan